FORSVANT: Tre år etter at Emilie Meng forsvant, står familien i uvisshet.
FORSVANT: Tre år etter at Emilie Meng forsvant, står familien i uvisshet.

Tre år siden forsvinningen:

Hva skjedde med Emilie Meng?

Tre år har gått siden Emilie Meng (17) sist ble sett i live.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag er det tre år siden 17 år gamle Emilie Meng forsvant fra Korsør på Sjælland i Danmark.

17-åringen hadde vært ute med venninnene sine, før de skilte lag på Korsør togstasjon i 04-tiden.

Mens venninnene tok taxi hjem fra stasjonen, valgte Emilie å gå den 3,5 kilometer lange strekningen til fots.

Et overvåkningskamera filmet 17-åringen på vei gjennom en tunnel ut fra togstasjonen. Det er siste gang hun er observert i live.

Se overvåkningsvideoen lenger ned i saken.

Stor etterforskning

Forsvinningen fikk raskt stor oppmerksomhet og i begynnelsen hadde politiet flere ulike teorier om hva som hadde skjedd.

Blant annet så politiet på muligheten for at hun selv kunne ha reist vekk av fri vilje, men de mistenkte raskt at 17-åringen var utsatt for en kriminell handling.

Emilie Meng forsvant fra Korsør i Danmark i 2016.
Emilie Meng forsvant fra Korsør i Danmark i 2016.

Det ble lett over alt etter Emilie, og flere personer i nærområdet som tidligere var dømt for seksuell vold ble én etter én sjekket ut av saken.

På julaften 2016 ble et lik funnet i vannkanten i en innsjø i Borup i Danmark, av en turgåer som var ute med hunden sin.

Etter et døgn bekreftet politiet at det var Emilie Meng som var funnet.

Funnstedet ligger 65 kilometer, en kjøretur på cirka 35 minutter, øst for Korsør, hvor 17-åringen forsvant fra. Politiet mener Meng ble drept kort tid etter at hun forsvant, men hvordan hun døde har offentligheten aldri fått vite.

Det har heller ikke familien til Emilie Meng.

Bruker nytt system

Etter at politiet bekreftet at det var Emilie Meng som var funnet i desember 2016, ble de nedringt med tips om saken. På bare én natt mottok politiet 45 henvendelser. Allikevel har de fortsatt, tre år etter, ikke funnet ut hvem som står bak drapet.

Før Meng ble funnet, ble to menn siktet. Senere ble begge to sjekket ut av saken.

I september 2018 tok politiet i bruk et nytt system, som de håpet ville hjelpe dem nærmere en løsning i saken.

En spesialgruppe ble satt ned for å gå gjennom alle opplysningene i saken på nytt.

Hver stein skulle snus. All informasjon skulle gjennomgås. Kunne noe være oversett?

Gruppen, som blant annet består av politifolk fra drapsavsnittet ved København-politiet, skulle ta i bruk et nytt IT-system for å prøve å komme nærmere en oppklaring av drapet.

Systemet heter Pol-Intel og gjør det mulig å søke på opplysninger på tvers av mange andre registre og systemer på én gang, og dermed sammenlikne spor, DNA, telefonsamtaler og annen data.

Datafeil

I juni i år kom det informasjon om en feil i et IT-program, som kan ha vært avgjørende for etterforskningen. Feilen skal ha rammet innsamlingen av opplysninger knyttet opp mot telefonbruk. Som følge av feilen kan informasjon ha blitt slettet.

Beskriver Emilie Meng (17) som en livsglad jente

– Ingen vet hva det betydde for saken konkret. Om det har manglet teleopplysninger, er det helt åpenbart at det har vanskeliggjort etterforskningen. Det kan ha fått den konsekvensen at gjerningsmannen ikke har blitt funnet, sa Maj-Brit Storm Thygesen, familiens bistandsadvokat, til danske B.T. i juni.

Nå krever Mengs familie å få vite hvilken konkret betydning feilen har hatt å si for etterforskningen, skriver Ekstrabladet.

Familiens bistandsadvokat Mai-Brit Storm Thygesen har henvendt seg til politiet flere ganger for å få vite konkret hvilke konsekvenser systemfeilen fikk. Det har hun ikke fått svar på.

– Vil vite

Emilie Mengs far, Nikolai Skovgaard, tenker dag og natt på å tenke på de ubesvarte spørsmålene i saken. Det forteller han i første episode av en podcast som danske B.T. har laget om drapssaken.

– Det spørsmålet fortsetter bare å rase rundt i hodet. Man slipper det aldri, sier han.

Etter at Meng ble funnet gikk politiet raskt ut med at kroppen hadde ligget så lenge i vannet at det var vanskelig å slå fast dødsårsaken. Men selv tre år etter at hun forsvant, står familien i uvisshet. Den er noe av det som plager faren aller mest.

– Jeg vil gjerne vite det, og egentlig vil jeg ikke vite det, sier han til B.T.