Storfavoritt veltet – men lagkamerat overrasket alle og vant

Det ble en høydramatisk avslutning på første etappe da forhåndsfavoritt Dylan Groenewegen gikk ned i en stor velt med 1,5 kilometer igjen til mål. Da tok lagkamerat Mike Teunissen ansvar og overrasket alle.

Med Groenewegen for langt bak var det Mike Teunissen som fikk spurtansvaret i Jumbo-Visma. Han overrasket alle og spurtslo Peter Sagan, og vant den første etappen av årets Tour de France. Caleb Ewan ble nummer tre.

Teunissen sykler morgendagens lagtempo i den gule ledertrøya. Der er hans lag, Jumbo-Visma, en av de store favorittene.

– Jeg forventet å gjøre spurten min litt tidligere, sa vinneren, som egentlig skulle trekke opp Groenewegen, til TV 2.

– Jeg klarte å unngå velten, og da jeg ikke så han bak meg var jeg redd Dylan hadde veltet. Jeg følte meg bra, og var i en god posisjon, så jeg tenkte jeg bare kunne prøve og se. Jeg tenkte jeg kunne prøve å få en plassering blant de fem-ti beste, så vi i alle fall fikk noe positivt ut av dagen. Men så åpnet plutselig alt seg, og jeg følte meg bra, så jeg gikk for det. Jeg hadde aldri sett for meg å vinne, men sånn er sykling.

Vinneren vil ikke gå med på at han nå bør være Jumbo-Vismas førstevalg i spurtene.

–Jeg håper Dylan er ok, og at han kan spurte igjen om noen dager. Det er det store målet. Han hadde fortjent å skrive historie her i dag.

Jumbo-Visma melder lørdag kveld at Groenewegen er ok, og at han ser fram til de neste spurtetappene.

– Det er en sensasjon

TV 2s kommentator Christian Paasche kunne nesten ikke tro det han så.

– Det er en sensasjon. De klarte å omstille seg etter Groenewegen var borte, sier TV 2-kommentator Christian Paasche.

– Det var helt vanvittig. Ingen så den komme etter at Groenewegen veltet, sier TV 2-ekspert Thor Hushovd.

– Det var hektisk, men jeg følte vi hadde grei kontroll hvor vi satt og hvordan kommuniserte, men vi skulle prøve å lage rom ut mot høyre med cirka 1,5 kilometer igjen, men midt i feltet skjedde det noen bevegelser, så to stykker kjørte i hverandre og bremset hardt rett foran meg, men jeg kom unna, men fikk noen bakfra som krasjet og dro med seg Dylan, sier Amund Grøndahl Jansen til TV 2.

– Jeg satt for langt bak til å gjøre noe mer. Jeg kom noenlunde i posisjonen og startet å spurte, men jeg startet cirka fra 40. posisjon og med 15 meter opp til feltet. Det eneste jeg gjorde var å få en ordentlig god posisjon til å se Mike over streken. Han turte ikke å feire, så det var nok tett. Jeg trodde ikke mine egne øyne. Det var fantastisk, sier Grøndahl Jansen.

Alexander Kristoff ble beste nordmann på en fjortendeplass.

– Jeg hadde ikke helt beina på slutten. Det ble for seigt og jeg fant ikke en god vei. Jasper hjalp fra kilometermerket, men holdt på å tryne inn i gjerdet, så da mistet jeg momentum. Jeg hadde ikke beina heller på slutten til å hamle opp med de beste, så det ble ikke som jeg drømte, men kanskje som jeg fryktet, sier Kristoff til TV 2.

Storfavoritt veltet

En av de største utfordrerne i kampen om sammendraget, danske Jakob Fuglsang, veltet med i underkant av 20 kilometer igjen. Fuglsang hadde synlig skader på armen på høyre side, og blødde også fra et kutt over øye.

Dansken lå på et tidspunkt over 40 sekunder bak hovedfeltet, og Astana slapp ned store deler av laget for å kjøre Fuglsang opp igjen i feltet. Hovedfeltet roet farten, og Fuglsang kom opp til de andre med drøye ti kilometer igjen.

Fuglsang ble sendt rett til sykehus etter å ha kommet til mål. Astana melder om at dansken har pådratt seg noen sår som må syes, men at han ikke har brukket noe.

Også Alexander Kristoff og UAE ble utsatt for uhell på første etappe. Med rundt 75 kilometer igjen av etappen punkterte både Deceuninck–Quick-Step-spurter Elia Viviani og UAE-rytter Jasper Philipsen. De to og Alexander Kristoff havnet over halvannet minutt bak hovedfeltet, men det roet seg etterhvert i hovedfeltet, og de kom seg opp igjen.

Van Avermaet sikret seg klatretrøya

Tidlig på etappen gikk det av gårde et firemannsbrudd. Blant dem i bruddet satt Greg van Avermaet. OL-vinneren sikret seg klatretrøya da han kom først over etappens første kategoriserte stigning, før han slapp seg ned igjen i feltet.

Bruddet ble kjørt inn tidlig, og Cofidis-rytter Rosetto stakk i et solobrudd. Med rundt ti kilometer igjen ble også han kjørt inn, og det ble en massespurt.