FARE: Brannvesenet advarer mot brannsikerheten i arrangementslokaler.
FARE: Brannvesenet advarer mot brannsikerheten i arrangementslokaler. Foto: Berit Roald/ NTB Scanpix

Brannvesenet advarer mot livsfarlig praksis: – Bare flaks at vi har unngått dødsbranner

– Vi har både hatt mistanker om, og erfart, at dette har skjedd under arrangementer, sier leder av forebyggende avdeling i Østre Agder brannvesen Petter Vinje Svendsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høysesongen for konserter og arrangementer er over oss, og med en usedvanlig kald julimåned er det mange som trekker innendørs.

Brannvesenet i Østre Agder advarer nå mot ulovlig utkobling av brannalarm på arrangementsteder med fulle lokaler.

– Flaks

Leder av forebyggende avdeling i Østre Agder brannvesen, Petter Vinje Svendsen, har flere ganger erfart dårlig brannsikring på utesteder, kulturhus og andre arrangementer med fulle saler.

– Hele brannanlegget skrus gjerne av under arrangementene, og det er fristende å si at det er flaks som gjør at vi har unngått dødsbranner til nå, sier Svendsen.

Torsdag publiserte han et innlegg på Østre Agder brannvesen sin Facebook-profil, etter inspirasjon fra en artikkel i Fædrelandsvennen om ulovlig utkobling av brannalarm under arrangementer.

Der tar han et oppgjør med virksomheten på norske arrangementer.

Hindrer at alarmen går

Årsaken til at arrangementarrangørene kobler ut brannalarmen har å gjøre med røyk- og pyroeffekter på scenen. Ved å koble ut alarmen hindrer man at alarmen går under showet, men man hindrer også at den går når det faktisk er brann i lokalet.

– Risikoen er at brannen blir for stor, at det kommer røyk i rømningsveier og at folk kan brenne inne. Det har vært eksempler på dette både i Sverige og andre land, sier Svendsen.

Han viser til en hendelse hvor der det kunne gått riktig galt i Arendal i 2018. Der fikk brannvesenet alarm, og rykket ut til konsertlokalet med 200 gjester.

– Da vi dukket opp var ingen evakuert og konserten holdt på. Det viste seg at brannklokkene var koblet fra, så ingen i selve lokalet hadde fått med seg alarmen.

– Det er svært alvorlig og uaktsomt. Det var heldigvis ikke brann, men ved et reelt branntilløp i bygningen kunne dette fått fatale konsekvenser, sier Svendsen.

ADVARER: Petter Vinje Svendsen advarer mot ulovlig utkoblede brannalarmer. Foto: Privat
ADVARER: Petter Vinje Svendsen advarer mot ulovlig utkoblede brannalarmer. Foto: Privat

Kan være sikrere

Det Svendsen reagerer på, er at arrangementarrangørene ikke bruker brannvarslingsutstyr som er tilpasset sceneshowene.

– Det finnes røykvarslere som er tilpasset opplegget som brukes på scenen, og brannanlegg som er dimensjonert for pyroeffekter. Det går også an å kompensere med mer vakthold, men de færreste som driver med dette har kompetanse og risikoforståelsen for det.

Han forteller at hele anlegget ofte blir slått av for å være sikre på at ikke brannalarmen går under arrangementer, og at det er noe de har opplevd ved flere anledninger.

– Det er snakk om at hele området er uten alarm under store arrangementer med mye folk. Det er skummelt, sier Svendsen.

– Essensielt med sikkerhet

TV 2 har vært i kontakt med flere av landets store brannstasjoner.

– Det hender at dette skjer, og det kan gå på sikkerheten løs. Rømningsveier kan for eksempel bli røykfylte uten at man får tidsnok beskjed, sier John Myroldhaug i Oslo brann- og redningsetat.

Branningeniør i Trondheim brannvesen, Torgeir Bruråk, forteller at lokalene kan få bruksnekt dersom de kobler ut alarmene under arrangementer og det blir vurdert at det er en overhengende fare for helse og liv.

– Det er steder som ønsker å koble ut detektorer på grunn av røykbruk. Vi ønsker ikke at de skal benytte seg av scenerøyk, og det er heller ikke lov til å koble ut store eller hele deler av brannalarmanlegget, sier Bruråk.

– Sikkerheten skal opprettholdes uansett. Det er helt essensielt at de sikkerhetsinnretningene som finnes, og de som eier lokalet er pliktig.

Nullaksept

Arne Røberg er overingeniør i Bergen brannvesen og medansvarlig for store arrangementer i kommunen. Han forteller at Bergen kommune har innført nullaksept for utkobling av brannsystemer.

– I Bergen er vi rett og slett faste på at vi ikke tillater det. Vi har kanskje vært litt tøffere i at vi ikke aksepterer det. For ti år siden var dette vanlig praksis, men det har endret seg veldig, sier Røberg.

Han forteller at de stadig får inn forespørsler om utkobling av brannalarm i forbindelse med røyk- eller pyroeffekter, men at de konsekvent gir avslag.

– Det kan selvfølgelig være en utfordring, men vår filosofi er at å fylle et lokale med folk, for så å koble ut sikkerhetstiltak som det er krav om, det er svært uheldig.

I lokaler som jevnlig bruker slike effekter ser de at eierne har skaffet alarmanlegg som tåler røykeffekter uten at alarmen må kobles ut.

– Det er nok fristende å koble ut alarmen på de stedene der det sjeldnere holdes konserter. Det er jo en økonomisk investering med et slikt alarmsystem, sier Røberg.

Har investert

Både Den Norske Opera & Balletts operahus og Oslo Spektrum har investert i brannanlegg som tåler teaterrøyk.

– Det er en omfattende investering, så det krever litt å gjøre det. Men da muligheten kom, så kastet vi oss på med én gang, sier Oslo spektrums sikkerhetssjef Thomas Kirkeleite.

Operaens sikkerhetssjef, Thore Næss, forteller at anlegget deres også er tilpasset driften, men at de har et system hvor små deler av anlegget tas ut under pyroeffekter.

– Vi bruker veldig lite pyroeffekter i våre show. Hvis vi derimot gjør det, så er brannanlegget på.