DØMT: Bosco Ntaganda avbildet i retten mandag 8. juli.
DØMT: Bosco Ntaganda avbildet i retten mandag 8. juli. Foto: Eva Plevier/Pool via AP

Dømt for forbrytelser mot menneskeheten

Bosco Ntaganda (45) er dømt på 18 punkter, blant annet forbrytelser mot menneskeheten, av dommerne i Den internasjonale straffedomstolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bosco Ntaganda (45), en tidligere general og opprørsleder i Kongo, ble mandag dømt på 18 punkter i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag.

I sluttprosedyren beskrev aktor hvordan soldatene til den beryktede krigsherren gjennomførte et terrorvelde i Ituri i den nordøstlige delen av Kongo i 2002 og 2003.

– Mange mennesker ble likvidert med macheter. Noen av dem fikk buken sprettet opp, til og med gravide kvinner. De rev fostrene ut av de gravide kvinnene, sa aktor Fatou Bensouda i retten tirsdag.

Hevdet sin uskyld

Ntaganda, som vokste opp i Rwanda men flyktet til Kongo i ung alder, har under hele rettssaken hevdet sin uskyld.

Advokatene hans har blant annet argumentert med at han selv er et offer, siden han ble rekruttert som barnesoldat da han var yngre, skriver BBC.

Allikevel ble han kjent skyldig på 18 punkter.

Krigsherjet

Fortsatt er flere væpnede grupper aktive øst i Kongo, som har vært herjet av vold siden krigene i landet imellom 1996 og 2003.

Den kongolesiske krigsherren Thomas Lubanga ble dømt til 14 års fengsel i 2012, mens Ntaganda, som går under kallenavnet «The Terminator», overga seg på den amerikanske ambassaden i Kigali i Kongo i 2013.

Rettssaken startet i september 2015.