TV 2s sykkelekspert mener det kunne være mulig at vi fikk se Edvald Boasson Hagen i grønt også i Tour de France.
TV 2s sykkelekspert mener det kunne være mulig at vi fikk se Edvald Boasson Hagen i grønt også i Tour de France. Foto: Lionel Bonaventure

Ber Edvald og Kristoff utfordre Super-Sagan

De aller fleste forventer at Peter Sagan skal ta sin sjuende grønne trøye i årets Tour de France, men TV 2-ekspert Mads Kaggestad mener to nordmenn burde forsøke å vippe Sagan ned fra tronen.

Tourmanager: Sett opp ditt lag her

Lørdag fra kl. 11.30: Se Tour de France på TV 2

Siden Peter Sagan stod på startstreken i sitt første Tour de France i 2012, har slovaken vunnet den grønne poengtrøyen 6 av 7 ganger. Vinner han for sjuende gang går han forbi Erik Zabel, og blir alene den med flest grønne trøyer i Tour de France-historien.

Det eneste unntaket var da 29-åringen ble kastet ut av rittet i 2017 etter en albue mot Mark Cavendish.

Så det er kanskje ikke så rart at de fleste tror og forventer at slovaken skal vinne igjen. TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad har likevel sett svakhetstegn hos Sagan denne sesongen og mener blant annet to nordmenn bør forsøke å gå for den grønne.

– Ingen er uslåelige. Sagan har vært OK nå inn mot Tour de France, og han kjørte bra i Sveits rundt, men han har vært noe svakere i år enn tidligere. Han slet seg til mål i fjor. Hadde jeg vært en type som Edvald eller Kristoff, hadde jeg sett på mulighetene, sier Kaggestad.

Mener Edvald har muligheten

Han mener spesielt Boasson Hagen og Dimension Data burde gitt det et realt forsøk.

– Det koster krefter å prøve, men særlig for en type som Edvald som går i brudd er det mulig. Hadde jeg vært Dimension Data hadde jeg vært offensiv og forsøkt å gå for de innlagte spurtene. Jeg mener han kan ha muligheter hvis han er offensiv og går for det, men jeg tror ikke han gjør det. Dimension Data satser på etappeseiere, og de skal mene at det tar for mye krefter å prøve seg på den grønne trøya.

Det er nemlig ventet at Boasson Hagen skal være opptrekker for Giacomo Nizzolo på de flate etappene, noe hovedpersonen selv har bekreftet til TV 2. Boasson Hagen vil få sine muligheter på de litt hardere etappene.

– Gjør han en opptrekksjobb for Nizzolo vinner han ikke etapper, men han kan komme inn topp femten og få poeng. Det ideelle for han hadde vært om han fikk kjøre for seg selv i spurtene. Trekker han opp Nizzolo glipper det automatisk noen poeng i spurtene. Man må ta alle mulighetene man kan hvis man skal slå Sagan eller Michael Matthews.

Kaggestad mener også Kristoff kan ha mulighet til å kjempe i toppen av poengkonkurransen.

– Han ble nummer to i fjor, og det er ikke sikkert det blir avgjort før i Paris. Det er absolutt mulig, men da må han gå for de innlagte spurtene. Jeg tror han er godt nok trent til at det er noe han gå for. Det hadde vært fantastisk gøy om han hadde prøvd på det, i tillegg til målet om å vinne en etappe. Såpass offensive kan de være.

– Matthews er den største utfordreren

Kaggestad tror nemlig det blir Sunweb-rytter Michael Matthews som blir Sagans største utfordrer. Mannen med kallenavnet «Bling» er den eneste utenom Sagan som har vunnet den grønne trøya etter at slovaken debuterte i Touren i 2012.

– Jeg har troen på Matthews, særlig siden Sunweb kommer uten Tom Dumoulin.

Dumoulin var i utgangspunktet en av de største favorittene i sammendraget, men måtte melde forfall grunnet en kneskade. Det betyr trolig at Matthews får mer støtte fra laget i kampen om poengtrøya.

– Matthews er en komplett rytter som er i form. Han klatrer bra, og vil kunne være med i spurtene. Han kommer til å score poeng hele veien, sier Kaggestad.

Matthews selv er riktig nok ikke like optimistisk på egne vegne.

– Målet vårt var å kjøre for Tom i sammendraget, så jeg har ikke trent så mye på spurten min. Målet er ikke å ta den grønne trøya. Skulle jeg slått Sagan måtte jeg vært i hundre prosent form, og det er jeg ikke nå med tanke på spurten. Vi går for etappeseire, men forhåpentligvis kan vi prøve igjen neste år, sa Matthews på gårsdagens lagpresentasjon.

Kaggestad mener det er mindre sannsynlig at de mer rene spurterne som Elia Viviani og Dylan Groenewegen vil utfordre Sagan.

– Dersom for eksempel Groenewegen har et utgangspunkt der han vinner mye, og sitter i den grønne trøya vil han forsøke å forsvare den, men jeg tror det er tyngre for en type som han enn typer som Edvald og Kristoff.