Paolo Vinaccia var en av Norges mest ettertrakede trommeslagere.
Paolo Vinaccia var en av Norges mest ettertrakede trommeslagere. Foto: TV 2

Musikeren Paolo Vinaccia er død

Komponisten og musikeren ble 65 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Komponisten og musikeren Paolo Vinaccia er død, 65 år gammel. Trommeslageren har gjennom en årrekke samarbeidet med en rekke norske artister i flere sjangre.

Paolo Vinaccia kom til Norge fra Italia i 1979, og selv om han først og fremst er kjent som jazztrommeslager, samarbeidet han med en lang rekke artister og musikere innen forskjellige sjangre.

Som eksempel kan nevnes Terje Rypdal, Bendik Hofseth, Jan Eggum, Lillebjørn Nilsen, Anne Grete Preus, Knut Reiersrud, Jonas Fjeld, Palle Mikkelborg, Mike Mainieri, Jon Christensen, David Darling og ikke minst Arild Andersen.

– Fantastisk musiker

– Ved tapet av Paolo Vinaccia har Norge mistet en fantastisk musiker, en fornyer av kunsten å spille trommer og en varm og stor personlighet. Han vil bli dypt savnet, sier Erik Hillestad i Kirkelig Kulturverksted til NTB.

Vinaccia deltok på flere hundre plateinnspillinger og skrev flere bestillingsverk, blant annet til Canal Street-festivalen i 2006 sammen med Terje Rypdal, og til Oslo Jazzfestival i 2015.

Så sent som tidligere denne måneden ble han tildelt Oslo Jazzfestivals hederspris – Ellaprisen. Prisen deles vanligvis ut under selve festivalen i august, men på grunn av hans sykdom ble den overrakt hjemme hos ham.

– Trodde jeg var forberedt, siden han har vært i krigen med kreft i ti år, men det var jeg tydeligvis ikke. Det var helt knusende, sier Knut Reiersrud til VG.

Paolo Vinnacia fikk kreftdiagnose – ondartet svulst i bukspyttkjertelen – allerede i 2009. Da fikk han beskjed av legene at han hadde to måneder igjen å leve.

I fjor ble han overrasket med overraskelsesfest på Bare Jazz i Oslo, der et femtitalls venner og artistkolleger dukket opp på det han trodde skulle være en platesignering.

Da ble han også overrakt en bursdagsgave bestående av en CD-boks med seks CD-plater med totalt 64 låter som Vinaccia selv ikke viste om at han hadde vært med på, fra 1979 og utover.

(©NTB)