HELTER: Camilla Nygård (25) og Tage Strand (24) handlet resolutt da det brøt ut brann i campingvognen like ved. Deres innsats forhindret to liv å gå tapt.
HELTER: Camilla Nygård (25) og Tage Strand (24) handlet resolutt da det brøt ut brann i campingvognen like ved. Deres innsats forhindret to liv å gå tapt. Foto: Privat

dødsbrann på festivalcamping:

Tage (24) reddet ung mann fra brennende campingvogn

Da campingvogna like ved sto i full fyr, handlet Tage (24) på instinkt. Han fikk slept en ung mann ut fra den brennende campingvogna og reddet livet hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken hadde akkurat passert 08 fredag morgen. Tage Strand (24) slapper av utenfor lavoen på festivalcampingen, etter konsertene på countryfestivalen på Vinstra dagen før.

Plutselig ser han flammene stå opp fra campingvognen like ved.

Han rekker ikke å tenke. Han bare legger på sprang for å se om det er noen i vognen.

Han roper til venninna Camilla Nygård (25) at hun må ringe brannvesenet, før han løper de få meterne bort til campingvogna.

Handler på instinkt

– Det var full fyr i campingvogna. Idet jeg tenkte at jeg håpet ingen var i vogna, så jeg en som lå i døråpningen, sier Tage til TV 2.

Selv om varmen var intens og røyken veltet ut, klarte han å gripe tak i mannens bukse og slite han ut og bort fra flammene.

– Heldigvis kom en annen mann springende til, så vi fikk dratt han enda lengre unna, sier 24-åringen.

Dødsbudskap

Da Tage hadde kommet seg i sikkerhet med den skadede mannen, var campingvognen overtent.

– Jeg håpet så inderlig at det ikke var flere i vogna. Men på det tidspunktet var hele campingvogna overtent, og brannen var eksplosiv, så vi hadde ikke sjans om å gå nærmere, sier Strand.

Vel en time etterpå kom beskjeden, som de ikke ønsket å høre. En mann i 20-årene ble funnet omkommet inne i campingvognen.

INTENS BRANN: Brannen i campingvognen var eksplosjonsartet og utviklet seg raskt. Det var på hengende håret at ikke to liv gikk tapt. Foto: Tipser
INTENS BRANN: Brannen i campingvognen var eksplosjonsartet og utviklet seg raskt. Det var på hengende håret at ikke to liv gikk tapt. Foto: Tipser

– Jeg har slitt med mye tankesurr i timene etterpå. Hadde jeg hatt mulighet til å gjøre mer? Kunne jeg ha reddet den andre karen også, sier 24-åringen.

Venninna Camilla trøster kompisen og sier at han må tenke på at han har reddet én person.

Roser Tage

Også politiet er tydelige på at Tages heltemodige innsats reddet et liv i dag.

– Mannen som er skadet ble dratt ut av campingvogna av en nabo på campingen. Det var på hengende håret at det ikke gikk med flere liv her. Denne naboen reddet definitivt mannens liv, sier politiets innsatsleder på stedet, Svein Morten Laingen.

For få måneder siden begynte Tage å jobbe som deltidsbrannmann i Valdres, hvor han er fra.

– Treningen jeg har fått i brannvesenet kom veldig godt med.

Festivalledelsen mener det kan være opp mot 1.200 boenheter på festivalområdet disse dagene.

Festivalen fortsetter

Festivalsjef Trond Stang Skurdal sier at det naturlig nok er en dempet stemning på festivalområdet fredag som følge av dødsulykken.

– Dette er dypt tragisk. Vi prøver nå å ta vare på alle våre gjester, sier Stang Skurdal til TV 2.

Han forteller at de tidligere har opplevd dødsfall på festivalen, men aldri dødsbrann.

Festivalen fortsetter som planlagt, på tross av dødsfallet.

– Vi i festivalledelsen har bestemt oss for å fortsette festivalen, sier Stang Skurdal.

Det ble holdt en minnemarkeing for den avdøde festivalgjengeren da konsertene startet opp igjen fredag kl 13.

Festivalledelsen skriver på sine nettsider at de som festivalarrangør håper at alle kan ta ekstra godt vare på hverandre i den tragiske situasjonen som har oppstått og de oppfordrer alle til å se litt ekstra godt til hverandre de neste dagene.

– Husk: En god klem kan bety så uendelig mye!