Advarer mot varsling av POLITIkontroller:

– Neste gang kan det hende vedkommende tar livet av noen du er glad i

– IKKE VARSLE: Lensmann ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor, Tor Kristian Haugan, oppfordrer trafikanter til å slutte og varsle om politikontroller, da det kan få fatale konsekvenser. Foto: Gorm Kallestad/ NTB scanpix/ Privat
Ifølge Trygg Trafikk er høy hastighet og rus årsaken til 65 prosent av alle dødsulykker på norske veier.

Mandag hadde politiet i Orkdal kommune politikontroll på Gjølme, slik de ofte har rundt omkring i nærområdet. Denne gangen var det fokus på promille blant de mange trafikantene.

Da politiet vinket inn en bil for kontroll, sa mannen som satt i bilen: «Det er én ting som er dumt med den kontrollen her, og det er at jeg visste at dere stod her. Det var en bil som blinket med lysene og varslet alle om kontrollen».

Det skriver politiet i Orkdal lensmannsdistrikt på sin Facebook-side. Politiet skriver videre at de tok en alkoholpåvirket sjåfør i en semitrailer under denne kontrollen. Han hadde kjørt fra Hitra til Gjølme før han ble vinket inn av politiet.

«Syns du det er ok å møte en fullastet semi med en beruset sjåfør på fylkesvei 714? Tenk litt på hva du gjør når du varsler om politi langs vegen. Ikke hjelp fyllekjørere. Neste gang kan det hende vedkommende tar livet av noen du er glad i.», fortsetter innlegget.

Skjønner ikke konsekvensene

Lensmann Tor Kristian Haugan forteller til TV 2 at denne sjåføren ble tatt midt på lyse dagen da det var mest trafikk på veiene. Ifølge han blir like mange promillekjørere tatt klokken 14.00 på en mandag, som natt til søndag.

Sjåføren hadde allerede kjørt beruset i to timer før han ble stoppet av politiet. Haugan forteller at de valgte å gå ut med denne hendelsen for å gjøre publikum oppmerksomme på hva de faktisk gjør når de varsler andre trafikanter.

– Vi går ut med dette for å vise at når du varsler noen i trafikken, så hjelper du fyllekjørerne og andre vi ønsker å fjerne fra veien, sier han.

Haugen tror at andre trafikanter gjør det i beste mening, og at de ikke er klar over konsekvensene det kan medføre.

– Jeg tror de tenker at de er snille. Men politiet er bare ute etter de som bryter trafikkreglene, og kjører du lovlig er det ikke noe skummelt å møte på politiet. Vi er der for at det skal være trygt på veien, påpeker han.

Vanligste årsaken til

I tillegg til blinking med lys, finnes det en rekke Facebook-sider som varsler om kontroller rundt omkring i hele landet. Det finnes også SMS-tjenester og apper som gir deg beskjed når politiet er ute på ferde.

Lensmannen har ingen oversikt over hvor mange som normalt blir varslet før kontroller, men forteller at politiet får ofte beskjed fra andre trafikanter om ulike varslere.

Ifølge Haugan er høy hastighet og rus de vanligste årsakene til de mest alvorlige ulykkene. Det bekrefter også seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.

FØRER TIL DØDSULYKKER: Seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen, forteller til TV 2 at høy hastighet og promille utgjør de fleste dødsulykkene. Foto: Trygg Trafikk
FØRER TIL DØDSULYKKER: Seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen, forteller til TV 2 at høy hastighet og promille utgjør de fleste dødsulykkene. Foto: Trygg Trafikk

– For stor fart etter forholdene er medvirkende årsak i 31 prosent av dødsulykkene. Rus er medvirkende i 34 prosent av de. Ofte er begge forholdene årsak i samme ulykke og halvparten av de som omkommer i bil bruker ikke bilbelte. Det er ikke spesielt kult å hjelpe de som potensielt er årsak til alvorlige ulykker, for å unngå å bli tatt av politiet, sier Johansen til TV 2, og legger til:

– I utgangspunktet kan slike varslinger føre til at folk som egentlig burde bli tatt, ikke blir tatt. Det kan få dramatiske konsekvenser. I tillegg til at personen kan skade seg selv, kan vedkommende også dra med seg andre i ulykken. Særlig nå i sommerferien, der gjerne hele familien er i samme bil, er det greit å plukke vekk dem som ikke har noe der å gjøre.

Likevel tror Johansen at varslinger kan virke preventivt, da mange oppfører seg i forhold til regelverket. Men det er kun for en kort periode.

– Etter kontrollen begynner de å slapper de av igjen, siden de heller ikke ble tatt denne gangen. Så er de tilbake til samme atferd, sier han.

Kan være straffbart

Haugan forteller at det å varsle andre trafikanter i utgangspunktet ikke er straffbart. Likevel finnes det noen unntak.

– Det er straffbart å hindre politiet fra å gjøre jobben sin. Det er ikke mange som har blitt dømt for det i Norge, men i ytterst konsekvens kan det være straffbart. Du vil ikke være ansvarlig for å ha advart noen som senere kjørte i hjel noen du er glad i.

I skrivende stund har innlegget på Facebook blitt delt nærmere 10.000 ganger. Haugan forteller at engasjementet blant publikum er stort.

– Vi har nådd ut til veldig mange med dette innlegget, og i kommentarene ser vi at folk er forbanna på disse varslerne.

TV 2 har prøvd å komme i kontakt med flere aktører som varsler trafikanter, men har ikke lykkes med dette.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook