Sauene til Tor Gustav Birkeland ble angrepet av hund på beite.
Sauene til Tor Gustav Birkeland ble angrepet av hund på beite.

Sauene til Tor ble tatt av hund

Da Tor Gustav Birkeland skulle se etter sine 13 sauer, var det bare elleve som var der. Én av dem hadde store skader.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Fredag formiddag var ingen god dag.»

Slik begynner Tor Gustav Birkeland en Facebook-post han publiserte mandag.

Birkeland la ut posten etter at han hadde vært på øya Froungen i Tjøme fredag, for å se til sauene sine.

Der var det et lite hyggelig syn som møtte han.

– Jeg er der jevnlig for å se etter sauene og da så jeg at to manglet, sier han til TV 2.

Skambitt

I tillegg til de to sauene som manglet, var én av sauene på øya skambitt.

– Det var den første sauen vi fikk og som vanligvis er den som kommer først når den ser meg, men den hang etter og gikk litt rart, sier han og fortsetter:

– Da jeg så nærmere på den var den betydelig skadd. Den hadde flere skader enn det som vises på bildet. Det er tydelig at den var bitt av en hund.

Når TV 2 snakker med Birkeland tirsdag ettermiddag, har han akkurat fått en lei beskjed fra Statens Naturoppsyn som har vært ute på Froungen.

– Sauen som var bitt ble funnet død nå, antakeligvis enda mer skambitt enn i går, forteller han.

Tor Gustav Birkeland.
Tor Gustav Birkeland. Foto: Privat

Hundebitt

Birkeland forteller at vedkommende han var i kontakt med fra Statens Naturoppsyn var tydelig på at det er snakk om hundebitt.

– Man får jo vondt i magen, dette er helt forferdelig, sier han.

På Facebook har han en tydelig beskjed til de som lar hundene sine gå løs på øyene:

«Kjære båtfolk, kan dere ikke holde hundene deres i bånd når dere besøker vår vakre skjærgård. Av hensyn til velferden for andre firbente dyr som kun ønsker å beite i fred.»

Birkeland regner med at de to sauene som er borte er blitt dratt på sjøen. På Facebook ber han folk som skulle observere de to sauene om å ta kontakt, men så langt har han ikke hørt noe.

– De to som ble angrepet må være revet på sjøen, slik vi opplevde med to sauer i fjor, sier han.

Ikke første gang

Dette er nemlig ikke første gang han opplever å miste sauer til hunder som går løs. Han har drevet med sau siden 2013, men dette er andre året han har hatt sauer på Froungen.

– Vi har aldri hatt sau der før. Vanligvis har vi hatt dem hjemme, men nettopp fordi det er ønskelig å få beitet ned, ble vi spurt om å ha dyr på beite der i fjor. Det sa vi ja til, men det spørs om vi fortsetter med det nå.

Begge årene har han altså opplevd at sau har blitt skadet av hund. I år hadde han bare rukket å ha dyra på øya i 2,5 uker.

– Det blir et spørsmål om man skal fortsette med det, siden det får så tragiske resultater. Fylkesmannen er opptatt av at man får beitet ned disse øyene for å holde vegetasjonen nede, men omkostningene for dyrene blir for store, sier han og legger til:

– Det er et gjentakende problem år etter år. Andre har også sau på øyene og det skjer hvert år at det blir tap av sau på grunn av hund.

SKAMBITT: Slik fant naturoppsyn Per Espen Fjeld den tredje sauen død tirsdag. Det er trolig den samme sauen som mandag ble funnet med flere bittskader. Foto: Per Espen Fjeld
SKAMBITT: Slik fant naturoppsyn Per Espen Fjeld den tredje sauen død tirsdag. Det er trolig den samme sauen som mandag ble funnet med flere bittskader. Foto: Per Espen Fjeld

– Veldig, veldig ille

Det var naturoppsyn Per Espen Fjeld som tirsdag var ute og fant den tredje sauen. Han bekrefter at det har vært flere tilfeller av hunder som har tatt sau i det samme området tidligere, og sier at det er et område de følger ekstra nøye med på.

Han reagerer sterkt på at hundeeiere ikke klarer å følge båndtvangen.

– Det er veldig, veldig ille. Det er alvorlig og veldig trist at folk ikke klarer å passe på hundene sine, sier Fjeld til TV 2.

Som naturoppsyn er en av oppgavene hans å holde øye med slike hendelser, og å sjekke skadede eller døde sauer de finner. Nå har de også koblet inn skjærgårdstjenesten og en politibåt i området i saken, slik at de er tre etater som følger med.

– Vi har en sterk mistanke om at det er samme hund som har tatt sauene, men vi kan ikke si noe sikkert. Vi kommer til å følge veldig nøye med, sier han videre.