USA stanget i én time – så sprudlet favorittene og sikret nytt VM-gull

USA forsvarte VM-gullet etter 2-0-seier over Nederland.

USA - Nederland 2-0

Se sammendrag i videovinduet øverst!

USA er verdensmestere etter å ha slått Nederland 2-0 i finalen i Lyon søndag.

Amerikanerne har vunnet de to siste VM. Fire ganger har de blitt verdensmestere.

– Jeg sliter med å beskrive dette. Det er utrolig å tenke på hvor mye arbeid spillergruppen har lagt i dette. Det er så mange venner og familie på plass her, så det er surrealistisk. Det er ufattelig, sier Megan Rapinoe, som scoret 1-0-målet etter at Alex Morgan skaffet straffe etter én time.

Hyllet av talkshow-dronning

Målet var forløsende for USA, som begynte å spille ut europamesterne. Etter 69 minutters spill doblet Rose Lavelle ledelsen etter å ha driblet to motstandere og banket inn 2-0. Seieren kunne vært enda større, men USA sviktet flere ganger i avslutningsøyeblikket.

– Hun har manglet det siste lille i hele mesterskapet på driblingene. Hun har åpnet forsvar og vært så farlig, men så får hun det til på den største scenen. Jeg er så stolt av henne. Hun er på vei til å bli en superstjerne. Nei, det er hun allerede, sier Rapinoe om Lavelle og hennes 2-0-scoring.

Amerikanerne har begeistret fra første spark og viste hvorfor de var favoritter.

– De amerikanske fotballkvinnene er verdensmestere. Jeg er så lykkelig! Disse kvinnene står for det beste i vårt land. Dere er velkomne til mitt show når som helst. Nå er VM-løpet mitt over, skriver den amerikanske talkshow-verten Ellen DeGeneres på Twitter.

Stanget i én time

De første store sjansene i kampen fikk USA på tampen av første omgang. Flere ganger ble USAs angriperne stoppet av gode redninger av Sari van Veenendaal. En av redningene gikk også i stolpen, før den ble slått ut igjen.

Andre omgang fortsatte litt i samme spor som store deler av den første, der Nederland lå lavt og forsøkte å kontre.

Men etter en times spill fikk USA en mulighet de ikke kan rote bort. Alex Morgen fikk straffespark etter å ha blitt klønete taklet av Stefanie van der Gragt. Megan Rapinoe var sikker og satte inn 1-0 for USA.

Åtte minutter senere doblet USA ledelsen etter Rose Lavelle driblet et par nederlenderen og sendte av gårde en markkryper i det lengste hjørnet.

Nederland klarte ikke å svare. I stedet var det USA som og sprudlet og skapte enorme sjanser til å øke ledelsen ytterligere, men i avslutningene ble de for slurvete og van Veenendaal gjorde noen brukbare redninger.