på boligjakt?

Brannvesenet advarer mot farlige leiligheter – her er deres egne skrekkbilder

Mange studenthybler på markedet har alvorlige sikkerhetsbrudd. Oslo kommune advarer de som skal på visning mot å leie seg inn i en brannfelle.

Sommeren er høysesong for hybeljakt for de som skal studere til høsten.

Men mange hybler er rene brannfeller, ifølge Oslo kommune.

I ett bygg måtte beboerne opp på taket, for så å klatre ned flere etasjer ved hjelp av et tau hvis det brant i trappen opp til loftet.

Det er utrygge eller manglende rømningsveier som er en av de største farene i mange boliger, sier plan- og bygningsetaten i Oslo.

Mangel på kunnskap

Nå har de sammen med brann- og redningsetaten i Oslo laget en sjekkliste for studenter som skal på visning.

TO RØMNINGSVEIER: Det skal alltid være to rømningsveier. Hvis vinduet er en rømningsvei man kunne komme ut uten å bruke stol eller stige. Foto: Oslo kommune
TO RØMNINGSVEIER: Det skal alltid være to rømningsveier. Hvis vinduet er en rømningsvei man kunne komme ut uten å bruke stol eller stige. Foto: Oslo kommune

Kommunen håper listen kan redde liv.

– Sjekklisten er noe som alle bør gå gjennom. Til syvende og sist er dette noe som er med på å redde livet ditt dersom uhellet skulle være ute, sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen.

ADVARER: Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningsetat.
ADVARER: Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningsetat. Foto: NTB Scanpix

Det er ofte mangel på kunnskap som fører til at studenter flytter inn i de såkalte brannfellene. Fungerende enhetsleder for byggetilsyn, Astrid Fagertun i Plan- og bygningsetaten, håper at årets studenter tenker på sikkerhet når de er på visning.

– Studenter har ofte dårlig tid med å finne seg hybel og ofte ikke så god råd, i tillegg til manglende kunnskap om hvilke krav som gjelder i hybler. Derfor ønsker vi å dele kunnskapen vår, sier Fagertun.

Også branninspektør Dalen tror studentene ikke oppmerksomme nok på brannsikkerhet.

– Det er jo det vi må prøve å endre på, fordi du vil ikke flytte inn i en brannfelle. Studietiden din skal handle om noe positivt og ikke om en tragisk hendelse. Og den hendelsen kan bli større jo dårligere du bor.

INGEN UTVEI: Her er vinduene for små til å kunne brukes som fluktrute. Foto: Oslo kommune
INGEN UTVEI: Her er vinduene for små til å kunne brukes som fluktrute. Foto: Oslo kommune

De eldste byggene er verst

I Oslo har det de siste årene blitt bygd mange nye studentboliger. Fagertun sier at de organiserte studentboligene er stort sett er trygge. Hun er mer bekymret over eldre og private utleiehybler.

– Det er absolutt de gamle byggene som kanskje ikke er godkjent til bolig og som da gjøres om til hybler. De nye boligene er ofte veldig bra.

Dalen frykter også at det er mange farlige hybler som etatene ikke vet om.

Finnes det mange brannfarlige studenthybler?

– Det gjør det, og vi har nok ikke tall på alle, det er nok store mørketall der ute. Så nettopp derfor så er det viktig at de som skal ut og finne seg bolig nå er veldig bevisst på at de faktisk ikke leier seg inn i en brannfelle.

BRANNFARLIG: Dårlig elektrisk anlegg er en av de største brannfarene i hjemmet. Foto: Oslo kommune
BRANNFARLIG: Dårlig elektrisk anlegg er en av de største brannfarene i hjemmet. Foto: Oslo kommune

– Det er steder der brann enkelt vil ta liv

Hybelen som hadde et tau som rømningsvei er bare ett av flere skrekkeksempler kommunen har sett. I tillegg til manglende rømningsveier er manglende varslingsanlegg og slukkeutstyr også vanlig å se.

– Det er steder hvor en brann enkelt ville ta liv og det har vi jo ikke råd til. Nettopp derfor er det viktig at man sørger for at det er varsling gjennom røykvarslere eller brannalarmanlegg, rømningsveier som du kan bruke og tilgang på et slukkeutstyr sånn at du kan ta en brann i en startfase, sier Dalen.

Trygg rømningsvei er noe av det viktigste

I tillegg til sjekklisten er en trygg rømningsvei noe av det viktigste studenter bør se etter på visning.

Hva er det viktigste de som skal ut og se etter hybel må vite?

– Først og fremst så kan man sjekke hjemmesidene våre og se om det er noen ulovligheter registrert på eiendommen. Og så er det lurt å ha med seg sjekklisten vår og kontrollere spesielt om det er rømningsveier og at man kommer seg ut hvis det begynner å brenne, sier Fagertun.

ULOVLIG LOFTSROM: Dette loftsrommet hadde ingen rømningsforhold. Foto: Oslo kommune
ULOVLIG LOFTSROM: Dette loftsrommet hadde ingen rømningsforhold. Foto: Oslo kommune

Kommunen ber også hybeljegerne om å ta seg god tid når de skal velge sted.

– Finn dere en trygg og god bolig. Ikke hopp på det første og beste nødvendigvis. Tenk at her skal jeg også leve i sikkerhet gjennom studietiden, sider Dalen.

Kommunen sier det er vanskelig å oppdage useriøse utleiere som har brannfarlige hybler. Derfor har Brann- og redningsetaten opprettet en egen nettside som de håper studenter vil benytte seg av for å melde inn bekymringsverdige forhold rundt brannsikkerhet.