GIKK UT PÅ TWITTER: – Fri og bevare meg, vi har sannelig et stykke å gå for likestilling i idretten også, skrev kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande på Twitter onsdag.
GIKK UT PÅ TWITTER: – Fri og bevare meg, vi har sannelig et stykke å gå for likestilling i idretten også, skrev kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande på Twitter onsdag. Foto: Terje Pedersen

Trine Skei Grande: – Det ser ikke bra ut

Kulturministeren er blant dem som reagerer kraftig etter at det ble kjent at de kvinnelige håndballspillerne må bruke bikini under EM Beach i Polen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg ble litt sjokkert da jeg så bildet. Jeg tenkte at det tilhørte en annen tid. Det ser ikke bra ut, sier Trine Skei Grande (V) til TV 2.

Kultur- og likestillingsministeren er blant dem som har reagert etter at lagbildene av herre- og kvinnelaget i beachhåndball-EM i Polen som foregår om dagen ble publisert.

For i motsetning til herrene, som er kledd i singlet og shorts, består kvinnelagets drakter av bikinitopp og -truse. Slik har det alltid vært i beachhåndball.

Det var Aftenposten som først skrev om saken.

REAKSJONER: Flere, blant annet likestillingsminister Trine Skei Grande, reagerte da Norges Håndballsforbund la ut bilde av de norske beachhåndballspillerne. Foto: Niclas Dovsjö
REAKSJONER: Flere, blant annet likestillingsminister Trine Skei Grande, reagerte da Norges Håndballsforbund la ut bilde av de norske beachhåndballspillerne. Foto: Niclas Dovsjö

– Seksualisert

– Flere idretter, og dette gjelder for både kvinner og menn, har løsninger som ikke er praktiske. Dette eksempelet er ganske seksualisert. Det synes jeg ikke man skal akseptere. Det skremmer nok mange jenter bort fra idretten, sier Grande.

EM Beach 2019

  • Arrangeres i Stare Jablonki i Polen i perioden 2.-7. juli.
  • Kvinnelaget er regjerende mestere, ettersom de vant EM i 2017. Herrelaget kom på 8.plass da.
  • Kvinnelaget er i innledende gruppe med Kroatia, Romania, Tyrkia og Nederland.
  • Herrelaget er i innledende gruppe med Romania, Tyrkia, Tyskland og Spania.

kilde: handball.no

Kulturministeren stiller seg uforstående at det skal være forskjellige regler for menn og kvinner.

– Jeg skjønner ikke problemet. Hvorfor skal det være forskjellig? Hadde en hadde større grad av selvbestemmelse, og fått bestemt selv, hadde man funnet frem til bedre løsninger enn dette her.

TV 2 har vært i kontakt med Norges hovedleder under Beach-EM, Siv Øye Carlsen, som forteller at laget ikke ønsker å kommentere drakt-tematikken mens mesterskapet pågår.

Ønsker regelendring

Kommunikasjonssjef i Norges Håndballforbund (NHF), Lars Hojem Kvam, sier forbundet ønsker å endre reglene, slik at også kvinnene kan bruke større plagg.

– Det Europeiske Håndballforbundet (EHF) samlet seg også om en slik endring tidligere i år. Forslaget ble stoppet av det Internasjonale håndballforbundet (IHF), med henvisning til at det jobbes for å få denne grenen inn i OL-systemet. Derfor vil de ikke innføre endringer ved utstyrsreglementet, skriver han i en epost til TV 2.

Kvam forteller at det norske reglementet åpner for bruk av samme spilledrakter som lagene benytter innendørs, men at IHFs regler blir gjeldene i internasjonale turneringer.

– Så vi må følge de utstyrsreglene som gjelder der. Vi kommer imidlertid til å jobbe videre for å endre reglene slik at større plagg kan bli tillatt i framtida, skriver Kvam.

Det internasjonale håndballforbundet har ikke besvart TV 2s henvendelse