Jerome Powell, USAs sentralbanksjef, setter hardt mot hardt.
Jerome Powell, USAs sentralbanksjef, setter hardt mot hardt. Foto: Brendan Smialowski/ NTB scanpix

Trosser Trump:

– Jeg vil ikke gå av hvis han prøver å sparke meg

USAs sentralbanksjef Jerome Powell sier han ikke vil gå fra stillingen selv om president Donald Trump skulle gi ham sparken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sentralbanksjefen kom med uttalelsen da han talte til Representantenes hus onsdag.

Trump har gjentatte ganger gitt uttrykk for sterk misnøye med at sentralbanken har satt opp renta flere ganger, og ifølge flere amerikanske medier skal han ha bedt rådgiverne sine se på om det er mulig å sparke Powell.

På spørsmål om det er aktuelt for ham å gå av dersom Trump krever det, svarte sentralbanksjefen:

– Nei, det vil jeg ikke gjøre.

Powell viste til at han i henhold til loven er utnevnt som sentralbanksjef for en fireårsperiode.

Flere analytikere mener at et forsøk på å sparke Powell før tiden være et direkte angrep på uavhengigheten til sentralbanken, som spiller en viktig rolle i USAs økonomi.

Vil kutte renta

Onsdag åpnet Powell også for å kutte styringsrenta. Han sier at usikkerhet rundt handelskonflikter og den globale veksten styrker argumentene for å kutte styringsrenta.

– Det virker som at usikkerhetene rundt handelsuro og bekymringer om verdensøkonomiens styrke fortsetter å tynge fremtidsutsiktene til den amerikanske økonomien, sa Powell onsdag i en tale til Representantenes hus.

Ifølge ham er det mange i sentralbanken som mener argumentene er blitt styrket på grunn av gryende «tverrstrømminger» i økonomien. Powell trakk fram at inflasjonen forblir dempet, og at det er en risiko for at den svake inflasjonen vil vedvare lenger enn man for øyeblikket forventer.

Powells uttalelse fikk umiddelbar innvirkning på børsene i New York, der de tre viktigste indeksene skjøt til værs og oversteg sine tidligere rekordnoteringer.

Powell sa at nedgang i Kina og Europa fører til bekymring for at den svake globale veksten kan få ringvirkninger for den amerikanske økonomien.

USA så en sterk oppgang på 3,1 prosent i årets første kvartal, men Powell påpeker at mye av veksten baserte seg på eksport, som ikke vanligvis er troverdige indikatorer på stadig vekst.

Trump-press

Styringsrenta ble økt ni ganger i oppgangstiden mellom 2015 og 2018, sist i desember i fjor. Men i juni antydet sentralbanken muligheten for rentekutt.

Powell sa ikke eksplisitt i tirsdagens tale at renta ville kuttes, men påpekte at sentralbanken i juni kunngjorde at den ville gjøre «passende» tiltak for å opprettholde oppgangskonjunkturen.

President Donald Trump har i månedsvis forsøkt å presse sentralbanken til å kutte renta for å stimulere økonomien. Gjentatte ganger har han kritisert Powell både på Twitter og i kommentarer gitt til pressen.