AVTALE: Johannes Høsflot Klæbo har signert landslagsavtalen for sesongen 2019/2020.
AVTALE: Johannes Høsflot Klæbo har signert landslagsavtalen for sesongen 2019/2020. Foto: Hagen, Fredrik

Klæbo har signert landslagsavtalen

Norges Skiforbund Langrenn og Johannes Høsflot Klæbo er enige om innholdet og har signert landslagsavtalen for sesongen 2019/2020. Men Klæbo-leiren er ikke helt fornøyd.

– Jeg synes det er blitt jobbet godt hos begge parter, noe som har vært og er nødvendig for å modernisere og ajourføre dagens regelverk. Vi er glade for at Skiforbundet har prioritert dette arbeidet høyt. Nå er vi enige og begge parter har signert. Samtidig er vi også enige om hvilke tema vi må jobbe mer med for å finne hensiktsmessige løsninger for fremtiden, sier Johannes Høsflot Klæbo i en pressemelding.

Fristen for å signere avtalen gikk ut 10. juni, men partene har forhandlet på overtid.

Far og manager Haakon Klæbo skriver i en epost til TV 2 at de kom i mål med nok punkter på listen til å kunne signere.

– Det mest avgjørende er at NSF viser forståelse for at utøvere eier sine egne rettigheter, sier Haakon Klæbo.

– Er dere helt fornøyde med avtalen?

– Vi er ikke 100 prosent fornøyd. Derfor fortsetter vi samtaler på noen punkter. Men vi er godt nok fornøyd til å kunne signere - og dermed er det klart at Johannes kan representere Norge også kommende vinter. Det er Johannes svært fornøyd med.

– Johannes sier «vi er enige om hvilke tema vi må jobbe mer med for å finne hensiktsmessige løsninger for fremtiden». Hvilke tema er det som må jobbes med?

– Det handler om temaer knyttet til utøvernes private sfære, uten at jeg vil gå i detalj på det. Men det er viktig for utøver at man har klare grenseoppganger i forhold til når man er på jobb og når man har fritid.

– Johannes er viktig

– Hovedsakelig har ulikt syn handlet om grensene for når en skiløper er privat og når han representerer landslaget samt deler av innholdet i kommersiell plattform. Løpere og Skiforbundet må jobbe sammen for å tilpasse oss fremtiden. Dette arbeidet fortsetter til høsten og vi ønsker å ha et langsiktig fokus. Det er naturlig at Johannes Høsflot Klæbo er aktivt med i denne prosessen, sier langrennssjef Espen Bjervig, som sier det er godt å bli enige.

Avtaleteksten mellom løperen og Norges Skiforbund regulerer blant annet til en hver tid hvem som eier markedsrettighetene.

– Hvor viktig er det å komme til enighet med Klæbo?

– Johannes er viktig, det er ikke tvil om det. Men det viktigste nå er at det er på plass. Så kan Johannes slippe å tenke på dette mer og fokusere på treningen, som han sikkert er veldig bra på å gjøre uansett. Nå har vi fokus på vinteren, sier Bjervig.

– Kan du utdype hva de ulike synene går ut på?

– Jeg vil ikke gå inn på avtalen til Johannes, men det går på det som vi har pratet om før, at vi er i en hverdag der utøverne er tilgjengelige døgnet rundt, for eksempel i sosiale medier. Der blir eldre avtaler litt misvisende.