16-åringer tar med vekt på sykkelsamlinger: – Hårreisende

Mens vekthysteriet herjer i Tour de France, merker flere sykkeltalenter et økt press blant yngre syklister hjemme i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dan Martin og Ben Kings oppgjør med vekthysteriet i sykkelsporten har også engasjert noen av Norges største sykkeltalenter.

Tønsberg Cykkelklubb-rytterne Christian Bergsjø (18), Jon-Anders Bekken (20) og Iver Knotten (20) reagerer kraftig på vektpresset som møter unge ryttere i Norge.

– Fokuset er der allerede fra 17-,18- og 19-årsalderen. Det blir litt mye fokus på vekt og litt lite på utvikling. Man tenker mer på å gå ned i vekt for å bedre prestasjon, ikke på treningen, forteller Knotten, årets sølvmedaljevinner under tempo i Norgesmesterskapet.

– Et voksende problem

Ved flere anledninger har rytterne opplevd og hørt om unge ryttere som veier både seg selv og maten sin daglig.

– De gutta vi hører om i Tour de France, de har holdt på noen år og vet hvor de kan ligge. Det er viktig å huske på at de har et støtteapparat rundt seg som kartlegger rytteren. Hvis man skal begynne å veie maten sin i en alder av 16 år, kan det bli en tøff karriere, sier Bekken.

– Har du sett eksempler på ryttere som veier maten sin når de er 16 år?

Jeg har hørt eksempler om det. Jeg kjenner folk som gjør det og som har med vekt på samling. Det er faktisk ganske normalt, det sier jo litt. De går på vekta på morgenen og kvelden. Det er jo starten på et problem, konstaterer han.

Lagkamerat Christian Bergsjø er enig med Bekken. Han ser stadig flere falle for fristelsen av å gå ned i vekt for å sykle raskere.

– Det er et voksende problem. Jeg har sett eksempler på det i min egen vennegjeng og på andre områder, sier Bergsjø.

Han tror motbakkene blir tungen på vektskålen for flere.

– Når man faller av i bakker, så tenker man på hva som kan gjøres for å bli bedre. Så ender man opp med å ta litt snarveier, forklarer 18-åringen.

Reagerer på slankekur

Det har stormet spesielt mye rundt Alejandro Valverde etter at verdensmesteren fortalte om sin slankekur i forkant av Touren. Den 177cm høye spanjolen veier nå kun 58 kilo.

Det får Bekken og Knotten til å reagere kraftig.

– Det at en så kjent profil som Alejandro Valverde ikke har noe problem med å snakke om at han har gått ned 2-3 kilo før Tour de France og nå veier 58 kilo. Hva tror han unge ryttere tenker om det? Hvis han sykler fort så vil jo folk tro at det er på grunn av at han gikk ned i vekt. Vi har et eksempel fra tidligere i år hvor Bettiol, som vant Flandern rundt, gikk ned 6 kilo før det rittet. Det er klart det skaper uro og usikkerhet, raser Bekken.

Han mener for få unge ser på apparatet de profesjonelle syklistene har rundt seg, før de begir seg utpå lignende slankekurer.

– Proffene har så skreddersydd opplegg at de klarer å gå ned to-tre kilo før ritt, det er en selvfølge, men at juniorer allerede nede i 16-17 årsalderen skal begynne med det. Det er hårreisende. Det er ikke veien å gå. De er under utvikling. Skal du bli god så må du spise, konkluderer Bekken.

Knotten reagerer også på at Valverde har delt informasjonen om sin slankekur offentlig.

– Det er kanskje litt feil å dele all den informasjonen, det fører til at det blir et fokus på det. Så er det ikke alle utøvere som har mulighet til å gå ned de to kiloene uten å bli syke, eller uten å få problemer, sier Knotten.

Toppsyklistene deler bilder av små porsjoner med mat.
Toppsyklistene deler bilder av små porsjoner med mat.

Begge mener at flere ryttere bør tenke på hva som deles på sosiale medier og i media generelt. Hvor blant annet Chris Froome tidligere har delt bilder av svært små porsjoner med mat.

– Som du ser i Tour de France så er de fleste skrapa. Du ser på de store gutta og hva de legger ut på sosiale medier. Du får et visst inntrykk og det inntrykket er kanskje feil. Når du kopierer det ned til vår skala, uten støtteapparat og uten folk som følger opp, så blir det feil, Bekken.

– Ikke noe som kom i går

Knotten tror en av løsningene blant de yngre er å få et mer profesjonelt apparat rundt seg. Flere ernæringsfysiologer og trenere i klubber som kan gi en tettere oppfølging på hva rytterne får i seg.

– Man vil jo alltid gå ned i vekt, men jeg er ikke ernæringsfysiolog og da er det vanskelig å vite hva man skal gjøre. Jeg tror som utøver på 20 år så må jeg trene normalt og spise normalt. Norsk kosthold tar deg langt. Da vil vekten justere seg etter hva som er normalt. Hvis man har mulighet, ta kontakt med ernæringsspesialister, hevder Knotten.

Det er trener på Wang toppidrett og tidligere trener for de tre Tønsberg-syklistene, Atle Pedersen, enig i.

– Det er å ha et naturlig forhold til kosthold. Kanskje vært flinkere til å engasjere flere ernæringsfysiologer. Det er kanskje nøkkelen til å få et sunt forhold til det, forteller den tidligere proffsyklisten.

Han mener problemet ikke bare ligger hos gutteklassen, men er også vel så alvorlig på kvinnesiden.

– Jeg synes det er alle sammen i sykkelsporten som må ta et tak. Det er ikke noe som kom i går. Det har vært lenge. Det er bra det blir tatt opp. Det gjelder ikke bare gutter, men også jenter. Det er litt som vi har opplevd med Kristoff i våres at han slår seg på brystet og sier «jeg ser sånn ut», sier Pedersen.