One of two Bradley Fighting Vehicles waits to be driven into place in front of the Lincoln Memorial for President Donald Trump's 'Salute to America' event honoring service branches on Independence Day, Wednesday, July 3, 2019, in Washington. President Donald Trump is promising military tanks along with
One of two Bradley Fighting Vehicles waits to be driven into place in front of the Lincoln Memorial for President Donald Trump's 'Salute to America' event honoring service branches on Independence Day, Wednesday, July 3, 2019, in Washington. President Donald Trump is promising military tanks along with "Incredible Flyovers & biggest ever Fireworks!" for the Fourth of July. (AP Photo/Andrew Harnik) Foto: Andrew Harnik
Analyse

Stridsvogner i amerikanske gater

Mange amerikanere ville helst hatt nasjonaldagen i fred.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han syntes det var aldeles storslått. Donald Trump bestemte seg etter å ha hørt støvlene slå taktfast mot asfalten på paradegaten Champs-Élysées i Paris. Etter å ha sett franske helikoptre og jagerfly i lav ferd over den franske hovedstaden på selveste Bastille-dagen, 14. juli for to år siden.

Den amerikanske presidenten og førstedame Melania var på statsbesøk og selvskrevne gjester på ærestribunen sammen med Emmanuel Macron og den franske presidentens kone, Brigitte.

– Tenke seg det, en militærparade.

Andre presidenter ville kanskje latt det bli med tanken, hvis de i det hele tatt hadde hatt den. Men vi kjenner Donald Trump nå. Dette likte han. Entusiastisk kontaktet han generalene i Pentagon, og ba om en militærparade gjennom Washingtons gater 4. juli året etter.

Fortvilte generaler

Forslaget, eller ordren, eller hva det nå var landets øverstkommanderende hadde kommet med, ble møtt med hoderystelse. Amerikanerne har ikke tradisjon for slikt. Franskmennene har liksom alltid holdt på med det. Bygget flotte buer de kunne marsjere triumferende gjennom. Se for deg Napoleon til hest i spissen for det som var igjen av armeen som over Alpene dro.

Trumps venner Putin og Kim holder seg også med den slags, så hvorfor ikke? USA er tross alt verdens mektigste militærmakt. Ingenting å skamme seg over det. Hvorfor ikke vise det frem? Det kan jo tenkes at det virker avskrekkende. Hvem vet?

I Pentagon så de for seg at dette kunne bli en årlig begivenhet, som om de ikke hadde nok å bruke forsvarsdollarene sine på, så et lyst hode kom opp med ideen om en militærparade 11. november 2018 – hundreårsdagen for slutten på Første verdenskrig. Kanskje kunne man da komme seg unna med én parade.

Men, nei, presidenten ville ha paraden på nasjonaldagen 4. juli. Da ble det slik. Og for å toppe det hele, ville han holde en tale til nasjonen ved foten av den største presidenten av de alle, Abraham Lincoln. For ordens skyld, Obama har også talt der, men ikke på 4. juli.

Kostbart

– Hvorfor i all verden?, spør presidentens politiske motstandere, og sikkert en hel del av hans partifeller også.

Men noe egentlig svar kommer ikke. Heller ikke spørsmålet om hvor mange millioner dette vil koste, vil Det hvite hus svare på. Det eneste vi vet om den saken er at penger som var satt av til å vedlikeholde nasjonale parkanlegg nå skal brukes på en militærparade.

Og her ligger kanskje den største utfordringen for Donald Trump. Han har nemlig ikke lov til å bruke føderale midler til å drive valgkamp. Derfor blir innholdet i talen viktig. Hvis den blir brukt til det sedvanlige som å kreve politiske motstandere forfulgt, til å hundse journalister som folkefiender og fortelle hvem som skal ha æren for at amerikansk økonomi går godt, kan han havne i trøbbel.

Allerede pekes det på at det er svært problematisk at folk som har donert store pengesummer til Trumps valgkamp, blir utstyrt med VIP-pass og blir plassert på de fremste radene. Dette er liksom amerikanernes 17. mai, ikke en dag for politisk kamp.

Tidenes show

«Det blir tidenes show», tvitret presidenten via Twitter onsdag. «Kostnadene vil være veldig lave i forhold til hva dette er verdt.» All grunn til å ha høye forventninger der, altså. Det spennende med Donald Trump er jo at vi aldri har helt peiling på hva vi får. Vi vet bare at vi får noe.

Et par stridsvogner ankom hjembyen min i god tid før paraden. Men de er så tunge at de visstnok ikke kan rulle gjennom Washingtons gater. Heller ikke for Donald Trump bør det komme som en overraskelse at byen er bygget på en myr. Han gikk tross alt til valg på at han skulle få den drenert.

Noen pansrede kjøretøy vil kjøre gjennom gatene. Militærorkestre vil spille og marsjere.

– Det er ikke snakk om så mange, heter det fra Pentagon.

Og så blir det jagerfly, bombefly og helikoptre da, slik som i Paris. Lavt over byen slik at alle vi som bor der kan føle det. Det ryktes om at selveste Air Force One skal på vingene. Milde himmel.

Det blir sikkert flott. Trump kommer til å holde en tale, og det vil overraske mange om den ikke inneholder noe kontroversielt.

Hvor lurt er egentlig dette? 4. juli er normalt folkets dag. Grilling og fyrverkeri. Nå beskyldes Trump for å ha stjålet dagen. Mange amerikanere ville helst hatt den i fred. Presidenten er stort sett nasjonens midtpunkt alle andre dager i året.

Det skal visst regne en del i Washington DC gjennom dagen, melder meteorologene. Håper ikke det ødelegger moroa.