PÅ BRUDDJAKT: Odd Christian Eiking drømmer om å komme med i et brudd som holder helt til mål. Da blir askøyværingen farlig.
PÅ BRUDDJAKT: Odd Christian Eiking drømmer om å komme med i et brudd som holder helt til mål. Da blir askøyværingen farlig.

– Lover at det ikke blir øl denne gangen

Odd Christian Eiking er spent og nervøs før Tour de France-debuten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På lørdag går startskuddet i Tour de France. Rekordmange nordmenn er med. En av de seks norske rytterne er Odd Christian Eiking (24). Selv om han er ny i Tour de France-sammenheng, er han slett ingen novise i treukersritt.

To ganger har Eiking syklet Vuelta a España. Forrige gang han deltok ble han kastet ut av rittet av sin daværende arbeidsgiver FDJ kort tid før start på den siste etappen. Eiking var ute og «tok to øl» kvelden før den avsluttende etappen til Madrid. Det falt ikke i god jord hos lagledelsen.

Eiking har ingen planer om å teste hvor grensene går i Wanty-Group Gobert. På spørsmål om hva han kan love norske tv-seere før Touren, er Eiking klar:

– At jeg ikke vil bli kastet ut. Jeg lover at det ikke blir øl denne gangen, ler han.

Askøy-væringen ankom startbyen onsdag ettermiddag. Han merker at Tour-feberen begynner å stige.

– Det kriblet litt mer da jeg kom ned her. Jeg ser at byen er veldig klar for Tour de France-start. Jeg kjenner nervene og spenningen begynner å bygge seg opp. Men nervene hjelper meg til å prestere bedre, sier han.

Er du klar for å slå vennene dine? Sett opp ditt Tourmanager-lag her!

– Det blir dobbelt jævlig

Målet for Tour de France er klart:

– Å komme i brudd og at bruddet går inn. Å vinne en etappe er det store målet, men jeg ville vært fornøyd med å kjempe om en etappeseier en dag.

Eiking tror det vil komme flere muligheter til å komme i brudd.

– Av treukersrittene jeg har kjørt har jeg lært at brudd ofte går inn. Så blir det kjørt på en litt annen måte. Folk må spare litt på kreftene. Man kan ikke bare kjøre på hele tiden. Det gjelder å finne de riktige øyeblikkene hvor feltet «lar» bruddet gå, sier han.

For lagets del handler det om å hjelpe Guillame Martin til en best mulig sammenlagtplassering.

– Han sier han ikke er så interessert, men jeg tviler på at han gir det fra seg med mindre han må, analyserer Eiking.

Den første uken av Tour de France pleier å være kaotisk. Massevelt og dramatiske episoder har vært regelen snarere enn unntaket.

– Jeg hører folk sier det. Håper det ikke er like ille som ryktene sier. Jeg er veldig lite glad i kaos, forteller askøyværingen.

På dag to er det lagtempo. Det er den dagen Eiking gleder seg minst til.

– Vi taper mye tid, og det er sinnssykt mye smerte fra start til mål. Vi kjører heller ikke noe fort. Det er dobbelt opp. Det er jævlig underveis, og det er jævlig når vi kommer i mål fordi vi kjører sakte. Jeg håper det går greit, men det er ikke et mål for oss. Så lenge vi ikke ender sist, er vi fornøyde, sier han.

Blir nektet dessert

Under Hilaire Van der Schuerens (71) kyndige ledelse skal Wanty-rytterne jakte på etappeseirer i Belgia og Frankrike. Van der Schueren, som utseendemessig kan minne litt om Snåsamannen, har vært med i sirkuset lenge.

– Han ser ut som en koselig bestefar?

– Han kan se sånn ut, men skinnet bedrar. Han er en harding. Man må levere varene, hvis ikke blir det ikke dessert etter middag. Han er den typen. Han er old school og har ikke helt fått med seg at vi er kommet ut av 70-tallet, men han er en erfaren sportsdirektør, smiler Eiking.

Han tror og håper at kroppen er fullt restituert etter sykdommen som gjorde at han måtte bryte Critérium du Dauphiné for noen uker siden. Da kan det bli moro å følge Hordalands første Tour de France-representant gjennom tidende. At han har trivelige lagkamerater gjør det litt lettere å være borte en måned.

– Det er veldig god stemning i laget. Vi er en gjeng som er på samme sted mentalt. Det er ingen her som går rundt og tror de er kongen av verden. Det er deilig, avslutter 24-åringen.