ringes ned av flere tusen barn og unge:

– Jeg er 12 år og veier 44 kilo. Er jeg tjukk?

Barn helt ned i tiårsalderen synes sommeren er en vanskelig tid, fordi de ikke fornøyd med eget utseende og opplever kroppspress.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Hver gang jeg er alene kjenner jeg på magen min, og ser meg i speilet. Jeg hater synet. Jeg har prøvd å slanke meg, men det går liksom ikke.»

Nelli Kongshaug leser et av innleggene som er kommet inn fra en anonym jente til Røde Kors tjenesten Kors på halsen.

En annen jente skriver:

«Jeg er 12 år og veier 44 kilo. Er jeg tjukk?»

Økning i henvendelser

Hittil i år har 18.000 barn og unge tatt kontakt med Røde Kors-tjenesten Kors På Halsen. Mange forteller at de føler de ikke lever opp til forventningene om den perfekte kropp.

– Kroppspress og usikkerhet rundt egen kropp utgjør 26 prosent av alle innlegg. Det viser at vi voksne har en stor oppgave med å fortelle våre barn og unge at de er gode nok som de er, og å være bevisst på hvordan barna blir påvirket blant annet gjennom sosiale medier, sier Nelli Kongshaug, som er leder av Kors på Halsen.

– Vi har barn som er veldig unge som opplever at det ikke er verdt å leve, fordi de ikke klarer å se helt perfekt ut. De kommer aldri til å være perfekte på noen områder. Og det er klart det er ikke noe godt å høre barn og unge si det, sier Kongshaug

BEKYMRET: Kors på Halsen-leder Nelli Kongshaug.
BEKYMRET: Kors på Halsen-leder Nelli Kongshaug. Foto: Gorm Røseth / TV 2

Én av fem samtaler dreier seg om trening og kosthold. Gjennomsnittsalderen for de som tar kontakt er henholdsvis 14 år for jenter og 15 år for gutter.

– Mange er redde for å legge på seg og de tar kontakt for å spørre hva de kan gjøre for å spise sunt, samtidig som de ønsker å bygge muskler eller gå ned i vekt. Røde Kors ser alvorlig på at barn og unge er så opptatt av utseende at det overskygger mye annet i livet, sier Kongshaug.

– Mange forventer at egne kropper skal følge en mal, og at de er mislykket hvis de ikke klarer å passe inn i denne malen, sier Kongshaug.

Påvirkes av sosiale medier

Barns jakt på det perfekte skyldes ofte et jag etter å se ut som sine forbilder i sosiale medier, mener Kongshaug.

– Det er klart at sosiale medier er jo med på å skape en forventning om at det er sånn kroppen skal se ut. Man skal ha like store pupper, man skal ha like flat mage, og guttene skal ha like store muskler, sier Kongshaug.

HATER SYNET: Dette innlegget kom inn fra en anonym jente til Kors på Halsen.
HATER SYNET: Dette innlegget kom inn fra en anonym jente til Kors på Halsen. Foto: Gorm Røseth / TV 2

Nå oppfordrer hun influencere til å tenke seg om før de publiserer bilder og innlegg som kan bidra til kroppspress hos barn.

– Man må alltid huske på at barn i ganske ung alder følger med på sosiale medier. Og man skal tenke litt over hva man faktisk publiserer. At man ikke trenger å ha muskler og flate mager, sier hun.

Kongshaug mener at man bør tenke over hva man ønsker å signalisere ut, og hvorfor.

– Hva ønsker jeg å oppnå med det? Mottakerne er ofte barn og unge, så hvordan kan jeg påvirke de på en eller annen måte, sier Kongshaug.

– Skikkelig trist

Paralympics-utøver Birgit Skarstein tok søndag et kraftig oppgjør med det evige kroppspresset hvis høytid er om sommeren.

– Usynlige bak mobilskjermer og i en flom av perfekte bilder, sitter det bra folk med en sår følelse av utilstrekkelighet. Ei jente i tenårene satte selv ord på det i kommentarfeltet til en sommerkropp: «Du har så fin kropp, som jeg skulle ønske jeg hadde. Det blir ikke bikini i år heller. Selvtilliten er ikke på topp», skriver hun i et innlegg på Facebook.

OPPGJØR: Birgit Skarstein sier det er trist at barn og unge sliter så tungt med kroppspress. Søndag tok hun selv et kraftig oppgjør med #Sommerkroppen.
OPPGJØR: Birgit Skarstein sier det er trist at barn og unge sliter så tungt med kroppspress. Søndag tok hun selv et kraftig oppgjør med #Sommerkroppen. Foto: Stian Lysberg Solum

Innlegget er i skrivende stund likt 47.000 ganger, og har nærmere 10.000 delinger.

– Nå er vi jo inne i juli, og det er hele tiden biler og innlegg som pusher et bestemt kroppsideal, sier Skarstein til TV 2.

Hun trekker fram at #Sommerkroppen kommer opp som en ny debatt hvert år, og at man aldri later til å bli ferdig med det. Hun ønsker heller å legge fokus på funksjon, og hva som er viktig for deg.

Hun reagerer sterkt på at så mange unge og barn føler på kroppspress.

– Det er skikkelig trist. Man skal aldri trenge å tenke på hvordan man ser ut, men i hvert fall ikke når man er så ung. Man har nok å bekymre seg for gjennom oppveksten om man ikke skal gjøre det til en stor greie i tillegg, sier hun.

REAGERER: Influencer og blogger Espen Hilton mener influencere har et stort ansvar for å dempe kroppspresset. Foto: Simen Askjer / TV 2
REAGERER: Influencer og blogger Espen Hilton mener influencere har et stort ansvar for å dempe kroppspresset. Foto: Simen Askjer / TV 2

– Det er en avsporing, for det viktige er jo hvem vi er og hva vi driver på med, ikke hvordan vi ser ut.

– Hvordan kan jeg bli tynn?

Tidligere Bloggerne-profil, PT og influencer Espen Hilton slet selv tungt med kroppspress i ung alder. Han reagerer også sterkt på tallene fra Røde Kors.

– Det er så trist. Jeg har jo veldig mange unge lesere, og etter så mange år med blogging har jeg lært at man virkelig skal passe på hva man legger ut der, sier Hilton.

Han mener at influencere har et stort ansvar for å dempe kroppspresset, og at man burde tenke seg over to ganger hva man legger ut og hvem som faktisk ser innlegget.

– Jeg fikk spørsmål fra en på 14 år som spurte «hvordan kan jeg bli tynn?». Hva skal man si da, når en på 14 år vil bli tynn? Da svarer jeg at du må slappe litt av, spise god mat og nyte ungdomstida. Det skal ikke handle om hvordan du ser ut, men om hvordan du har det, sier han.

Hilton selv legger ofte ut bilder av seg selv i bar overkropp på Instagram, men sier selv at han aldri ønsker å flashe kroppen sin.

– Jeg har aldri vært en person som er glad i hvordan jeg føler meg eller hvordan jeg ser ut, men når jeg endelig føler meg bra på et bilde og har lyst til å legge ut det fordi det er varmt ute, så gjør jeg jo det. Men jeg står ikke flasher kroppen min, for det føler jeg er viktig, sier han.

– Måten jeg trener mine kunder på er at de skal bli glad i seg selv, spise god og sunn mat og at det holder å trene 15 minutter om dagen, sier han.