Amund Grøndahl Jansens lagkamerat
Amund Grøndahl Jansens lagkamerat Foto: Marco Bertorello

– Trodde ikke mine egne øyne

Amund Grøndahl Jansen fikk mest å juble for av de norske på årets første Tour de France-etappe.

Grøndahl Jansen kom i mål som nummer 15, men var likevel den som hadde mest å juble for av nordmennene. Jumbo-Visma-lagkamerat Mike Teunissen vant etappen.

– Det var hektisk, men jeg følte vi hadde grei kontroll hvor vi satt og hvordan kommuniserte, men vi skulle prøve å lage rom ut mot høyre med cirka 1,5 kilometer igjen, men midt i feltet skjedde det noen bevegelser, så to stykker kjørte i hverandre og bremset hardt rett foran meg, men jeg kom unna, men fikk noen bakfra som krasjet og dro med seg Dylan, sier Amund Grøndahl Jansen til TV 2.

– Jeg satt for langt bak til å gjøre noe mer. Jeg kom noenlunde i posisjonen og startet å spurte, men jeg startet cirka fra 40. posisjon og med 15 meter opp til feltet. Det eneste jeg gjorde var å få en ordentlig god posisjon til å se Mike over streken. Han turte ikke å feire, så det var nok tett. Jeg trodde ikke mine egne øyne. Det var fantastisk, sier Grøndahl Jansen.

– Det ble som jeg fryktet

Det ble ingen stor dag for de norske på årets første Tour de France-etappe. Alexander Kristoff ble beste nordmann på en 14. plass.

– Jeg hadde ikke helt beina på slutten. Det ble for seigt og jeg fant ikke en god vei. Jasper hjalp fra kilometermerket, men holdt på å tryne inn i gjerdet, så da mistet jeg momentum. Jeg hadde ikke beina heller på slutten til å hamle opp med de beste, så det ble ikke som jeg drømte, men kanskje som jeg fryktet, sier Kristoff til TV 2.

Kristoff fikk også problemer med kjedet underveis på etappen, men klarte sammen med lagkamerat Jasper Philipsen å komme seg tilbake i hovedfeltet.

Heller ikke Edvald Boasson Hagen hadde en stor dag på sykkelen. Rudsbygdingen klarte ikke å hjelpe lagkamerat Giacomo Nizzolo i spurten, og rullet inn som nummer 32.

– Jeg fikk ikke gjort noe særlig jobb egentlig. Jeg havnet litt bak og prøvde å komme tilbake for å hjelpe han, men klarte aldri å komme fram. Det var kaos mot slutten, og det var en av grunnene til at jeg ikke klarte å henge med framme, sier han til TV 2 etter etappen.

Han sikter seg nå inn på etappe tre, der han bør ha sjanser til å hevde seg.

– Det var stressende

Odd Christian Eiking kjørte inn til en 62. plass i Tour de France-debuten.

– Det var stressende, og litt som forventet egentlig. Det var mye nervøsitiet, og litt kræsjer og velt. Det endte egentlig som jeg hadde sett for meg med en spurt med en velt i forkant. Jeg var litt for langt bak, så jeg måtte stoppe helt opp. Det er sånt som skjer, det er fortsatt tjue etapper igjen, sier debutanten til TV 2.

Eiking forteller at han var «helt dau» i kroppen før han tok en koffeinpille med en time igjen.

– Jeg var helt dau før det, men så kjente jeg at jeg begynte å våkne, så jeg hadde litt lyst til å være med i avslutningen. Men så var det nervøst i feltet, så det var litt skummelt også

Vegard Stake Laengen hadde som sin lagkamerat Kristoff problemer med kjedet underveis.

– Det var en stressende dag med velt på slutten. Det gjelder egentlig bare å komme gjennom. Ingen på laget var i bakken, så det er positivt.

– Det var litt klønete, og både jeg og Alex hadde litt kjedetrøbbel underveis. Det skjedde i NM også, så jeg må prøve og finne ut hvorfor kjedet låser seg så mye, sier Stake Laengen til TV 2 etter etappen.

Kjedetrøbbelet kom på et potensielt kritisk punkt i løypa med drøyt sju mil igjen, men da også en av favorittene på etappen, Elia Viviani, fikk trøbbel tok feltet foran det rolig.

– Når vi så at Viviani også var bak kunne vi spare litt krefter, og kjøre oss rolig opp igjen.

Stake Laengen trillet til slutt inn som nummer 106. Lagkamerat Sven Erik Bystrøm ble nummer 153.