Raste mot dommeren i norsk semifinale-tap

– En voldsom dommerfeil, kommenterte Vegard Høidalen.

Anders Mol og Christian Sørum hadde ikke tapt et eneste sett i VM før de møtte den tyske duoen Julius Thole og Clemens Wickler i semifinalen i Hamburg lørdag.

Mol og Sørum startet oppskriftsmessig og vant det første settet 21-17, men i det andre settet tok de tyske guttene seieren 21-16.

I tie-break var det tyskerne som strakk det lengste strået 15-12. Dermed må Mol og Sørum ta til takke med å spille bronsefinale.

Raste mot dommerfeil

De norske gullfavorittene ble imidlertid ofre for en dommertabbe som kostet dyrt. Tyskeren førte ballen over og sørget for at motstanderen gikk opp i ledelsen 13-11.

Se situasjonen i videovinduet øverst!

– En voldsom dommerfeil, utbrøt TV 2-kommentator Vegard Høidalen.

Mol var tydelig misfornøyd med at tyskerne fikk poenget. Bergenseren dro av seg capsen og gikk mot dommeren, men uten å få medhold. Da slo Mol frustrert i dommerstolen.

– Det er feil slag. Det er dommerfeil. Det er føring, men det er ekstremt vanskelig for dommerne å ta. Det skal alle være klar over, sa TV 2-kommentator Iver Horrem.

– Det er ingenting som tilsier at Norge hadde vunnet kampen uten dommerfeilen, men det er ingen tvil om at det er et meget avgjørende poeng i Tysklands favør, kommenterte Høidalen etter kampen.

Mol: – Ikke derfor vi tapte

Anders Mol ville ikke legge skylden på dommerfeilen.

– Det er en føring. Han tar den med åpen hånd. Det er en dytt. Han tar den i blokka mi og ut av spill, men det er ikke derfor vi tapte. Han servet som en gud på slutten der, og satte to ess nede på linja på meg. All honnør,

Anders Mol mener de til slutt tapte for et bedre lag.

– Det er tungt. Det er utrolig kjipt, men fy flate for en kamp. Det var utrolig gøy å få spille semifinale i VM. Det er noe jeg har drømt om lenge. Stadion her er bare helt vill. Det er utrolig kjipt å tape, men vi tapte mot et bedre lag. Da fortjente vi det også, sier Anders Mol til TV 2.

Trener og Anders Mols far, Kåre Mol, sa følgende om dommerfeilen:

– Det var én ball. Vi spiller om så sykt mange baller i volleyball. Jeg mener også det var en feil avgjørelse.

– Det var på et veldig avgjørende tidspunkt ...

– Ja, det er det som er drit. Det er en momentball, som vi kaller det. Får vi den, er vi i aller høyeste grad med i kampen. På slutten, med hjemmepublikum og alt, skal det mot til for en dommer å ta den. Men jeg er helt sikker på at det var en føring, sier Kåre Mol til TV 2.

Amerikanere venter i bronsefinalen

Nå går de norske guttene for seier i søndagens bronsefinale mot amerikanske Tri Bourne og Trevor Crabb.

– Vi har lyst på medalje, det er bare å lande i dag og forberede oss til i morgen, sier Anders Mol.

– Men det må føles bittelitt bittert også, når dere er så nære?

– Det er klart det føles bittert. Det er utrolig kjipt. Jeg følte ikke vi spilte en dårlig kamp, jeg følte vi spilte på et bra nivå gjennom hele kampen egentlig. Vi gjorde noen småfeil her og der, og da var de kyniske og satte de ballene de fikk. Da fortjente de å vinne. Når de er så gode, er det greit å tape mot dette tyske laget. Vi er veldig gode venner med dem. Nå håper jeg de vinner gull, sier Anders Mol.

Vant første sett

Mol og Sørum var favoritter, men det var tyskerne, rangert som nummer 13 i verden, som tok et initiativ fra start. Nordmennene, rangert som nummer én i verden, fikk et par meget viktige poeng etter å ha utfordret dommeravgjørelsene, og plutselig hadde de snudd 13-15 til 18-16.

Samtidig gjorde tyskerne flere feil enn nordmennene, og med en smash fra Sørum var settseieren sikret med 21-17.

– Så jevnt og nervepirrende som vi kunne forvente. Tyskland er absolutt på høyde med Norge, kommenterte Iver Horrem.

Mol og Sørum dro imidlertid i land seieren i det første settet med 21-17.

Svingte mye

I det andre settet var det igjen tyskerduoen som kom best i gang og ledet stadig med to poeng. Så vartet Sørum opp med storspill i forsvar, og nordmennene hadde igjen snudd det til 8-7. Thole og Wickler løftet spillet på nytt og vant det andre settet 21-16.

Dermed ble det et tredje sett, og der startet Mol godt i blokkspillet. Nordmennene spilte sterkt og ledet tidlig 5-2, men Mol og Sørum rotet bort ledelsen til 8-8.

Tyskerne kjempet godt og skapte stor spenning. Lagene ledet om hverandre, og på stillingen 11-12 til tyskerne gjorde dommeren en stor feil da Wickler førte ballen. Det skulle vært blåst, men hjemmehåpene fikk poenget til stor frustrasjon for de norske gutta.

Kort tid senere var VM-exiten et faktum da tyskerne vant 15-12.

Kunne blitt historiske

Mol og Sørum klarte altså ikke å ta Norges første offisielle VM-gull i sandvolleyball. Jan Kvalheim og Bjørn Maaseide ble riktignok verdensmestere i 1995, men da fikk vinnerne av verdensserien også VM-gull. Første offisielle VM ble arrangert i 1997.

– Nå skal vi ut og grine litt… nei, vi skal ut å få litt trøst og så er det egentlig bare å lade opp til ny kamp. Vi skal ta med oss den bronsen til Norge, sier Mol.

– Så dere er motivert for det?

– Det er klart. Norge har ikke tatt VM-medalje siden 2001, så det begynner å bli på tide, sier Mol.

Søndag avgjøres verdensmesterskapet med finalen mellom tyskerne og Jatsjeslav Krasilnikov og Oleg Stojanovskij fra Russland. Mol og Sørum må nøye seg med bronsekamp mot amerikanske Tri Bourne og Trevor Crabb.