Sara Olsson
Sara Olsson

Sara veide 60 kilo. Sammen med halve laget ble hun tvunget opp «tjukkas-bakken»

Svenske Sara Olsson (29) tar et nådeløst oppgjør med vektpresset i sykkelsporten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi skrur tiden noen år tilbake.

Sara Olssons sesong er blitt spolert av sykdom. Hun får likevel avtale med et italiensk lag, og er i desember klar for sin første treningsleir.

Dette er første uken hun får testet kroppen etter sykdommen. Treningsregimet på samlingen er knallhardt.

Øktene er lange og inkluderer intervaller. Så blir halve laget beordret til å sykle opp en ekstra bakke.

Da skal de andre opp i morgen, tenker hun. Men den samme gjengen må opp igjen. Og igjen. Og igjen.

Midtveis i uken får hun nyss om at dette er «tjukkas-bakken».

– Det var de tykke som skulle opp den, forklarer Olsson til TV 2.

Nektet å følge instruksen

Siste dagen av samlingen begynner svensken for alvor å merke hardkjøret. Etter å ha kjørt opp «tjukkas-bakken» en siste gang, blir lagvenninnene stilt opp for å ta et bilde som senere blir lagt ut av laget på Facebook.

Olsson kan ikke huske eksakt hva som ble skrevet, men mener at det var noe sånt som «dette var siste gang vi kjørte opp «tjukkas-bakken», grattis.»

Kvinnene på laget får høre ofte – rett ut – fra lagledelsen at de er for tykke, forteller Olsson, som på den tiden veide cirka 60 kilo. Innad i laget er det prat hver dag mellom kvinnene om at de er for tykke. Veldig mye sentrerer seg om mat og hva man ikke skal spise.

Nå sykler Olsson for laget Andy Schleck Cycles – Immo Losch, der holdningene er stikk motsatte fra det italienske laget hun syklet på.
Nå sykler Olsson for laget Andy Schleck Cycles – Immo Losch, der holdningene er stikk motsatte fra det italienske laget hun syklet på. Foto: Sara Olsson

– Det var alltid noe. Man var aldri perfekt, minnes hun.

Etter den siste, knallharde økten får hun beskjeden: Du får ikke lov til å spise pasta. En fullstendig sluttkjørt Olsson nekter å følge lagledelsens instruks.

– Jeg var veldig sliten den siste dagen. Da de sa at jeg ikke kunne spise pasta, kunne nok blikket mitt drept om blikk kunne drepe, sier hun og ler.

– Jeg var veldig tydelig på hvor jeg stod, og hva jeg syntes og tenkte om det. Så de var ikke veldig mye på meg i etterkant. Men de var på alle de andre jentene på laget, kanskje fremfor alt 19-åringene, fortsetter Olsson.

– Fikk det konsekvenser for deg?

– Det vet jeg ikke sikkert ...

– I italienske lag er det gjerne sånn at de tar ut de italienske først. Selv om de er tregere enn de utenlandske, blir de valgt. Til tross for at jeg hadde resultater i konkurranser gang på gang, ble jeg ikke tatt ut til ritt jeg vet at jeg kunne ha kjørt bra i. Det tror jeg at garantert hadde delvis med dette å gjøre også, følger hun opp.

Kjente på flesket til rytterne

Bemerkningene og matnekten pågår gjennom hele sesongen. Rytterne får en rekke forbud. De skal spise minst mulig karbohydrater, og skal ikke spise rødt kjøtt. I ett tilfelle får Olsson beskjed om ikke å spise salt. Det binder nemlig opp vann, slik at man ser tykk ut, lyder det fra sportsdirektøren.

– Det var flere nivåer av galskapen, kommenterer hun.

Det er heller ikke uvanlig at sportsdirektøren gjør sine egne tester for å måle fettprosenten.

Sara Olsson veide 60 kilo da hun syklet for det italienske laget. Her fra samme sesong.
Sara Olsson veide 60 kilo da hun syklet for det italienske laget. Her fra samme sesong. Foto: Sara Olsson

– En gang i blant forsøkte han, på en måte i smug, å ta meg på flesket for å se hvor mye fett jeg hadde på beina, forteller 29-åringen.

Nå bare rister hun på hodet og ler av de bisarre testene.

Lagets sportsdirektør har ikke besvart TV 2s henvendelser.

Første gang laget måler fettprosent og muskelmasse, er på samlingen i desember. Andre gang anslår Olsson at er i april eller mai. Da har hun gått opp fire kilo i muskler, men også ned fire kilo i fett. Egentlig ikke unormalt siden hun hadde vært syk en hel sesong i forveien, understreker hun.

– Da sa de til meg: «Ja ha, du er ikke så tykk som vi trodde, du har bare en sånn kroppsform. Da skal du bare gå ned to kilo.»

– Hvordan var det å høre at du var for tykk?

– Jeg har alltid vært en som ikke blir påvirket av sånt. Jeg er heldig som distanserte meg fra det, men de andre jentene på laget ble veldig påvirket. Det var en som til og med sluttet på våren på grunn av alt som skjedde.

– Det blir verre og verre

Selv om hun ikke blir påvirket nevneverdig der og da, merker den svenske syklisten at bemerkningene har satt sine spor i etterkant. Nå kan hun ta seg selv i å tenke at hun kanskje ikke burde spise «det og det», som er noe av grunnen til at hun nå står frem med opplevelsene.

Olsson understreker hvor viktig det er å få i seg både nok og riktig mat når man driver med toppidrett. Nå sykler 29-åringen for laget Andy Schleck Cycles – Immo Losch. Der er holdningene stikk motsatte.

– Man får spise det man trenger og behøver. De lytter virkelig til syklistene, og det er så bra, roser hun.

Etter det Olsson forteller, er Immo Losch et av få lag som driver på den måten. Hun mener at det i 2019 finnes langt verre tilfeller enn det hun måtte gjennom for noen år siden.

– Jeg vet at det er verre i andre lag. Spesielt i Italia. Jeg har ikke vært borti det aller verste. Jeg vet om så mange som har sluttet på grunn av sånne historier, og jeg tror at det nesten bare blir verre og verre med vekthets. På individnivå føles det som at nesten alt handler om hvor tynne folk er, advarer Olsson.

– Vanlig beskjed å få

Det er noe TV 2s sykkelekspert Miriam Bjørnsrud kjenner seg igjen i. Hun er samboer med Kristoffer Skjerping, som fikk strenge beskjeder da han syklet i Cannondale.

– Det var et sykt team de hadde rundt seg. Skulle de gå ned et par kilo, så var det helt kontrollert. Uansett er det ikke normalt å takle den tilbakemeldingen om at du må gå ned fire-fem kilo, påpeker Bjørnsrud.

– Er det en vanlig beskjed å få?

– Spesielt på damesiden. Ikke i Norge, men i utenlandske lag er det vanlig og mange som har fått den beskjeden. Det tror jeg er fordi dem som styrer lagene ikke har nok kunnskap. De lever litt på det tankesettet om at «jo lettere, jo bedre». Det stemmer jo ikke. Da er du inne på mentalitet og psyken. Du skal ha et friskt hue for å prestere, poengterer TV 2s sykkelekspert.