FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump stands in front of a U.S. flag while listening to U.S. first lady Melania Trump give a speech to U.S. troops at the Naval Air Station Sigonella before returning to Washington D.C. at Sigonella Air Force Base in Sigonella, Sicily, Italy, May 27, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo
SKAL VISE MILITÆR STYRKE: Abrams stridsvogner og jagerfly skal demonstrere USAs militærmakt under 4. juli-markeringen i hovestaden. REUTERS/Leah Millis

Trump feirer nasjonaldagen med stridsvogner

Stridsvogner er fraktet til USAs hovedstad som del av forberedelsene til president Donald Trumps feiring av nasjonaldagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trump skal angivelig ha blitt så fascinert av den militære paraden han ble vitne til i Paris under feiringen av Frankrikes nasjonaldag 14. juli 2017 at han ønsket å kopiere arrangementet til USAs nasjonaldag 4. juli.

Planen for en slik parade i 2018 ble imidlertid lagt i skuffen, dels fordi man fryktet at de tunge kjøretøyene ville ødelegge gatene i Washington D.C. og dels fordi regningen ble skyhøy.

Foran årets feiring av uavhengighetsdagen 4. juli er imidlertid tanks fraktet inn til hovedstaden på godsvogner.

Tanks på utstilling

APs fotograf fant flere stridsvogner av typen M1A1 Abrams og Bradley Fighting Vehicles på en godsanlegg i Washington D.C. mandag. Militærpoliti sto vakt ved kjøretøyene, og en talsmann bekreftet overfor nyhetsbyrået at stridsvognene skal benyttes under 4. juli-arrangementet.

En Abrams-vogn veier mer enn 60 tonn. To slike tanks ble fraktet med godstog fra Fort Stewart i Georgia til Washington D.C. i anledning nasjonaldagen. Fire stridsvogner skal stilles ut som del av markeringen, får AP bekreftet.

En oppvisning med militærfly, blant annet de såkalte Blue Angels, ventes også å være del av torsdagens markering. I tillegg loves korpsmusikk og et spektakulært fyrverkeri. Fyrverkeriet er flyttet fra den vanlige plassen ved Washington Monument til et sted nærmere Lincoln Memorial, som blir sentrum for Trumps arrangement.

FORBEREDELSER: Arbeidere setter opp en scene og tribuner til Trumps «Salute to America»-arrangement ved Lincoln Memorial i Washington D.C. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
FORBEREDELSER: Arbeidere setter opp en scene og tribuner til Trumps «Salute to America»-arrangement ved Lincoln Memorial i Washington D.C. (Photo by SAUL LOEB / AFP)

– Vi kommer til å ha en fantastisk 4. juli i Washington D.C. Det kommer til å bli unikt. Det blir spesielt og jeg håper masse folk kommer. Det kommer til å handle om dette landet og det er en hilsen til Amerika, sa Trump mandag.

Refses

Trump vil også holde en tale ved Lincoln-minnesmerket.

Det er uvanlig for en amerikansk president å tale under nasjonaldagen, som vanligvis er en ikke-politisk feiring. Ifølge Time har det ikke skjedd siden 1987 at en president har tatt del i 4. juli-feiringen i landets hovedstad.

Presidentens kritikere refser Trump for å sette seg selv i fokus denne dagen.

– Han kan ikke motstå fristelsen til å blande partipolitikk inn i den mest ikke-politiske hellige amerikanske frihelgen som finnes: 4. juli, sier demokraten Gerald E. Connolly fra Virginia til New York Times.

Trump selv kaller arrangementet blir en hilsen til Amerika.

– Jeg kommer til å si noen ord og vi skal ha fly som passerer over oss, de beste jagerflyene i verden og andre fly også, sa presidenten mandag.