Foreldre siktet for alvorlig kroppsskade på 11 uker gammelt spedbarn

HØNEFOSS/OSLO (TV 2): Foreldrene er siktet for å ha påført et 11 uker gammelt spedbarn alvorlige hjerneskader. De nekter straffskyld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en pressemelding torsdag morgen kommer det frem at politiet har tatt ut siktelse mot et foreldrepar etter at deres felles barn er alvorlig skadet.

Se pressekonferansen øverst i saken!

11 uker gammel

Under en pressekonferanse på politihuset i Hønefoss, opplyste politiet at hendelsen skjedde 15. juni i år i Hønefoss.

Politiet fikk melding fra Ullevål sykehus om et alvorlig skadd barn. Barnet var 11 uker på tidspunktet.

Helsepersonellet uttalte til politiet at skadene mest sannsynlig var påførte. Foreldrene ble avhørt 16. juni, samt helsepersonell.

– Barnet ble undersøkt av en rettsmedisiner, resultatet fra undersøkelsen er at skadene ble påført. Foreldrene ble siktet for betydelig grov kroppsskade. Foreldrene ble varetektsfengslet, men senere løslatt. De har besøksforbud mot barnet, sier politiinspektør Per Thomas Omholt.

Alvorlige hodeskader

Skadene på barnet var livstruende, og hodeskadene er alvorlige. Den livstruende situasjonen er nå over, men barnet vil mest sannsynlig ha svært alvorlige hjerneskader ut livet.

– Vi er interessert i å vite hva som har skjedd med barnet, og for å finne ut det jobber vi ut fra flere hypoteser. Den første er om skadene var påførte, den andre var om det var et uhell og den tredje er om det er en medisinsk årsak til skadene, sier Omholt videre.

Politioverbetjent Cecilie Sandbakken sier at denne etterforskningen krever store ressurser. Kripos bistår også i saken.

– Vi kartlegger barnets liv, og avhører alle som har vært i kontakt med barnet, det involverer også helsepersonell, sier Sandbakken.

Barnets interesser ivaretas av bistandsadvokat Stian Hatleberg. Han opplyser til TV 2 at barnet fortsatt ligger innlagt på sykehus.

– Barnet ivaretas av omsorgspersoner på sykehuset, og det er utnevnt en verge, sier han.

– Helt forferdelig

Barnets mor har fått oppnevnt Sidsel Katralen, ved Advokatfirmaet Elden, som sin forsvarer. Katralen forteller til TV 2 at hennes klient stiller seg uforstående til siktelsen.

– Hun har det helt forferdelig, sier forsvareren.

Katralen mener politiet nå må etterforske saken grundig og objektivt, og mener de må tilegne seg ekspertise utover det lille rettsmedisinske miljøet som finnes i Norge.

– Vi er i et paradigmeskifte hvor ekspertene er uenig når det kommer til abusive head trauma (tidligere kalt shaken baby syndrome). Det norske miljøet holder fast på hypotesen om at dersom historien ikke passer inn, så er det en straffbar handling. Hodeskader er kompliserte, og det er ikke alltid så enkelt, sier forsvareren.

Nekter straffskyld

Jon Anders Hasle er forsvarer for barnets far. Forsvareren opplyser at det var foreldrene selv som varslet helsevesenet.

Han sier til TV 2 at hans klient er forferdet over siktelsen.

– Han er helt klar på at han ikke har påført noe som helst skade, og at den medisinske tilstanden barnet er i ikke er påført med vilje, sier Hasle.

Forsvareren opplyser at faren har det veldig vanskelig, og at han og barnets mor opplever hele situasjonen som forferdelig.

Foreldrene har begrenset besøkstid med barnet.

– De ønsker å være rundt dette barnet hele tiden, og synes besøksforbudet er vanskelig å forholde seg til, sier Hasle.