Boeing vil betale 100 millioner dollar til etterlatte og lokalsamfunn preget av 737 MAX 8-ulykkene i Indonesia og Etiopia.

Totalt omkom 346 personer i de to ulykkene.

– Vi i Boeing beklager det tragiske tapet av liv i begge ulykkene, og disse dødsfallene vil veie tungt i våre hjerter i årene som kommer. Familiene og de pårørende til alle om bord har vår dypeste medfølelse, uttaler Dennis Muilenburg, Boeing-leder, president og administrerende direktør, i pressemeldingen.

Midlene skal gå til å støtte utdanning og levekostnader for berørte familier, fellesskapsprogrammer og økonomisk utvikling i de berørte samfunnene, skriver produsenten i pressemeldingen.

Karoline (28) omkom

10. mars styrtet et fly av typen 737 MAX 8 med 157 mennesker om bord kun seks minutter etter at det tok av fra Bole International Airport i Etiopia.

Norske Karoline Aadland (28) var en av de omkomne.

– Familien uttrykker at dette er positive signaler fra Boeing i det som har vært og er en svært vanskelig tid, sier Bjørn Richard Johansen i First House som er talsmann for familien til Karoline Aadland.

Videre skriver han at familien vil kontakte Boeing og sette seg inn i hva budskapet i dagens utspill virkelig betyr med hensyn til foreløpig utbetaling og erstatning fra flyprodusenten etter Karoline Aadlands tragiske bortgang.

Aadland jobbet som økonomiarbeider i internasjonal avdeling i Røde Kors. Hun var på vei til et feltoppdrag, da hun tok flyet fra Etiopia.

Satt på bakken

Noen måneder før ulykken i Etiopia, den 29. oktober 2018, styrtet et fly av samme type i havet utenfor Indonesia.

Alle de 189 om bord døde, da flyet styrtet kort tid etter avgang.

I begge tilfeller var flyene bare noen måneder gamle – og nylig satt i trafikk. De to ulykkene førte til at alle 737 MAX 8-fly ble satt på bakken verden over.

I ettertid har det blitt kjent at flere etterlatte har saksøkt Boeing, i tillegg til over 400 piloter.