Fullstendig overlegen: – Han er en rampegutt på sykkelen

Deceuninck–Quick-Steps Julian Alaphilippe overrasket konkurrentene med et kanonrykk på dagens siste kategoriserte stigning, og vant tirsdagens etappe til Épernay. Samtidig kjørte han seg inn i den gule ledertrøya.

Det var ventet at dagens etappe ville bli avgjort helt på tampen, men av de store favorittene, Julian Alaphilippe, ville det annerledes. Han rykket overraskende på den siste kategoriserte stigningen med snaut seksten kilometer til mål. Med kjemperykket tok franskmannen igjen Tim Wellens, som var i et solobrudd. Wellens rakk likevel å kjøre seg inn i klatretrøya før han ble kjørt inn.

– Det var et champagne-løp! utbrøt TV 2-kommentator Christian Paasche da franskmannen kom over målstreken i ensom majestet.

Michael Matthews og Jasper Stuyven ble henholdsvis nummer to og tre, 26 sekunder bak den overlegne franskmannen.

– Han er en ellevill rytter

– Han er en ellevill rytter, sa TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad da Alaphilippe gikk.

– Det er en vågal sjanse å ta, men hvis han har så gode bein, så hvorfor ikke, sa Thor Hushovd om Alaphilippes stunt.

– Det tråkket han har nå er et nivå over alle andre.

Og stuntet fungerte. Hovedfeltet klarte aldri å ta han igjen, og franskmannen tok samtidig over den gule ledertrøya fra Jumbo-Vismas Mike Teunissen. Seieren er franskmannens tredje etappeseier i Tour de France.

Alaphilippe var naturligvis svært fornøyd med seieren.

– Det kommer til å ta tid før det går opp for meg. Jeg ga alt jeg hadde da jeg rykket. Jeg fokuserte kun på å vinne. Jeg trodde ikke jeg skulle få lov til å gå alene. Det hadde vært bedre å være en liten gruppe, men jeg hadde gode bein. Da det ble en luke kjørte jeg bare på, sa seiersherren etter målgang.

– Jeg hadde flere planer i dag. Jeg kunne ha ventet til de siste 300 meterne og kjempet mot resten av feltet, eller angrepet før, men jeg hadde gode bein.

Nå skal han sykle i den gule trøya for første gang.

– Det er helt vanvittig. Jeg er helt i hundre. Jeg har alltid drømt om å børe den gule trøya. At jeg får den på denne måten er et vakkert øyeblikk.

– Han sykler på følelser

Hushovd var naturlig nok svært imponert over Alaphilippes maktdemonstrasjon.

– Av og til så legger du fra deg hjernen, og sykler bare på følelser. Han bare tok en sjanse. Jeg er overbevist om at det ikke var planen de la i morges, men han satt med gode bein og tenkte «jeg føler meg god, nå kjører jeg». Han er en rampegutt på sykkelen, sier Hushovd.

Også Dag Otto Lauritzen lot seg fascinere av den franske kanonen.

– Jeg hyller folk som tør å ta sjanser. Han er en sånn type, men så er han god i tillegg. Han kunne godt ha ventet, så kunne han rykket og vunnet uansett, men nå får han en gul trøye som bonus. For en rytter.

Alaphilippes lag Deceuninck-Quick-Step regnes av mange som verdens beste lag.

– Det var et av de aller beste lagene i fjor, og fortsetter i år. Alle får sin sjanse, og jeg tror den enes gode resultat motiverer hverandre, sier Lauritzen.

Boasson Hagen ble beste nordmann

Edvald Boasson Hagen ble beste nordmann på en 26. plass.

– Etter å ha sjekket løypa i går, så jeg at den var helt på kanten av hva jeg klarte. Jeg hang med i feltet, men ikke noe mer enn det. Det gikk ikke helt, men det er flere dager heldigvis, sier han til TV 2.

– Sånn som det ble kjørt nå, hadde jeg ikke en sjanse. Det Alaphilippe gjør er imponerende, det er ikke mer å si enn det.

Det ble en liten sprekk i feltet bak Alaphilippe, og flere av sammenlagtfavorittene, som Geraint Thomas, tapte fem sekunder til de som klarte å bite seg fast i den første gruppen.