Fra 5. divisjon til EM på under ett år: – Surrealistisk

For elleve måneder siden spilte han for Sagene i norsk 5. divisjon. Nå har Philip Slørdahl (18) debutert i Eliteserien for Lillestrøm og er tatt ut til Norges EM-tropp.

Da Gunnar Halle tok ut troppen som skal representere Norge under Europamesterskap for G-19, som starter 15. juli, var det ett navn som overrasket mange, inkludert hovedpersonen selv.

På lista stod 18-åringen Philip Slørdahl.

– Jeg hadde helt ærlig ikke trodd det kom til å skje. Man har alltid håp om at man en eller annen gang skal få spille for landet sitt. At det skulle skje så fort, det hadde jeg aldri trodd, forteller Slørdahl.

– Proffdrømmen forsvant litt

Lillestrøms midtstopper har ikke bakgrunn fra noe stort akademi. Han har verken vært på kretslag eller landslagssamlinger tidligere i karrieren. Tvert i mot, 18-åringen har fotballutdannelsen sin fra norsk 5. divisjon og klubben Sagene.

– Jeg vil si det er en veldig unik reise. Det er ikke så mange som har gått de veiene så fort. Det er surrealistisk selv i dag å tenke at jeg spilte i 5. divisjon for ett år siden. Nå sitter jeg på benken i Eliteserien og reiser til Armenia og skal spille et europamesterskap, forklarer 18-åringen.

I Sagene var ikke Slørdahl sett på som et stort talent. Han var aldri den beste på laget, ifølge han selv. Tilbudene fra de store klubbene uteble.

– Proffdrømmen forsvant litt da jeg ble 17 år og jeg fortsatt var i 5. divisjon. Det var heller ikke så mye tilbud fra andre klubber, sier gutten fra Oslo.

Idet Slørdahl trodde profflivet kun skulle bli stående som en fantasi, kom en uventet klubb på banen.

Proffkontrakt og EM-billett

– Jeg trodde jeg skulle kunne ta steget opp ett nivå, men at jeg skulle gå til en eliteserieklubb, det hadde jeg ikke sett for meg, forteller Slørdahl.

Ut av det blå kom Lillestrøm Fotball på banen med et tilbud til Slørdahl. 1. august signerte han for Eliteserieklubben. Først på en juniorkontrakt, men 20. juni ble det til en proffkontrakt.

– Det var stort. Det var et «wow»-øyeblikk. Du har jo sett dem på TV og nå skulle du trene og spille ved siden av dem. Det var sinnssykt kult.

Bare fire dager etter signeringen av proffkontrakten med Lillestrøm, kom sjokkbeskjeden: Philip Slørdahl skulle til Armenia med det norske G-19 landslaget. Han skulle med til EM.

– Jeg hadde helt ærlig ikke trodd det kom til å skje. Man har alltid håp om at man en eller annen gang skal få spille for landet sitt. At det skulle skje så fort, det hadde jeg ikke trodd. Jeg har aldri vært på noe kretslag og ingen landslagssamlinger før, så det overrasket veldig, forklarer 18-åringen.

På elleve måneder gikk Philip Slørdahl fra å spille fotball foran 20-30 stykker på Voldsløkka i Oslo, til å spille i Eliteserien og representere Norge under EM.

–Det har gått utrolig fort, det er litt surrealistisk egentlig. For ett år siden var jeg her og spilte i 5. divisjon. Nå trener jeg med folk som spiller i Eliteserien og skal reise å representere landet ditt. Det er ganske surrealistisk, forteller Slørdahl.

– Glemmer at det skal være gøy

Flere av vennene til Slørdahl valgte i 14-årsalderen å dra til Vålerengas akademi. Midstopperen valgte selv å spille for Sagene i stedet for Oslos største fotballklubb.

Et valg han ikke angrer på i dag.

– Det var et tøft valg å bli i Sagene. På det tidspunktet var det riktig for meg å ikke satse så hardt, men heller bli i Sagene og ha det gøy. For det glemmer folk ofte, at fotball skal være gøy. Hvis jeg hadde hatt det stresset så tror jeg ikke det hadde vært så gøy for meg. Det har jo gitt uttelling senere, sier 18-åringen.

Hva slags stress tenker du på?

– Det er jo et press i ungdomsavdelingen til at man skal levere. Hvis ikke kommer noen å tar plassen din. I Sagene spilte jeg mot eldre og det å spille mot eldre som 15-16 åring gjør at du må tenke litt annerledes. For du kan ikke ta dem med fysikk, men kanskje mer med teknikk og med ballen i beina.

Han mener det ofte blir for mye fokus på hvem som er gode i en ung alder i fotballen.

–Det handler ikke om å være den største stjernen når du er 14 år. Det er jo ikke da du skal vise hva du er god for. Det er litt senere at du skal virkelig klare å slå gjennom. Utvikling er jo individuelt. Du kan bli kjempegod tidlig, men så stopper utviklingen og du blir ikke så god.