MEDALJEVINNER: Birgit Skarstein (30) har totalt vunnet ni VM-medaljer, fire i langrenn og fem i roing.
MEDALJEVINNER: Birgit Skarstein (30) har totalt vunnet ni VM-medaljer, fire i langrenn og fem i roing. Foto: Stian Lysberg Solum

Skarstein tar oppgjør med kroppspresset

– Stress ned, nyt livet og gå rakrygget inn i ferien, skriver idrettsutøver Birgit Skarstein.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag kveld inviterer Paralympics-dronning Birgit Skarstein til NM i sommerkropp på Facebook.

– Hva føler du nå, innleder hun.

I innlegget tar hun et oppgjør med kroppsjaget.

– Selvtilliten er ikke på topp

– Usynlige bak mobilskjermer og i en flom av perfekte bilder, sitter det bra folk med en sår følelse av utilstrekkelighet. Ei jente i tenårene satte selv ord på det i kommentarfeltet til en sommerkropp: «Du har så fin kropp, som jeg skulle ønske jeg hadde. Det blir ikke bikini i år heller. Selvtilliten er ikke på topp», skriver hun.

– Hva om vi ble enige om at det er hva vi kan bruke kroppen til som skal bety noe for oss? følger hun opp.

– Det var sårt

Skarstein trekker frem sin første sydenferie etter at hun ble lam, og skriver at hun da helst hadde mest lyst til å ligge i skyggen på hotellet og lese en bok.

– Det var sårt, jeg må innrømme det. Jeg elsket følelsen av å stå i vannkanten og kjenne sand skli mellom tærne i det bølgene var på vei ut. Jeg syntes det var topp feriefordriv å spille sandvolleyball og svømme motstrøms, skriver hun.

– Nå kjente jeg meg fanget. Rullestolen sank ned i sanden, hjulene gravde seg fast og bikinien ble full av sand når jeg akte meg frem på rumpa.

Løsningen kom fra søsknene, som ikke tillot henne å trekke seg tilbake.

– Nyt livet

Skarstein problematiserer rundt det at sommerkroppkonkurransen skal handle om det å være deilig nok til å gå i bikini eller baris.

– Det er ikke hvordan rumpa di ser ut i sommervarmen som teller, men hvordan den bærer deg opp trappen til terrassen. Det er ikke størrelsen på magen som avgjør om du kan gå tur i favorittkjolen, men hvordan den rake ryggen din tar deg dit du vil. Det er gleden og rausheten dere deler, og ikke antall strekkmerker på låret, som avgjør hvor trivelig det er på café med venninner. Og det er ikke grevinnehenget på armene som avgjør hvor god du er til å kaste kubb.

– Stress ned, nyt livet og gå rakrygget inn i ferien, avslutter hun innlegget.