Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no varer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei. Har nylig gått til innkjøp av en Nissan Qashqai +2, 2014-modell. Det har vært så mye styr med den allerede.

Har kun hatt bilen i tre og en halv måned. Bilen har fra dag én levert varierende motorkraft. Det er ikke hele tiden, men innimellom ruser den opp litt, eller mister litt kraft og dette går da i bølger en stund før det gir seg. Bilen går da ujevnt.

De siste dagene har batteriet begynt å bli tomt når bilen bare står i ro etter langkjøring. Kan disse symptomene skyldes utslitte børster i dynamoen? Hva annet kan det være?

Benny svarer:

Hei du, veldig kjedelig nå det starter slik med en ny bil. Dette bør du finne ut av og få fikset – så fort som mulig. Og så ha gleden av å ha en bil som fungerer godt etter det!

Dette med varierende motorkraft behøver ikke være en stor sak. Det kan skyldes flere ulike ting. Mitt råd er at du tar med bilen til et verksted og får det sjekket. Det kan være en enkel sak som en EGR-ventil som må etterses, eventuelt følere med dårlig kontakt. Men kan også være andre ting.

Hvis bilen din har dieselmotor på 1,5 liter (som er veldig vanlig på Qashqai) , er det ekstra viktig å få sjekket den. Det har nemlig vært endel problemer med denne motoren.

Fin bil, men én utgave bør du styre unna

Ujevn motorkraft kan skyldes flere ting, det trenger absolutt ikke være en stor eller kostbar sak.
Ujevn motorkraft kan skyldes flere ting, det trenger absolutt ikke være en stor eller kostbar sak.

Må reklamere raskt

Strømproblemet tror jeg er noe annet. Det kan være så enkelt som at batteriet begynner å bli dårlig. Det trenger en skikkelig oppladning, eller det må byttes. Det siste er slett ikke uvanlig etter fem år.

Det kan nok være lurt å få sjekket ladingen fra dynamoen, men det er sjelden at det er feil her på en såpass ny bil.

Apropos fem år: Hvis bilen din er solgt ny i Norge, har den fem års nybilgaranti. Dette gjelder fra dato den først ble registrert. I ditt tilfelle betyr det at garantien enten har gått ut tidligere i år, eller at du har litt igjen. Hvis det er det siste, bør du komme deg til en forhandler så fort som mulig.

Du sier ikke noe om du har kjøpt bilen privat eller fra en forhandler. Heller ikke om du fikk noen form for bruktbilgaranti. Men uansett er det veldig viktig å reklamere raskt på ting som ikke fungerer. Og gjøre det skriftlig. Etter tre-fire måneder, risikerer du nok å bli kontant avvist hvis du kommer og klager på noe.

Les også: Slik solgte Broom-Benny sin egen bil i rekord-fart

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Les også: – Vi sliter med å skaffe nok dieselbiler

Video: Sjekk denne bruktbilannonsen!