FORSVANT: Katten Mamela er fire år gammel. Den 16. august gikk hun ut på en luftetur, men kom aldri tilbake igjen. Foto: Privat
FORSVANT: Katten Mamela er fire år gammel. Den 16. august gikk hun ut på en luftetur, men kom aldri tilbake igjen. Foto: Privat

truet og pengeutpresset katteeier:

Lene (43): – Hvis jeg ikke betalte, truet han med å slakte Mamela

Katten til Lene Hage har vært savnet siden midten av mai. Da hun endelig fikk en telefon om at katten var funnet i forrige uke, ble gleden kortvarig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lene Hage (43) og hennes to døtre har hatt Mamela som en del av familien i fire år.

Plutselig en dag i midten mai, gikk katten ut på luftetur, men kom aldri tilbake igjen.

Ettersom dagene gikk, kontaktet den fortvilte katteieren dyrebeskyttelsen og alle veterinærer i området.

Lene hengte også opp rundt 200 plakater i Horten-området med bilde katten og et telefonnummer man kunne ringe. Det var til ingen nytte.

– Hun pleier aldri å være borte lenge, så jeg var helt fortvilet, forteller Lene til TV 2.

Frem til torsdag forrige uke, da hun plutselig fikk en telefon med beskjed om at katten var funnet.

Det var Gjengangeren (+) som først omtalte saken.

Krevde penger

I den andre enden av røret lød stemmen til en ung mann.

– Han fortalte at han hadde funnet katten, så jeg ba han om å sende over et bilde. Da svarte han at han hadde for gammel telefon, sier Lene.

Hun var så godt som på vei til å hente katten da vedkommende krevde penger.

– Han sa at jeg ikke får katten før han får penger, forteller hun.

Lene hadde ikke utlovet finnerlønn på plakaten, men hadde i stedet tenkt å gi vedkommende en blomst som takk. Hun svarte at det ikke blir aktuelt med betaling.

SAVNET: Lene har delt flere meldinger på Facebook og vært i kontakt med dyrebar.no i håp om å finne Mamela. Foto: Privat
SAVNET: Lene har delt flere meldinger på Facebook og vært i kontakt med dyrebar.no i håp om å finne Mamela. Foto: Privat

– Da sa han at hvis ikke jeg betalte, så skulle han slakte katten og gi den en pinefull død, forteller Lene.

Dette var på dette tidspunktet hun ringte politiet.

Ikke skjult nummer

– Det var helt forferdelig. Jeg ble veldig redd for at noe vondt skulle skje katten min eller noen annens. Heldigvis tok politiet saken svært alvorlig, og ba meg komme inn på stasjonen hvor jeg ble anbefalt å anmelde, sier Lene.

For Horten politistasjon ble det ikke noen sak å få tak i den som hadde fremsatt truslene. Vedkommende hadde glemt å ringe fra skjult nummer.

Det viste seg å være en 18 år gammel gutt som hadde prøvd å presse Lene for penger. Han hadde funnet nummeret hennes på en av plakatene, men aldri katten hennes Mamela.

– Jeg kan bekrefte at dette har skjedd. Gutten og katteeieren var på politistasjonen og vi hadde en samtale. Mer enn det kan jeg ikke si, sier Trond-Aage Kvamme, politioverbetjent ved Horten politistasjon til Gjengangeren.

Slapp med advarsel

18-åringen slapp unna med en advarsel fra politiet, da Lene valgte å droppe anmeldelsen.

– Politiet og jeg ble enige om å ta hensyn til guttens fremtid og gi han én sjanse til. Han hadde ren vandel, er ung og ba om unnskyldning for det han hadde gjort. Skulle noe lignende skje igjen, kommer jeg til å anmelde, sier hun.

Selv om Lene ble rystet etter hendelsen, er fortsatt hennes største bekymring Mamela, som fortsatt ikke har dukket opp.

– Selv om hun har vært borte lenge, nekter jeg å gi opp håpet. Hvis noen ser katten min, ber jeg de ta kontakt, avslutter Lene.

Må tas alvorlig

– Vi har ikke hatt lignende saker på vårt bord tidligere, men vi får daglig henvendelser om dyr som har blitt fratatt eierne sine. Flere av de sakene involverer vold mot dyrene, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

LEDER: Åshild Roaldset er daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.
LEDER: Åshild Roaldset er daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Organisasjonen tok hånd om 452 dyr fra Politi og Mattilsynet i løpet av 2018, fordelt på frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge sine 27 lokalavdelinger.

Selv om det i Lene sitt tilfelle aldri ble utøvd vold mot katten hennes, understreker Roaldset viktigheten av at slike trusler også blir tatt på alvor.

– Trusler om vold regnes også som vold, og i denne saken blir trusselen en voldshandling mot eieren av katten. Dessverre ser vi at vold mot dyr ofte ikke blir tatt på like stort alvor. Man kan ikke avfeie dette som uskyldige guttestreker, mener hun.

Hun understreker også viktigheten av at man melder fra om vold mot dyr, slik at hjelpeapparatet for både dyr og mennesker kan kobles på tidlig.