HISTORISK: Cori Gauff er videre til tredje runde i Wimbledon som tidenes yngste.
HISTORISK: Cori Gauff er videre til tredje runde i Wimbledon som tidenes yngste. Foto: Toby Melville

15-åring knuser rekorder og sjokkerer tennis-verdenen

Lærerne til Cori Gauff (15) visste ikke en gang at hun spilte tennis. Nå skaper hun historie i Wimbledon.

Cori Gauff, som går under kallenavnet «Coco», er den yngste spilleren som noensinne har kvalifisert seg til hovedturneringen i Wimbledon.

Nå er hun videre til tredje runde.

15-åringen imponerte først en hel tennisverden da hun slo ut sitt store idol, meritterte Venus William, i første runde mandag kveld. Stortalentet tok seg dermed videre til andre runde etter å ha vunnet 6-4, 6-4 mot veteranen som er hele 24 år eldre.

Det betydde mye for Coco, som tok til tårene etter at seieren var et faktum.

– Jeg vet ærlig talt ikke hvordan jeg skal føle meg. Det er første gang noensinne jeg har begynt å gråte etter å ha vunnet en kamp, jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare hva jeg føler, sa en rørt Gauff til BBC.

Williams er blant historiens mestvinnende kvinnelige tennisspillere, og har tidligere vunnet syv Grand Slam-titler. Fire av disse, inkludert to i Wimbledon, vant hun før Gauff var født.

Tenåringen hadde derimot ingen planer om å nøye seg med å slå ut idolet sitt. Onsdag kveld overrasket hun nok en gang med å ta seg videre til tredje runde. Det klarte hun uten problemer da hun slo ut slovakiske Magdalena Rybarikova i strake sett, 6-3, 6-3.

– Jeg synes hun spilte bra, og spesielt på de avgjørende fasene. Hun servet fantastisk, og det var vanskelig noen ganger. Jeg har klart å slappe av ganske bra nå. Det er så mye som skjer nå, og jeg er fortsatt sjokkert over at jeg fortsatt er her, sa Gauff ifølge Express.

Utmerket seg tidlig

Gauff begynte å spille tennis som sjuåring, og har siden den gang blitt trent av faren Corey. Moren hennes, Candi, er tidligere friidrettsutøver. Ifølge Telegraph flyttet familien fra Atlanta til Florida for at datteren skulle satse på tennis.

Tennissensasjonen ble historisk allerede i en alder av 13 da hun var tidenes yngste finalist i US Open Junior. Den gangen tapte hun for Amanda Anisimova. I fjor gikk hun derimot helt til topps i French Open Junior.

Serena Williams trener, Patrick Mouratoglou, har jobbet med Gauff siste årene, og tror tenåringen kommer til å tåle presset fremover.

– Hun er en av de spillerne som har opplevd et utrolig press i en ung alder. Det er ikke noen en ser ofte. Til og med spillere som kommer i søkelyset i senere alder tåler ikke det like bra, sa Mouratoglou til The Guardian.

– Jeg kan føle presset hun har. Det er ikke det at hun ikke bryr seg om det, for hun føler nok på det, men vi ser at hun finner en måte å takle det på. Verdens aller beste spillere er i samme situasjon, og de finner også måter å takle presset på. Det er helt fantastisk.

Gauff ser ut til å holde føttene godt plantet på bakken. I en video som Wimbledon publiserte på Twitter før møtet med Williams forteller ungjenta at hun ikke snakker mye om seg selv.

– Etter jeg kom med til hovedturneringen her fant to av lærerne mine ut at jeg spilte tennis. De så navnet mitt i en artikkel. Jeg har også tre andre lærere som ikke vet at jeg spiller tennis. Jeg er ikke den typen person som snakker om meg selv, så jeg tror de fortsatt ikke vet det, sa Gauff.

Imponerer Federer

Mange er imponerte over Gauffs prestasjoner på gresset så langt i den prestisjefylte turneringen i London. Blant dem er tennislegenden Roger Federer.

– Jeg synes det er helt fantastisk at hun spiller mot noen som er 24 år eldre, for slikt skjer ikke hver dag. Det var spesielt for Coco, og hun taklet det bra. Hun ville spille på den store banen, og mot idolet sitt. Jeg vil si at det er da gode spillere virkelig skinner, sa Federer ifølge Metro etter Gauff slo ut Williams.

Ifølge samme avis ga sveitseren en pep-talk til 15-åringen etter hun røk ut fra Australian Open Junior i fjor. Federer vil derimot ikke ha æren for ungjentas prestasjoner.

– Jeg føler ikke at jeg har påvirket karrieren hennes mye ved å snakke til henne i Australia. Jeg liker å snakke med folk på veien og si «ikke få panikk, ta det med ro». Det gjør meg glad om det har hjulpet, men jeg kan ikke ta æren for noe. Jobben ble gjort av foreldrene hennes og alle rundt, jeg er for langt ifra. Jeg ble selvsagt veldig glad for at hun fikk oppleve drømmedagen sin.

Gauff spiller tredje runde i turneringen allerede fredag, og da venter slovenske Polona Hercog.