Fabio Aru vant forrige gang det var målgang på La Planche de Belles Filles.
Fabio Aru vant forrige gang det var målgang på La Planche de Belles Filles. Foto: Christian Hartmann

Rytterne skal opp det sagnomsuste fjellet: – Kvinner begikk kollektivt selvmord for å unngå voldtekt og drap

Torsdagens etappe markerer starten på den virkelige kampen mellom sammenlagtkandidatene i årets Tour de France. Ny historie skal skapes, men det er allerede mye historie knyttet til det sagnomsuste fjellet La Planche des Belles Filles.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdagens etappe avsluttes med stigningen opp til La Planche des Belles Filles.

– «La Planche des Belles Filles» betyr de vakre pikers planke. Det er knyttet til en historie fra 1600-tallet. Svenske leiesoldater kom inn i dette området og terroriserte lokalbefolkningen. De voldtok og drepte kvinner.

– Kvinnene som bodde i La Planche fant ut at det var én måte å gjøre det på: Å hoppe ut i innsjøen. Det er en dramatisk historie. Rytterne skal opp til innsjøen hvor dette kollektive selvmordet skjedde. Det er et stygt kapittel i svensk historie som er tonet ganske mye ned, forteller TV 2s ekspertkommentator Johan Kaggestad.

Det skal riktignok være en myte at det er slik navnet oppstod. Navnet skal stamme fra det lokale plantelivet. På fjellet står det den dag i dag en statue i tre til minne om historien.

– Halvparten av sammenlagtkanonene vil tape Tour de France i morgen

Rytterne møter tre førstekategorier, to andrekategorier, og to tredjekategoristigninger på den knallharde etappen. Kaggestad gleder seg voldsomt til etappen, og tror den vil avgjøre skjebnen til mange av sammenlagtkanonene.

– Det blir en kjempespennende etappe. Hadde jeg hatt tilgang til en tv er det i morgen jeg ville satt meg ned for å se på. Det er godt over 20 prosent på det bratteste. Det er så mange sammenlagtkanoner som ligger tett på hverandre. Halvparten av dem vil tape Tour de France i morgen.

– Jeg er også spent på den såkalte kampen mellom Egan Bernal og Geraint Thomas. Jeg tror vi får en klar indikasjon på morgendagens etappe på hva som kommer til å prioriteres i Ineos. Jeg tviler på at de to gutta kommer inn sammen, sier Kaggestad.

Når rytterne kommer i mål på torsdagens etappe er det fjerde gang det er målgang på det myteomspunnede fjellet. Det har blitt sagt at den som sitter i gul trøye etter etappen til La Planche des Belles Filles vinner Touren, noe som faktisk har stemt alle de tre gangene fjellet har vært en del av Tour de France.

Da fjellet første gang ble kjørt i 2012 vant Chris Froome foran Bradley Wiggins, som kjørte seg inn i den gule trøya. Den beholdt han hele veien til Paris. I 2014 vant Vincenzo Nibali, som også vant sammenlagt. I 2017 vant italienske Fabio Aru, mens Chris Froome kjørte seg inn i den gule ledertrøya.

Så gjenstår det å se om det stemmer i år også.