Tidligere ansatte advarer mot Bompenge-Trym – nå svarer han på kritikken

Fire tidligere ansatte advarer mot partileder i FNB-Bergen, Trym Aafløy. – Har aldri vært borti dårligere lederstil, sier en av dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før Trym Aafløy begynte å jobbe fulltid med bompenge-prosjektet, drev han vin- og sjokoladebaren Moliere i Bergen.

Fire tidligere ansatte i bedriften advarer, og går hardt ut mot lederstilen hans.

Aafløy er partileder for Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger i Bergen. Ved forrige måling var partiet det største i Bergen. Om tallene holder seg, kan Aafløy få en av de viktigste posisjonene i Norges nest største by.

Les Aafløys svar nederst i artikkelen.

De fire personene TV 2 har vært i kontakt med ønsker å være anonyme, i frykt for å bli oppsøkt av tilhengere av bompengelisten.

TV 2 gjengir kun fornavnet til kvinnene i artikkelen.

Dårlig leder

Alle fire karakteriserer Aafløy som en dårlig leder.

– Vi prøvde å starte opp en bedrift, det var ganske tøft, men jeg satte alltid de ansatte foran meg selv, sier Trym Aafløy eksklusivt til TV 2.

Det var Bergensavisen som første omtalte saken. Avisen hadde intervjuet åtte kvinner, som alle sa det samme om Aafløy.

Bergens Tidende publiserte også en artikkel med gjester på Moliere, som sier de reagerte på Aafløys kjefting på ansatte.

– Han ble veldig sint

Rose Marie var en av kvinnene. Hun jobbet der i ett år, og har jobbet i servicebransjen siden hun var 14 år gammel.

Rose Marie forteller at hun aldri har hatt en sjef med samme lederstil som Aafløy.

– Lederstilen til Trym var ikke noe bra. Det var blant annet mye kjefting, selv for små feil, som å kutte opp for mye salat eller lage feil type kaffe. Han ble veldig sint, og kunne kjefte på oss foran gjester eller andre ansatte, forteller Rose Marie.

Rose Marie jobbet ved Trym Aafløys vinbar Moliere i rundt ett år. Nå forteller hun om hvordan hun opplevde han som leder, og om en arbeidsdag preget av kjefting. Foto: Robert Reinlund
Rose Marie jobbet ved Trym Aafløys vinbar Moliere i rundt ett år. Nå forteller hun om hvordan hun opplevde han som leder, og om en arbeidsdag preget av kjefting. Foto: Robert Reinlund

«Min blomst» og «min engel»

Høsten 2011 sendte Rose Marie en e-post til Aafløy der hun ba om høyere lønn som gjenspeilte arbeidsinnsatsen hennes.

Tidligere hadde Aafløy også omtalt henne som «min blomst» og «min engel». Dette ba hun Aafløy om å slutte med.

TV 2 har fått innsyn i e-postene som ble sendt mellom Rose Marie og Aafløy. I svaret fra Aafløy gjorde han det klart at det ikke var mulig med en lønnsøkning da Moliere fremdeles var i etableringsfasen.

Videre skrev han at Rose Marie aldri hadde gitt uttrykk for at hun mislikte noe av det han omtalte henne som.

UEGNET: Moliere lå i Skostredet i Bergen fram til 2017. Flere kvinner sier til både BA og TV 2 at Aafløy ikke var egnet som leder da han styrte sjokolade- og vinbaren. Foto: Bergens Tidende
UEGNET: Moliere lå i Skostredet i Bergen fram til 2017. Flere kvinner sier til både BA og TV 2 at Aafløy ikke var egnet som leder da han styrte sjokolade- og vinbaren. Foto: Bergens Tidende

Turte ikke å møte Aafløy alene

Etter e-postene sa Rose Marie opp jobben på Moliere. I løpet av oppsigelsestiden ble den daværende 23 år gamle kvinnen syk én dag, og ba en kollega om å åpne vinbaren.

– Kollegaen ble møtt av Aafløy på arbeidsplassen, som ikke likte at det var hun som kom, og ba henne gå hjem. Ikke lenge etter møtte han opp på døren hjemme hos meg. Der krevde han å få snakke med meg, men jeg turte ikke møte han alene, sier Rose Marie.

Trakk oppsigelse

Hun fikk med seg en fra kollektivet hun bodde i. Da hun møtte Aafløy igjen, ville han gi henne sparken på dagen, forteller hun.

– Han ba meg om å signere et skriv der det stod at jeg hadde gjort store overtramp. Hva de overtrampene var, stod ikke, forteller Rose Marie.

Rose Marie nektet å signere. Hun fikk hjelp av Jussformidlingen fordi hun mente det var feilaktig oppsigelse. Det endte med at Aafløy trakk oppsigelsen og hun fikk en nøytral attest.

TV 2 har vært i kontakt med kollegaen av Rose Marie som åpnet Moliere den dagen.

Kollegaen Kristina bekrefter både historien og oppførselen Aafløy hadde som sjef.

– Aafløy er ikke egnet til offentlig verv

Kristina ble vitne til utskjelling.

– Jeg håndterte han greit, men jeg så hvordan han skjelte ut andre, sier Kristina.

Også de to andre kvinnene TV 2 har vært i kontakt med, sier Aafløy kunne kjefte over urimelige ting, og ofte var sint.

– Jeg opplevde aldri noe voldsomt fra ham, men jeg reagerte på hvordan han behandlet folk, sier Maria, en av de tidligere ansatte.

Både Rose Marie, Maria og Kristina sier de ønsker å stå fram nå når han kan få en viktig rolle i Bergens-politikken, men avviser at de har en politisk baktanke.

– Hvorfor forteller du dette nå?

– Jeg synes ikke den type personlighet er egnet til offentlige verv. Dette er et nytt parti og han er ny i offentligheten. Jeg synes velgerne fortjener å vite hvem de stemmer på, sier Kristina.

Aafløy om kritikken: – Ikke alle finner seg til rette

TV 2 konfronterte Aafløy med beskrivelsene kvinnene gir av han som sjef. Aafløy sier at han som arbeidsgiver ikke kan kommentere arbeidskonflikter.

– I den perioden hadde jeg rundt 80 ansatte, når noen er misfornøyde må man bare akseptere det. Ikke alle ansatte finner seg til rette på en arbeidsplass, sier Aafløy til TV 2.

Aafløy ønsker ikke å kommentere episoden hvor han møtte opp på døra til Rose Marie. Aafløy sier til TV 2 at saken er taushetsbelagt. Videre nekter han for å ha sagt opp noen uten gyldig grunn.

På spørsmål om hva han tenker om at noen av kvinnene ikke mener han er egnet til et offentlig verv, svarer Aafløy at han har blitt valgt til leder for en partiorganisasjon gjennom demokratiske valg to ganger.

– Dette er en sak som rører arbeidsforhold med dype arbeidskonflikter. Det må folk ha i bakhodet når de skal tolke det som er å lese i avisen, sier Aafløy.