FOR LETTKLEDD?: Latisha «Tisha» Rowe ble truet med utkastelse dersom ikke hun dekket seg til med et teppe på flyet til American Airlines.
FOR LETTKLEDD?: Latisha «Tisha» Rowe ble truet med utkastelse dersom ikke hun dekket seg til med et teppe på flyet til American Airlines. Foto: Skjermdump, Twitter

Ble bedt om å dekke seg til med et teppe på flyet – nå raser hun mot flyselskapet

Flyselskapet American Airlines har måttet beklage etter at en kvinne ble bedt om å dekke seg til med et teppe på en av deres flyvninger.

30. juni skulle Latisha «Tisha» Rowe og hennes åtte år gamle sønn fly fra Kingston i Jamaica til Miami i Florida.

Da de kom om bord på flyet, spurte en ansatt om de kunne gå av flyet for å snakke, forklarer kvinnens advokat Geoffrey Berg til CNN.

Rowe, som jobber som lege, ble da fortalt at hun ikke fikk lov til å være med på flyet, med mindre hun dekket seg til. Hun var da iført en stroppeløs playsuit.

Den ansatte skal ha spurt om kvinnen hadde med seg en jakke, og endte med å gi henne et teppe.

Raser mot selskapet

Etter hendelsen delte Rowe sin erfaring med flyselskapet på Twitter, der hun også la ved et bilde av antrekket.

– Dette er antrekket jeg hadde på meg da American Airline ba meg om å gå av flyet for en prat. På et punkt ble jeg spurt om kle på meg. Da jeg forsvarte antrekket mitt, ble jeg truet med at jeg ikke fikk komme tilbake på flyet med mindre jeg gikk ned midtgangen, pakket inn i et teppe #notsofriendlyskies, skriver hun.

I en senere tweet skriver hun:

– Mitt antrekk dekket ALT, men tilsynelatende var det for distraherende for å komme inn på flyet, skriver hun og påpeker at afroamerikanske kvinner, som hun selv, blir møtt med dobbeltmoral:

– Våre kropper er seksualisert og vi må tilpasse oss for å gjøre alle rundt oss komfortable. Jeg har sett hvite kvinner med mye kortere shorts som går på flyet uten problemer. Jeg antar at det er greit hvis du har en «fin rumpe».

Ifølge kvinnens advokat ble hennes sønn svært rystet av hendelsen, og var i tårer da de satte seg i flysetene. Da flyet tok av skal han ha tatt teppet over hodet sitt.

Beklager seg

Flyselskapets talsmann, Shannon Gilson, sier i en uttalelse at de nå undersøker saken.

– Vi var bekymret over Rowes kommentarer, og kontaktet henne og vårt team på flyplassen i Kingston for å samle mer informasjon om hva som skjedde. Vi beklager til Rowe og hennes sønn for deres opplevelse, og har refundert hele reisen deres, sier han og legger til:

– Vi er stolte av å kunne betjene kunder med all bakgrunn, og er forpliktet til å gi en positiv og trygg reiseopplevelse for alle som flyr med oss.

Ifølge Berg vurderer de nå å saksøke selskapet for å sørge for at mennesker, særlig mørke kvinner, ikke blir forskjellsbehandlet.

Bestilte rasisme-kurs

Det er ikke første gang flyselskapet er ute i hardt vær som følger av deres holdninger.

I 2017 arrangerte de et anti-rasisme kurs for alle deres ansatte, etter at National Association for the Advancement of Colored people (NAACP) advarte afroamerikanere om at flyselskapet kunne utsette dem for respektløse, diskriminerende eller usikre forhold.

Det heller ikke noe nytt at kvinner blir nektet avgang fordi de er for lettkledde, etter flyselskapet sin mening. Senest i mars omtalte TV 2 Emily O'Connor som ble truet med utkastelse dersom hun ikke kledde på seg på en flyvning fra Birmingham til Tenerife.

Iført en høytlivsbukse og en crop top – en topp som viser magen – ba de ansatte henne om å ta på seg en jakke, med den fulle oppmerksomheten til de andre passasjerene på flyet.