GA ALBUE: Jakob Ingebrigtsen brøyter seg foran verdenseneren og gir klar beskjed om at tempoet under løpet i Monaco var for lavt.
GA ALBUE: Jakob Ingebrigtsen brøyter seg foran verdenseneren og gir klar beskjed om at tempoet under løpet i Monaco var for lavt. Foto: NRK

Derfor ga Jakob rivalen en albue

– Dårlig holdning ikke å ville bli sliten, sier Jakob Ingebrigtsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om han løp karrierens nest raskeste løp, var det ingen stor jubel i Team Ingebrigtsen etter stevnet i Monaco. Nå avslører Gjert Ingebrigtsen at de allerede før løpet visste at det kom til å bli vanskelig. Fordi de beste afrikanske løperne var åpne på at de ikke ønsket topptider.

Under løpet ble det påfallende da Jakob Ingebrigtsen nesten albuet verdenseneren Cheruiyot ut av banen ved passering 1100 meter.

Slik forklarer Gjert den oppsiktsvekkende episoden.

– Afrikanerne har ikke lyst til å springe fort i Monaco, har de gitt beskjed om. Men det har Jakob lyst til. Så når de går opp å bremser farten så går han opp og markerer han sin misnøye med det med å si at her må de flytte seg, sier Gjert.

– Var ikke interessert

Jakob Ingebrigtsen avviser at albuen var en direkte beskjed til kenyanske Cheruiyot.

– Nei. Det var ingen beskjed til han. Men jeg holdt en veldig jevn og høy fart, fordi jeg hadde lyst på en god tid. For allerede der, og tidligere i løpet begynte de å senke farten, og det var ikke jeg interessert i å følge. Og da måtte jeg gjøre en ting jeg ikke har gjort så mye før, og gå opp i tet en runde før mål i et raskt 1500 meter-felt.

Men han er klar på at han ikke liker at konkurrentene helt åpenbart ikke løper alt de kan i en konkurranse.

– Det er litt dumt når man reiser langt og bruker mye energi og penger på springe et bra løp, så vil ikke de andre det samme. Det er en dårlig holdning å komme til et løp og ikke vil bli sliten. Det koster å løpe 1500 meter, og da vil man gi alt. Men det var ikke så mange som ville det i går.

Gjert Ingebrigtsen uttalte allerede rett i etterkant av løpet til NRK at han følte det var sabotasje.

Og etter å ha sovet en kort natt på saken, så utdyper han hvorfor han kom med såpass knallharde påstander.

– Hvorfor har afrikanerne ikke lyst til å springe fort her?

– Nei, det er sikkert noe med penger og noen andre ting som gjør at man ikke har lyst til å løpe fort.

– Så du tror det var bevisst av dem å gjøre dette?

– Nei, det var ikke «tror». Det har de gitt beskjed om før de kommer hit. At de forventer at Ingebrigtsen går opp og lager løpet i Monaco. Så sier jeg at vi er ikke i stand til det, og da sier de at «vi gidder ikke ». Og da blir det blir det sånn, usj, ja, sier Gjert.

Diskuterte med agenten på forhånd

Selv om han misliker det som skjedde i Monaco, presiserer han at han har forståelse for at de kenyanske utøverne og deres agenter velger å ha en slik holdning. Og Gjert Ingebrigtsen aksepterer at Team Ingebrigtsen også må være med å bidra til at det skal gå fort. For første gang er gjengen fra Sandnes i en posisjon der konkurrentene frykter dem, og forventer at de skal styre farten på feltet.

– På den ene siden så kan man jo bli beæret over at man blir tatt med i den dialogen og diskusjonen på forhånd, på den andre siden så får man se at dette er like mye et spill som en konkurranse. Og det liker ikke vi. Vi liker at man gjør det beste man kan når man tar på seg skoene. Det vil vi alltid gjøre. Men det er litt nytt for oss.

– Har du snakket med Cheruiyot og agenten hans om dette?

– Ja, mye og lenge, ikke med Cheruiyot direkte, men med hans trener og manager. Og vi kommer veldig godt overens. Det er ingen som er sure på hverandre her. Men nå vet vi hvordan det fungerer.

Må bli bedre

Jakob selv understreker at han selv må ta ansvaret, og ikke bare overlate all fartssettingen til konkurrentene dersom han vil løpe under 3.30.

– Akkurat nå er jeg ikke god nok til å gjøre hele løpet, men forhåpentligvis blir jeg det om noen år. Per i dag er Cheruiyot mye bedre enn meg på en siste runde dersom farten er så høy som den er nå. Men foreløpig er jeg i alle fall god nok til å slå alle de andre, sier Jakob Ingebrigtsen.

Gjert utdyper.

– Vi er i alle fall ærlige om at vi ikke er gode nok til å være med å prege løpet i starten. Men vi ønsker i alle fall å løpe så fort vi kan. Gi oss to, tre år, så skal Jakob være god nok til å løpe 3.30 uten hjelp av verken harer, eller afrikanere, sier Gjert med et lurt smil.