Utdanningsdirektoratet sier nei:

Får ikke dispensasjon – seks elever står uten vitnemål til neste år

MÅ SETTE UTDANNINGEN PÅ VENT: Tobias Bakstad (19) hadde planer om studier til høsten. Det må han droppe nå.
MÅ SETTE UTDANNINGEN PÅ VENT: Tobias Bakstad (19) hadde planer om studier til høsten. Det må han droppe nå. Foto: Åse Røyset Spalder/ TV 2
Totalt må seks elever sette utdanningsplanene sine på vent etter at skolen gjorde en kjempetabbe. Onsdag avslo også Utdanningsdirektoratet søknaden.

25. juni ble det kjent at flere elever ved Sørumsand videregående skole må utsette studieplanene sine etter at valgfaget de tok viste seg å være ugyldig.

Det var snakk om to medievalgfag som viste seg å ikke være gyldige: lyddesign og bildedesign. Feilen rammet elever som har gått VG3 påbygg til generell studiekompetanse, og som har tatt ett av disse fagene.

Totalt er det tolv elever som ikke får godkjent vitnemålet som en følge av tabben.

Seks av elevene dette gjelder, har imidlertid også andre fag som ikke er godkjent, og ville uansett ha tatt opp andre fag for å få godkjent vitnemål.

Avslo søknaden

Etter at feilen ble oppdaget sendte skolen inn en søknad til Utdanningsdirektoratet om dispensasjon.

Dersom søknaden ble godkjent kunne de seks elevene startet på studier til høsten, men måtte fortsatt ta opp ett valgfag for å få godkjent vitnemålet på sikt.

Onsdag var søknaden ferdig behandlet.

– De er nå behandlet, og vi avslår søknaden om dispensasjon fra vitnemålskravene. Elevene har feil fagkombinasjon og oppfyller derfor ikke kravene som er fastsatt i fag- og timefordelingen, skriver Trine Oskarsen, seniorrådgiver i Utdanningsdirektoratet, i en e-post til TV 2.

Selv om søknaden om dispensasjon fra vitnemålskravene ble avslått, får elevene likevel førstegangsvitnemål dersom de fullfører utdanningen innen våren 2020. Dette gjelder for de som hadde fått vitnemålet godkjent i år.

– Kjipt

Tobias Bakstad (19) er én av de seks elevene som hadde planer om utdanning denne høsten. Han hadde i utgangspunktet nettopp fullført siste året på videregående med påbygg, etter å først å ha gått ett år med elektro og ett år med automasjon, og ventet på å få vitnemålet.

Men det får han ikke nå.

– Jeg synes det er leit, og det er irriterende at vi ikke får vitnemålet. Jeg kommer til å måtte ta ett år til med skole. Det er satt i stein, og det er jævlig kjipt. Men opp i denne dumme situasjonen har det kommet en bra ting ut av det, og det er at vi får førstegangsvitnemål, sier han til TV 2.

Han forteller at han er mest irritert på Utdanningsdirektoratet og ikke skolen, selv om det er skolen som gjorde denne feilen til å begynne med.

– Det var Utdanningsdirektoratet som sa nei, og det er de som hadde all kontroll i denne situasjonen. Det var ikke noe mer skolen kunne ha gjort.

Bakstad har ikke planen klar for høsten helt ennå, men forteller at han trolig kommer til å jobbe ved siden av valgfaget han må ta opp.

19-åringen roser skolen for håndteringen av saken, og sier de har fått god oppfølging siden feilen ble oppdaget.

– Skolen har vært veldig fleksibel for hvordan vi skal ta opp dette faget. De har snakket om lynkurs og eksamen, og de er veldig lei seg for det som har skjedd, sier han.

Vil forsøke å finne løsninger

Assisterende rektor ved Sørumsand videregående skole, Per Grahn, forteller til TV 2 at de fikk beskjeden for én time siden og at de fortsatt jobber med å varsle alle elevene.

– Vi forholder oss til at de har tatt den beslutningen, sier han om avslaget.

BEKLAGER: Assisterende rektor ved Sørumsand videregående skole, Per Grahn, forteller at de vil gå grundig gjennom vedtaket fra Utdanningsdirektoratet, og beklager hendelsen overfor elevene. Foto: Åse Røyset Spalder / TV 2
BEKLAGER: Assisterende rektor ved Sørumsand videregående skole, Per Grahn, forteller at de vil gå grundig gjennom vedtaket fra Utdanningsdirektoratet, og beklager hendelsen overfor elevene. Foto: Åse Røyset Spalder / TV 2

Etter at feilen ble kjent gjennomførte skolen møter med fem av elevene. De har også vært i telefonkontakt med ytterligere fem elever, men som har ønsket en samtale senere. To elever har de ikke fått tak i.

– I de møtene ble det satt fokus på å gi dem god og riktig informasjon om hva som gjelder for den enkelte og hvilke muligheter vedkommende har. Vi har også vært opptatt av å lytte til hvilke planer og ønsker de har, sier han.

Beklager

Grahn forteller at de nå vil sette seg grundig inn i vedtaket fra Utdanningsdirektoratet, og finne ut av hvilke konsekvenser dette gir for hver enkelt elev.

– Fremover vil vi jobbe internt for å finne løsninger når det kommer til valgfag, og organisere opplæringen innenfor innenfor regelverket. Vi vil også invitere til individuelle møter med elevene i august, for så å legge en konkret plan for veien videre.

Grahn beklager nok en gang til elevene på vegne av skolen.

– Dette er en feil som vi som skole beklager på det sterkeste. I tillegg til å beklage, må vi også sette fokuset fremover for å finne den best mulige løsningen slik at de kan oppnå studiekompetanse.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook