I HELHVITT: UAE Team Emirates-trøyene kan bli ubehagelig gjennomsiktige om det blir regn.
I HELHVITT: UAE Team Emirates-trøyene kan bli ubehagelig gjennomsiktige om det blir regn. Foto: Jeff Pachoud

«Gjennomsiktige» drakter vekker oppsikt: – Vi kan få litt ekstra fans på damesiden

Alexander Kristoff og hans to norske lagkamerater bør krysse fingrene for godt vær.

Se Tour de France fra kl. 11.30

Endelig er ventetiden over. I dag ruller Tour de France-sirkuset i gang i den belgiske hovedstaden Brüssel.

Alexander Kristoff (32) er den ferskeste etappevinneren i Tour de France. Åpningsetappen bør passe nordmannen bra.

– Det er en spurt som passer meg ganske godt med litt slakt motbakke. Da er det ikke fordel for de aller raskeste som Groenewegen, Viviani og Ewan. De har veldig høy toppfart. Det blir seigere, og da er det ikke akkurat toppfart det står på. Det er mer styrken, sier Kristoff.

I år vil UAE Team Emirates stille i helhvit bekledning. Det har sine fordeler, men også sine ulemper.

– Vi har en sommerversjon som er ganske gjennomsiktig. Da er det mulig du får se litt hud, sier Tour-debutant Sven Erik Bystrøm.

Det kan bli mye hud om det begynner å regne.

– Vi kjørte i hvitt i fjor. Det var noen forskjellige typer. Noen funker bedre i regn enn andre. Det er det ikke tvil om, sier Alexander Kristoff, og legger til:

– Kanskje vi kan få litt ekstra fans på damesiden.

Vegard Stake Laengen skal svette en del liter i løpet av Tour de France. Da passet det dårlig at laget hadde bestilt norske mestertrøyer til Asker-gutten. Det var nemlig ikke Stake Laengen, men Amund Grøndahl Jansen som vant det norske mesterskapet.

– Da jeg kom på hotellet var alt det nye tøyet med norske flagg. Jeg sa at det ikke kunne brukes. Da kom det heldigvis to nye drakter med ekspress fra Kina, humrer Stake Laengen.

Kristoff er UAE Team Emirates' sterkeste kort på åpningsetappen, men 32-åringen er usikker på om formen er god nok til å vinne.

– Jeg følte meg ikke helt konge i NM. Det skal jeg ærlig innrømme. Det var et sliteløp. Det var nesten Flandern-nivå på hardhet. Jeg håper formen skal bli bedre utover i Tour de France, slik den pleier å bli. Men jeg starter i rimelig god form, sier spurteren.

Den belgiske unggutten Jasper Philipsen får ansvar for å posisjonere Kristoff best mulig på den siste kilometeren. Før det skal Bystrøm sørge for at Kristoff er på skuddhold.

– Min jobb blir å hjelpe Alex inn mot den siste kilometeren – at han er mest mulig fresh når han kommer inn på kilometersmerket, forteller Bystrøm.

Fredag rekognoserte laget avslutningen på etappen.

– Vi så på de siste tolv kilometerne. Det er en ganske hektisk og teknisk avslutning med en slak oppoverbakke til mål. Det viktigste er å være i en god posisjon. Da har han en god sjanse, analyserer Bystrøm.

Selv om Kristoff har seiersmuligheter, er det et knippe spurtere som må finne seg i å være større favoritter. Dylan Groenewegen, Caleb Ewan og Elia Viviani er lynraske menn som garantert vil kjempe om etappeseieren.

– Alex forventer ikke å vinne. Viviani og Groenewegen har bevist at de er hakket raskere. Alex overrasker nok seg selv om han vinner i morgen, men man skal aldri avskrive ham, sier Bystrøm.