SMILENDE GLAD: Livet smiler for Viktor Hovland. 21-åringen blir boende i USA for å jakte videre på drømmen om en billett til PGA-touren.
SMILENDE GLAD: Livet smiler for Viktor Hovland. 21-åringen blir boende i USA for å jakte videre på drømmen om en billett til PGA-touren. Foto: Rob Carr

Hovland til TV 2: – Jeg er egentlig introvert

Viktor Hovland (21) nyter profftilværelsen og forteller om fremtidsplanene, pengene, oppmerksomheten og hvorfor han ikke flytter tilbake til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er blitt helt amerikaner. Hva er hovedstaden i Norge?

Viktor Hovland flirer og gliser, på sedvanlig vis, bredt når TV 2 møter ham i Blaine, Minnesota i forbindelsen med PGA-turneringen 3M Open.

College-sjokk

21-åringen nyter livet som nybakt golfproff selv om dagene er blitt noe mer hektiske. Fire uker på rad med turneringer etter at han for alvoret fikk sitt gjennombrudd med tolvteplassen i US Open har gjort Hovland til et navn de fleste i golfkretser kjenner til.

Ferden mot toppen har gått fort for Hovland, som aldri hadde sett for seg å stå ved siden av verdens beste golfspillere da han satte seg på flyet til USA og Oklahoma State University for tre år siden.

– Jeg visste ikke at markedet var så stort om du gjør det bra. Men det er sånn det er i USA. Alt er så mye større. Gjør man det bra, så får man mange ganske lukrative muligheter, sier Hovland.

De lukrative mulighetene har oppstått etter prestasjoner av ypperste klasse. Hovland ble i fjor verdens beste amatørspiller da han vant den prestisjetunge US Amateur Championship og sikret seg dermed invitasjoner til flere av golfsirkusets største turneringer. Nå kjemper han for å sikre seg en fast plass på PGA-touren neste år.

– Folk i Norge vet ikke hvor stort det er med college-idrett, og ikke minst college-golf. De muligheten jeg har fått og posisjonen jeg har nå ... det er ganske sykt, sier Hovland.

Og det er på college Hovland har lagt grunnlaget som nå gjør at han av flere beskrives som en kommende stjerne og et unikt talent. Norge er et foreløpig tilbakelagt kapittel. Nå er golf og USA det eneste som gjelder.

Blir boende i USA

Hovland flytter nå ut av campus ved skolen og inn i en leilighet med en studiekompis i Oklahoma. Den amerikanske livsstilen har allerede grodd fast i 21-åringen fra Oslo.

– Helt siden jeg dro på college har jeg ikke lest noen (norske) lokalaviser eller nettaviser. Jeg er helt «lost», sier Hovland.

– Om du skal spille golf, så er det her man må bo. Det er ikke mer komplisert enn det.

Hovland virker å «gå hjem hos amerikanerne». Gode prestasjoner på golfbanen vekker selvsagt interesse, det samme gjør nordmannens brede smil, sympatiske trekk og åpenbart lave skuldre.

– Jeg prøver å være meg selv. Slår man et dårlig slag, vil man ikke bare brekke en kølle for å få det ut. Man vil jo vise den gode siden av deg. Det er naturlig, sier Hovland.

– Jeg liker personlig interaksjoner med folk. Jeg liker ikke å være i rampelyset. Jeg har lært å takle det, men jeg er egentlig introvert. Jeg liker å være for meg selv og slappe av og ha diskusjoner med folk som betyr noe. Det er noe av det jeg har lært mest av etter å ha kommet til USA. Du møter jo folk hele tiden. Da må du lære å takle det. Man må gi mer av seg selv.

Hollis Cavner, direktør for PGA-turneringen 3M Open i Minnesota, gjentar akkurat det. Han er imponert over Hovland, som han mener har hele pakken og «stjerne skrevet over hele ham».

– Selv under førsteåret på college kunne man se at han kom til å bli en superstjerne i collegegolfen. Det kommer til å føres videre til PGA-touren. Det vil ikke overraske meg om han vinner en turnering. Det kommer til å skje snart, ikke om noen år. Så god er han, sier Cavner til TV 2.

Viktor Hovland viser stolt frem Havemeyer Trophy etter å ha vunnet US Amateur i august i fjor.
Viktor Hovland viser stolt frem Havemeyer Trophy etter å ha vunnet US Amateur i august i fjor. Foto: Eric Risberg

Vil ikke kaste bort pengene

I praten med Hovland er det lett å forstå at kjærligheten for golfen er stor. Det å kunne bli enda bedre, samtidig som man har det gøy, driver Hovland videre. At han så langt i den ferske proffkarrieren har spilt inn 1,3 millioner kroner mener han er surrealistisk.

– Det var en fin sjekk forrige uke, men jeg vet ikke hva jeg skal bruke de på. Jeg har alt jeg trenger. Men det er deilig å ha den sikkerheten. Man må bare passe på at alt går til de rette stedene og at jeg ikke kaster det bort, sier Hovland, som har måttet gjøre noen grep etter at amatørtilværelsen ble byttet ut med en mer profesjonell hverdag.

J. Lindeberg er allerede på plass som hovedsponsor, og Ping-køllene står trygt i bagen i de kommende tre og et halvt årene. Hovland har egne folk som jobber videre med nye med sponsoravtaler og praktiske utfordringer i hverdagen - som at caddyen får betalt som han skal.

Store pengeutbetalinger og oppmerksomhet er ikke noe Hovland lar seg affisere av.

– Jeg har bare lyst til å ha et sted å spille. Jobbsikkerhet. Jeg har lyst til å spille på PGA-touren og kjempe om seier hver eneste uke. Det er derfor jeg driver med dette. Gjør man det bra, så kommer det andre med det. Jeg føler at det nesten er mer distraksjoner enn at jeg går etter det, sier Hovland.

Starstruck av Tiger-møte

Men distraksjoner virker ikke å være noe Hovland har problemer med å parere. Med høye forventninger og mye oppmerksomhet har Hovland levert solid golf side om side ved verdensstjernene.

– Bare det å få lov til å spille med Rory (McIlroy) og bli gratulert for spillet ... Om jeg ser Tiger, så sier han hei og lykke til. Bare å tenke at jeg er i den situasjonen som jeg er i nå, og tenke fire år tilbake da jeg slo baller på Grønmo eller Drøbak alene i regnet på driving rangen ... Helhetlig er det ganske kult å tenke over, sier Hovland, som plutselig ble sittende i TV-studio med Tiger Woods etter US Open.

– Da var jeg ganske starstruck. Men jeg vil si at jeg har gjort det ganske bra jobb med å komme over den sperren. Det kommer ikke til å gå bra om du er starstruck med hver person du spiller med. Du må komme deg over det på et eller annet tidspunkt.

Det punktet virker Hovland å ha passert for lengst ...

Viktor Hovland og Rory McIlroy i samtale under prøverunden før US Open i juni.
Viktor Hovland og Rory McIlroy i samtale under prøverunden før US Open i juni. Foto: David J. Phillip