Pompeo oppnevner kommisjon for menneskerettigheter

USAs utenriksminister Mike Pompeo oppnevner en kommisjon for å kartlegge menneskerettighetssituasjonen i verden og hvordan det former landets utenrikspolitikk.

OPPNEVNER KOMMISJON: Mike Pompeo, USAs utenriksminister, oppnevnte mandag en kommisjon for å kartlegge menneskerettigheter. Det ble kjent under et møte i Washington mandag. Foto: Pablo Martinez Monsivais/ NTB scanpix
OPPNEVNER KOMMISJON: Mike Pompeo, USAs utenriksminister, oppnevnte mandag en kommisjon for å kartlegge menneskerettigheter. Det ble kjent under et møte i Washington mandag. Foto: Pablo Martinez Monsivais/ NTB scanpix

Pompeo sier han håper kommisjonens arbeid vil stå seg som den grundigste gjennomgåelsen av menneskerettigheter siden FNs verdenserklæring om menneskerettigheter fra 1948.

Kommisjonen skal også ha til hensikt å veilede amerikansk utenrikspolitikk på menneskerettighetsområdet.

I uttalelsen sa Pompeo også at kommisjonen skal utforske «det grunnleggende spørsmålet om hva det betyr å hevde at noe er en menneskerettighet».

– Det er tid for en informert gjennomgang av rollen menneskerettigheter har i amerikansk utenrikspolitikk, sa Pompeo.

Han tok ikke imot spørsmål fra journalister da han presenterte nyheten.

Får kritikk

Trump-administrasjonen har i lang tid blitt kritisert av flere menneskerettighetsorganisasjoner for blant annet å ha tette bånd til stater som Saudi-Arabia, Brasil og Egypt.

Amnesty International er blant dem som kritiserer Trump-administrasjonen i forbindelse med kunngjøringen.

– Denne administrasjonen har aktivt jobbet med å nekte og frata menneskerettighetsbeskyttelser siden Trumps tiltredelse, sier Joanne Lin i Amnesty International USA.

Hun legger til at dersom administrasjonen er opptatt av menneskerettigheter, burde de i stedet følge dagens internasjonale rammeverk.

Hyllet FN-erklæring

Da Pompeo presenterte kommisjonen, vektla han viktigheten av FN-erklæringen fra 1948.

Ifølge han markerte erklæringen slutten på tiden da regimer kunne slippe unna med å mishandle innbyggerne sine.

FN-erklæringen slo blant fast at alle «mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter». Pompeo har utnevnt Harvard-professoren Mary Ann Gleden, som har skrevet en bok om FNs menneskerettighetserklæring, til å lede kommisjonen.

(©NTB)