FIKK KJENNE PÅ PANIKKEN: Frank Løke fikk panikk da han sa Bastøferga komme mot han under helgens svømmekonkurranse, som gikk mellom Horten og Moss.
FIKK KJENNE PÅ PANIKKEN: Frank Løke fikk panikk da han sa Bastøferga komme mot han under helgens svømmekonkurranse, som gikk mellom Horten og Moss. Foto: Privat

Frank Løke i svømmedrama:

– Jeg kunne kjenne det kraftige dragsuget

Det ble dramatisk for den tidligere håndballspilleren Frank Løke da han deltok på en ti kilometer lang svømmekonkurranse. Nå får arrangørene kritikk fra Redningsselskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I helgen ble svømmekonkurransen «Open Water Horten - Moss» arrangert for sjette gang.

Over 100 svømmere deltok på arrangementet, der målet er å svømme ti kilometer.

Da konkurransen var ferdig, kom derimot 51 personer i mål. 53 personer måtte bli hentet opp av redningskøyta Elias.

Flertallet av de som ble plukket opp ble tvunget til å gi seg da de ikke nådde tidsgrensen ved Jeløya etter å ha svømt i tre timer.

Det var NRK som først omtalte saken.

Dramatisk for Frank Løke

En av de som måtte bli plukket opp var tidligere håndballspiller Frank Løke. Han forteller at han i utgangspunktet elsker dramatikk og harde konkurranser, men at årets konkurransen ble i det tøffeste laget.

– Det overraskende i år var den sterke strømmen. Halvveis over til Jeløya opplevde vi en utrolig sterk strøm, sier han til TV 2.

Men likevel var det ikke den sterke strømmen som skulle sette Løke på sidelinja.

Han forteller at han ble satt ut etter et ubehagelig møte med Bastøferga, som går mellom Moss og Horten.

OVER 100 DELTAKERE: Godt over 100 mennesker stod klare på startstreken i helga. 53 personer måtte bli hentet av Redningsselskapet. Foto: Frank Løke
OVER 100 DELTAKERE: Godt over 100 mennesker stod klare på startstreken i helga. 53 personer måtte bli hentet av Redningsselskapet. Foto: Frank Løke

– Jeg så at ferga kom rett mot meg. Jeg begynte å få panikk for det var åpenlyst at de ikke så meg i vannet. Jeg blåste i fløyta, og visste at jeg ikke kom meg vekk. Rett før den treffer meg, bråbremser den og den blir satt i revers. Jeg kaster meg ut i medstrømmen i full panikk, sier han og fortsetter:

– Båten sneia meg og jeg kunne kjenne det kraftige dragsuget. Jeg var livredd for at jeg skulle bli dratt under. Etterpå lå jeg i vannet i fem minutter for å få tilbake pusten. Hadde ikke de sett meg, vet jeg ikke hva som hadde skjedd.

Får kritikk

53 deltakere og fire mannskap endte opp på båten RS Elias, som i utgangspunktet er beregnet for 12 personer.

Pressevakt i redningsselskapet, Lars Mosby Enger, forteller at det var skipperen ombord tok som avgjørelsen om å gjøre et avvik fra reglene.

Også han bekrefter at de fleste ble plukket opp som følge av tidsbegrensningen, men forteller at flere var noe nedkjølte og hadde svelget en del vann.

– Det var en del som hadde overvurdert svømmeferdighetene sine, og i år var det spesielt vanskelige svømmeforhold, sier han, og forteller at strømninger i vannet og vær og vind gjorde konkurransen ekstra utfordrende.

Men til tross for uforutsette strømninger, kritiserer Mosby Enger arrangørene, og hevder at sikkerheten var altfor lav.

– Det er et artig tiltak, men sikkerheten bør stå i forhold til arrangementet. Det er klart at sikkerhetsopplegget deres må forbedres. Vi har blitt enige om å sette oss ned og lage en bedre sikkerhetsplan til neste år. Her er det forbedringspotensiale, sier han og legger til:

– Vi håper at vi kan lage et opplegg som alle føler seg komfortable med, slik at vi slipper å havne i en slik situasjon igjen, der vi må bryte våre egne regler for å få flest mulig opp til land.

– Skjer hvert år

Arrangøren bak svømmekonkurransen, Tom Remman, påpeker at det ikke er noe nytt at personer blir plukket opp på land fordi de ikke klarer å fortsette.

– Det er tøffe forhold og dette er en svømmekonkurranse som ikke alle klarer å fullføre. Slik er det hvert år, og i år er det ekstra mange som ikke klarte å svømme fort nok i vær, strøm og vind, sier han til TV 2.

HENTET DELTAKERNE: Redningsskøyta Elias er beregnet for 12 personer. På det meste var 57 personer ombord på båten under svømmekonkurransen. Foto: Frank Løke
HENTET DELTAKERNE: Redningsskøyta Elias er beregnet for 12 personer. På det meste var 57 personer ombord på båten under svømmekonkurransen. Foto: Frank Løke

Han forteller at de i forkant av løpet var tydelige på at dette kom til å bli tøft, og at de jobbet tett med trafikksentralen som dirigerer skipene i nærområdet. Alle deltakerne var også utstyrt med fløyte, flytebøye og GPS-tracker, ifølge arrangøren.

– Sikkerheten på alle type arrangement kan aldri bli god nok, og vi kan ikke sperre av hele Oslo-fjorden eller lage en bane i sjøen. Det går ikke.

Likevel innrømmer han at de har et forbedringspotensiale, som de nå ser nærmere på, i samarbeid med Redningsselskapet.

– Det blir ikke samme forhold neste år. I år var vindgrensen på åtte, men den blir nok lavere til neste år, sier han.

Kommer tilbake

Da Løke ble hentet opp av vannet, var han en av de siste som kom om bord.

– Det var som sild i tønne. Det var ganske god stemning på båten, men noen var så klart sure fordi de ble tatt ut på grunn av tiden.

Han forteller at han syntes sikkerheten var bra nok, og at han følte seg godt ivaretatt av arrangøren og Redningsselskapet.

– Vi visste at det var båter ute, og vi ble godt informert om at dette var en tøff konkurranse og vi ble oppfordret til å gjøre det korrekte hele veien. Her var det naturkreftene som regjerte, sier han og legger til:

– Jeg stiller igjen til neste år. Jeg lar meg ikke stoppe av det her.