TATT PÅ FERSKEN: Her blir mannen avbildet ved et hotell på Oslo lufthavn. I posen han bærer ligger det flere hundre tusen kroner.
TATT PÅ FERSKEN: Her blir mannen avbildet ved et hotell på Oslo lufthavn. I posen han bærer ligger det flere hundre tusen kroner. Foto: Politiet

politiets hemmelige operasjon:

Fikk millioner – ble overvåket

Et eldre ektepar er dømt til lange fengselsstraffer etter at de mottok store pengesummer som kobles til salg av narkotika. Dommen er den første i det politiet kaller «Operasjon Kinder».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mafiavirksomhet, forgreininger til utlandet, bakmenn, stråmenn, krypterte telefoner, innførsel av narkotika og millioner av kroner.

Det er blant ingrediensene i «Operasjon Kinder», som i flere år har kostet store ressurser i Oslo politidistrikt. I juni kom den første dommen i sakskomplekset:

Et polsk ektepar, der han er 63 og hun 56 år gammel, er dømt til henholdsvis syv og fem års fengsel for grovt narkotikaheleri.

Borgarting lagmannsrett mener de har opptrådt som organisert kriminell gruppe, og de er dømt etter det som gjerne blir kalt «mafiaparagrafen».

Over syv millioner

Ekteparet ble pågrepet av politiet på Oslo lufthavn den 13. januar i 2017. Politiet hadde da drevet skjult etterforskning mot et kriminelt nettverk i lang tid.

Flere navngitte menn, som er godt kjent i det kriminelle miljøet i Oslo, er mistenkt for å ha innført store mengder narkotika til Norge. Samtidig jobbet dansk politi med å etterforske et miljø med knytninger til en organisert kriminell gruppe som de to domfelte var en del av. Denne organisasjonen holdt til i Spania og Polen

Norsk politi fikk etter hvert mistanke om at det polske ekteparet spilte en sentral rolle i narkotikavirksomheten. I løpet av ett år dro de domfelte til Norge åtte ganger.

Retten har funnet det bevist at de i løpet av et 15 måneder fraktet mer enn syv og en halv millioner kroner ut av Norge.

Retten mener dette er utbytte fra omsetning fra salg av hasj.

Fikk et gjennombrudd

Politiet hadde imidlertid store utfordringer med å få tilgang på det som skulle vise seg å bli et av sakens viktigste bevis: Innholdet på beslaglagte telefoner.

Ekteparet, og andre personer i Kinder-nettverket, har benyttet Blackberry-telefoner. Disse er krypterte, og det er svært vanskelig for politiet å komme seg inn på telefonene.

– All kommunikasjon har nærmest utelukkende skjedd ved bruk av Blackberry-telefoner. De siktede har ikke ønsket å oppgi passordet på telefonene. Et gjennombrudd i etterforskningen skjedde sommeren 2017, idet politiet klarte å få åpnet telefonene og dermed fikk innsyn i det krypterte innholdet, sier politiadvokat Jorid Kile.

OMFATTENDE ETTERFORSKNING: Politiadvokat Jorid Kile sier at de håper å sluttføre etterforskningen i «Operasjon Kinder» før årsskiftet.
OMFATTENDE ETTERFORSKNING: Politiadvokat Jorid Kile sier at de håper å sluttføre etterforskningen i «Operasjon Kinder» før årsskiftet. Foto: Andersen, Aleksander

Ved å sammenholde kontaktlister, e-postadresse og annen kommunikasjon har politiet avdekket omfattende kontakt mellom personer i det norske og danske narkotikamiljøet og bakmenn i Polen og Spania.

Sa de solgte klokker

Det domfelte ekteparet har forklart at de var i Norge for å kjøpe og selge dyre klokker. Dette tror ikke retten på. De mener at paret visste at de fraktet hasj-penger ut av landet.

Kvinnens advokat, Knut Ditlev-Simonsen, sier at klienten er skuffet over å bli dømt. Dommen er anket til høyesterett.

– Hun var bare med mannen sin, og hun trodde at han handlet klokker. Hun sier at hun ikke var klar over at pengene stammet fra narkotikaomsetning, sier han.

TV 2 har ikke lyktes med å få en kommentar fra ektemannens forsvarer, advokat Knut-Ole Bakke Hansen.

Ferdig innen året

Dommen mot ekteparet er den første i «Operasjon Kinder». Et titalls personer er siktet for enten narkotikakriminalitet eller heleri. Blant de siktede er mannen som er siktet for å ha bestilt drapet på Lindeberg i 2015.

– Deltakerne i den organiserte kriminelle gruppen i Norge, Danmark, Spania og Polen fremstår som svært profesjonelle. Sakens omfang, bruk av Blackberry-telefoner og at mistenkte og siktede ikke ønsker å forklare seg for politiet har gjort saken tidkrevende og kompleks, sier Kilde.

Hun forteller at politiet tar sikte på å etterforske ferdig hele Kinder-komplekset innen utgangen av året.