Flyktninger har gått av redningsbåt på Lampedusa

Over 40 flyktninger og migranter har fått gå av en italiensk redningsbåt som har lagt til kai på Lampedusa, til tross for motstand fra italienske myndigheter.

ITALIA: Migrantene om bord på båten fikk likevel klarsignal om å gå i land i Italia. Foto: Reuters Tv
ITALIA: Migrantene om bord på båten fikk likevel klarsignal om å gå i land i Italia. Foto: Reuters Tv

Italias innenriksminister Matteo Salvini har sagt at han ikke vil la noen få gå av båten, men innenriksdepartementet sier sent lørdag at migrantene og flyktningene får gå av etter at tollpolitiet valgte å beslaglegge båten.

Samtidig sier departementet at mannskapet om bord, som er en del av den italienske organisasjonen Mediterranea Saving Humans, blir etterforsket for medvirkning til ulovlig innvandring.

Mannskapet erklærte krisetilstand og trosset både italienske myndigheter og havnevesenet på Lampedusa da båten la til kai.

– Jeg vil ikke tillate personer som gir blaffen i italienske lover og som hjelper menneskesmuglere, å gå i land, sa Salvini kort tid senere.

Som svar til Salvini krevde Mediterranea at personene de har reddet får gå i land og understreker at de har seilt til den eneste mulige trygge havnen.

– De skipbrudne og mannskapet er utslitte. De reddede trenger å bli tatt hånd om. Dette er en surrealistisk situasjon og det er en unødvendig ondskap å forlenge ventetiden, tvitret Mediterranea.

Tysk båt på vei

Båten plukket opp 54 mennesker torsdag, men 13 av dem har tidligere fått gå i land av medisinske årsaker.

Også en tysk redningsbåt har satt kursen mot den italienske middelhavsøya etter å ha reddet 65 mennesker fra en gummibåt i internasjonalt farvann utenfor Libya torsdag.

– Vi er ikke skremt, men styrer i stedet mot den nærmeste trygge havnen, heter det i en Twitter-melding fra båten Alan Kurdi, som driftes av organisasjonen Sea-Eye.

Sea-Eye opplyser at de har informert myndighetene i både Libya, Italia, Malta og Tyskland om redningsoperasjonen.

Konfronterer Salvini

De to organisasjonene ser ut til å være fast bestemt på å konfrontere linjen til Italias innenriksminister Matteo Salvini, som går ut på at ingen private redningsfartøy får legge til kai i Italia.

I juni utstedte han en ordre som innebærer at kapteiner, eiere og operatører kan ilegges bøter på opptil 50.000 euro – nesten en halv million kroner – hvis redningsbåter entrer italiensk farvann uten tillatelse.

Tysklands innenriksminister Horst Seehofer skriver på Twitter at Tyskland er klar til å ta imot noen av de potensielle asylsøkerne, som et ledd i en «europeisk solidaritetsløsning».

Italiensk tollvesen reiste lørdag ut til den tyske båten for å gi beskjed om at den ikke får legge til kai.

En talsmann for det tyske utenriksdepartementet sa lørdag at man må finne en trygg havn, og at personene om bord må fordeles mellom ulike EU-land.

Libya er herjet av kamper mellom to maktgrupperinger og en rekke militsgrupper. Tirsdag ble en interneringsleir for flyktninger og migranter rammet av et luftangrep, og over 50 mennesker ble drept.

Kaptein til retten

De to redningsoperasjonene er blitt gjennomført etter at tyske Carola Rackete, kaptein på redningsbåten Sea-Watch 3, trosset italienske myndigheter og tvang båten med 40 migranter og flyktninger til havn i Lampedusa etter å ha blitt nektet å legge til kai i to uker.

Rackete ble pågrepet ved ankomst, men er nå løslatt. Hun har allerede måttet stille i retten en gang, men da avviste dommeren saken. Tirsdag må hun møte i retten igjen, anklaget for å ha medvirket til ulovlig innvandring.

Selv har hun anmeldt Italias innenriksminister Matteo Salvini for ærekrenkelser etter at han kalte henne en «en rik og bortskjemt tysk kommunist». Salvini er også anmeldt for å ha hisset til kriminell atferd.

– Det er han som skaper hatbølgene, sier Racketes italienske forsvarer Alessandro Gamberini.

(©NTB)