MAKT: Trump lover en storslagen feiring av USAs nasjonaldag hvor han vil vise frem militærmakten til nasjonen.
MAKT: Trump lover en storslagen feiring av USAs nasjonaldag hvor han vil vise frem militærmakten til nasjonen. Foto: Go Nakamura

Slet med å trekke folk til Trump-show

Billettene ble sendt ut for sent, så flere av de inviterte hadde allerede lagt andre planer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det hvite hus skal angivelig ha slitt med å trekke folk til presidentens storslagne 4. juli-feiring. Blant annet ventes ikke flere nært allierte og sjefene for forsvaret, marinen og luftforsvaret å delta på det planlagte showet, melder The Guardian.

Pentagon har sagt at de har gitt ut 5000 billetter i forkant av showet, men flere mener at arrangementet kom i siste liten.

– De planla dette for sent, så alle har allerede planer. Vi vil være der i tankene, sa republikanske Dan Eberhart til Politico.

Trump har tidligere uttrykt at han er sensitiv når det kommer til størrelsen på publikumet som deltar på arrangementene hans.

Han ble for eksempel sint på den første dagen som president, da han så at han hadde tiltrukket mindre folk enn Barack Obama gjorde da han ble president, skriver The Guardian.

Viser militærmakt

Presidenten selv startet morgenen med å invitere alle amerikanere til å delta på hva han betegner som den største feiring i USA sin historie.

Trump har hentet inspirasjon fra Paris til den storslåtte demonstrasjonen av militærmakt til feiringen. Han ble så fascinert av den militære paraden han ble vitne til i Frankrikes nasjonaldag, da landet feiret sin 14. juli 2017, at han ønsket å kopiere arrangementet til USAs egen nasjonaldag.

Foran årets feiring av uavhengighetsdagen har tanks blitt fraktet inn til hovedstaden på godsvogner. Det er også planlagt et stort show i samarbeid med det amerikanske militæret hvor blant annet Air Force One skal fly over feiringen.

Ble kritisert

The Guardian skriver at presidenten, til tross for den siste tidens kritikk, er fast bestemt på å markere nasjonaldagen ved å tale om patriotisme på trappene av Lincoln-minnesmerket.

Det er uvanlig for en amerikansk president å tale under nasjonaldagen, som vanligvis er en ikke-politisk feiring. Ifølge Time har det ikke skjedd siden 1987 at en president har tatt del i 4. juli-feiringen i landets hovedstad.

Presidentens kritikere refser Trump for å sette seg selv i fokus denne dagen.

– Han kan ikke motstå fristelsen til å blande partipolitikk inn i den mest ikke-politiske hellige amerikanske frihelgen som finnes: 4. juli, sier demokraten Gerald E. Connolly fra Virginia til New York Times.

Trump har selv kalt arrangementet en hilsen til Amerika.

– Jeg kommer til å si noen ord og vi skal ha fly som passerer over oss, de beste jagerflyene i verden og andre fly også, sa presidenten mandag.