VARMERE: Mange bader allerede, selv om gradestokken så vidt har bikket 12 grader på Sørenga i Oslo. Med varmere temperaturer senere i juli, er det stor sannsynlighet for at det vil bli varmere i vannet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VARMERE: Mange bader allerede, selv om gradestokken så vidt har bikket 12 grader på Sørenga i Oslo. Med varmere temperaturer senere i juli, er det stor sannsynlighet for at det vil bli varmere i vannet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nå kommer sommeren!

Til tross for en kald start på på fellesferien, tyder langtidsvarselet på at vi kan begynne å glede oss til sommer og varmere temperaturer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til onsdag denne uken ble forhåpentligvis bunnivået nådd.

På onsdag var fjellovergangene over Sognefjellet og Strynefjellet stengt på grunn av nysnø.

Det ble i tillegg satt tre fylkesrekorder for minimumstemperatur for juli. På Juvasshøe i Oppland ble det målt 6,4 minusgrader. På Storhornet i Trøndelag ble det målt 4,5 minusgrader, mens det ble målt 2,7 minusgrader ved det ustabile fjellet Mannen i Møre og Romsdal.

Dette til tross for at vi allerede har bikket over i juli.

– Vi har hatt en kjølig sommer så langt, spesielt i forhold til i fjor. Det har blitt registrert 5-6 minusgrader i fjellet og det er uvanlig. Ingenting slår likevel fjorårets sommer, som var helt eksepsjonell. Vi kan nok ikke forvente det samme finværet, sier Isak Slettebø, vakthavnede meteorolog i StormGeo.

Selv om det ikke blir en ny knallsommer, har meteorologen likevel gode nyheter til de som har planlagt Norgesferie.

– Det begynner endelig å se lovende ut, og det er helt klart håp for en fin norsk sommer, sier han.

Varmere

StormGeo melder at gradene snur allerede fra helgen av.

– I Nord-Norge vil temperaturene stige og nord i Nordland og i Troms vil faktisk begynne å nærme seg 20 grader. Svalbard kan også få hele 15 grader, mens det vil være litt kjøligere i Finnmark og sør i Nordland, forteller Slettebø.

Glad-nyheten gjelder også Sør-Norge.

– Det blir stigende temperaturer allerede i helgen. Lavtrykket som har ligget over Norge vil byttes ut med en høytrykksrygg fra Grønland. Det vil by på stort sett oppholdsvær og gode perioder med sol i neste uke, sier meteorologen.

Fra og med neste uke vil temperaturene stige opp mot 25 grader på Sør- og Østlandet.

På Vestlandet og i Midt-Norge vil folk også kunne glede seg over varmere temperaturer, med opp mot 20 grader fra og med mandag av.

Snudd opp ned

Det er Nord-Norge som ser ut til å vær-vinner først.

– Konvensjonell visdom fungerer ikke lenger, for alt er snudd litt opp ned denne sommeren. Nå vil for eksempel den varme luften komme fra nord og bevege seg sørover, sier Slettebø.

Tørr juli

Det siste månedvarselet fra ECMWF antyder at det fortsetter med relativt lave temperaturer i neste uke, men at det så glir over i mer normalt juli-vær.

– Det skal blir litt varmere enn normalt i det meste av Norge i juli (særlig i nord), og fortsatt tørt. Mot slutten av måneden ser det ut til å bli noe mer variert, tolker Seasonal Forecasting Engine, som forsker på sesongvarsling.

Deres egne rapporter samsvarer.

– Vårt eget varsel for juli var at det i gjennomsnitt skulle bli omtrent som normalt. Det rimer bra med en kald start på måneden og en noe varmere slutt. Det positive er at vi nå kan glede oss til litt mer sommerlige temperaturer, samt at vi etter all sannsynlighet unngår en tørke som i fjor sommer! skriver de på nettsiden.