PÅ FYLKESTUR: Her er dronning Sonja fotografert under et besøk på Askøy i juni i år.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
PÅ FYLKESTUR: Her er dronning Sonja fotografert under et besøk på Askøy i juni i år. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Slik skal dronning Sonja feire 82-årsdagen

Dronning Sonja feirer bursdagen sin på tradisjonelt vis, ifølge TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag 4. juli fyller dronning Sonja 82 år.

Dagen feires med familie og venner på kongeparets private sommersted, Mågerø, som ligger på Tjøme utenfor Tønsberg, ifølge TV 2s kongehusekspert.

– Bursdagen feires med familie og venner på Mågerø, slik tradisjonen er. Da inviterer hun alltid til smokingselskap rundt det utendørs svømmebassenget. Mange av gjestene kommer sjøveien i egne båter, som legger til nede ved båthuset, sier kongehusekspert Kjell Arne Totland.

Travelt år

Ifølge det offisielle programmet til kongeparet skal dronning Sonja besøke Festspillene på Helgeland og Lofoten Kammermusikkfest i helgen.

Etter står hun ikke oppført med noe offisielt program for resten av sommeren.

– Ukene fremover vil hun nok først og fremst benytte til å slappe av og lade batteriene til en travel høst. Men kjenner jeg henne rett, står det nok en liten fottur i fjellet på programmet før hun er tilbake på Slottet i Oslo, sier Totland.

Kongehuseksperten mener at dronning Sonja har hatt et tett program det siste året.

– Dronning Sonja har hatt et svært travelt år med mye representasjon, og helt på tampen før ferien hadde hun også problemer med infeksjon i en fot. Hun gjennomførte likevel fylkesturen i Hordaland, og etter det har hun faktisk dukket opp «på jobb» flere steder i landet. Sist helg var hun på Landskappleiken i Vågå for første gang, sier Totland.

I starten av juni ble dronningen sykemeldt på grunn av en infeksjon i høyre fot.

– Føler seg som 50 år

Det er ingen tvil om at dronning Sonja er sprek for alderen sin.

– Tenk at hun fyller 82 år – det er jo ikke til å tro! Når jeg forteller det til utenlandske kolleger, som ikke vet, så tror de det heller ikke. Selv sier hun for øvrig at hun nesten føler seg som 50 år, sier Totland.

– Jeg vil gjerne benytte anledningen til å ønske Hennes Majestet til lykke med dagen. Lykke til med feiringen, sier TV 2s kongehusekspert.

Hilsen fra Märtha Louise

En annen som har sendt sine gratulasjoner til dronningen, er prinsesse Märtha Louise (47). På Instagram har hun delt et privat bilde av seg selv og moren, hvor de begge er kledd i bunad.

– Gratulerer med dagen, kjære mamma, starter hun hilsenen med, før hun fortsetter på engelsk:

– Takk for at du er en stor inspirasjon i mitt liv. Du inspirerer meg med ditt engasjement for likestilling i alle områder av livet. Jeg elsker din energi, din latter, din innsikt. Må dagen bli fylt med glede og lykke. Elsker deg, skriver Märtha Louise.