ENESTÅENDE: Prestasjonene til Anders Mol og Christian Sørum sjokkerer selv de mest erfarne i sandvolleyballsirkuset.
ENESTÅENDE: Prestasjonene til Anders Mol og Christian Sørum sjokkerer selv de mest erfarne i sandvolleyballsirkuset. Foto: Christian Charisius/dpa

Hylles av sandvolleyball-legende: – De er allerede blant tidenes beste

Amerikanske Phil Dalhausser (39) har vunnet gull i både OL og VM. Han er forbløffet over prestasjonene til Anders Mol (22) og Christian Sørum (23).

Ingen aktive sandvolleyballspillere har høyere legendestatus enn 39 år gamle Phil Dalhausser. Den amerikanske veteranen har vunnet gull i både OL og VM - og har dominert verdensserien i en årrekke.

Han er et ikon. Og har vært et av de aller største forbildene til de norske verdensenerne Anders Mol (22) og Christian Sørum (23).

Men beundringen går begge veier. Dalhausser er nemlig forbløffet over hvordan de to unge, norske spillerne har herjet med verdenseliten i halvannen sesong.

– Det er uvanlig at så unge spillere er så komplette. Vanligvis når man toppen rett før man fyller 30 år, og det er sjelden man ser unge spillere bare plutselig være best. Det har nesten bare vært tilfellet med ungdommer fra Brasil, forklarer amerikaneren.

Blant tidenes beste

Han mener prestasjonene til Mol og Sørum bare kan sammenlignes med tre andre lag gjennom historien.

Brasilianerne Alison og Bruno i 2015, Todd Rogers og ham selv i 2010 og duoen som har vunnet medalje i tre ulike olympiske leker, Ricardo og Emmanuel.

VETERAN: Phil Dalhausser har vært en av verdens beste sandvolleyballspillere de ti siste årene.
VETERAN: Phil Dalhausser har vært en av verdens beste sandvolleyballspillere de ti siste årene. Foto: Leon Neal

– Så i min bok er Mol og Sørum allerede et av tidenes beste lag, sier Dalhausser, og forklarer:

– Verdensserien har aldri vært av høyere kvalitet, likevel klarte de å vinne tre strake turneringer på tre forskjellige kontinenter på tre uker. Ingen har noen gang gjort noe slikt. Det de holder på med er enestående.

– De er fortsatt veldig unge, så hvorfor sammenligner du dem noen av sportens største legender allerede nå?

– Fordi ingen har hatt slik suksess før. Jeg vet ikke hvor mange turneringer de har vunnet nå - og de har gjort det på kort tid. Ingen har noen gang hatt en så god rekke med resultater. Det ser ikke ut til at den skal stoppe heller, sier 39-åringen, som sammen med sin makker Nick Lucena gikk videre fra åttedelsfinalen fredag.

Dersom både Norge og det amerikanske laget vinner sine kvartfinaler, vil de møtes i semifinalen.

– Frysninger

Rosen fra den amerikanske volleyball-legenden kom overraskende på Mol og Sørum. Etter seieren over Latvia i åttedelsfinalen, fikk de høre hvilke navn Dalhausser sammenligner dem med.

– Jeg får frysninger bare du nevner de navnene der. Det er utrolig stort at legende som ham mener at vi er på nivå med dem, sier Sørum.

– Det er en ære. Dalhausser har vært mitt store idol så lenge, så å høre dette fra ham, er veldig stort, fortsetter Mol.

Men de bruker ikke mye tid på å tenke om de tilhører den kategorien selv.

– Vi ønsker å bli så gode vi kan bli. Så vi må bare holde oss skadefrie og se hvor det fører oss, sier Sørum.

Var en tviler

Dalhausser står for hvert eneste godord. Han hadde ikke sagt det, dersom han ikke mente det.

– Jeg var jo skeptisk til dem i fjor, for det finnes mange eksempler på lag som har vært heite i to-tre turneringer og så forsvunnet. Jeg var usikker på om de skulle klare å opprettholde nivået, men så langt har de jo gjort det, sier veteranen, og legger til:

– De må holde dette nivået i noen år til for å bli ansett for å være tidenes beste, men de kan bli det.

– Hva er det som gjør dem så gode?

– Ingen av dem har noen hull i spillet sitt. Vanligvis har spillerne en svakhet man kan utnytte, men begge nordmennene er komplette, sier Dalhausser.