DØMT: Svein Jemtland er funnet skyldig i drapet på sin egen kone, Janne Jemtland, i romjulen i 2017.
DØMT: Svein Jemtland er funnet skyldig i drapet på sin egen kone, Janne Jemtland, i romjulen i 2017. Foto: Privat

Svein Jemtland dømt til 17 års fengsel for drapet på kona

Svein Jemtland har bedyret sin uskyld siden han ble pågrepet for 16 måneder siden. Nå har to rettsinstanser funnet ham skyldig i drapet på Janne Jemtland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Hedmarken tingrett før jul ble Svein Jemtland dømt til 18 års fengsel, men han anket dommen på stedet. Han har hele tiden nektet for at skjøt kona si med vilje.

Jemtland hevder at skuddet gikk av ved et uhell under et basketak.

Eidsivating lagmannsrett tror imidlertid ikke på ham. I dag kom dommen mot Jemtland, som er dømt til fengsel i 17 år.

Forsvarer for Svein Jemtland, Ida Andenæs, sier til TV 2 at de ikke har tatt stilling til ankespørsmålet.

– Min klient er skuffet over domfellelsen, men forholder seg til at dommen er mildere. Vil vil gå grundig gjennom dommen nå, sier Andenæs.

Det var natt til femte juledag i 2017 at ekteparet hadde kommet hjem etter å ha vært på fest i Brumunddal.

Svein Jemtland har forklart at det oppsto en krangel fordi han skal ha vært aktiv på datingappen Tinder.

Påtalemyndigheten mener imidlertid at Janne ville skilles, og at det kan ha gitt motiv Svein Jemtland motiv for å skyte kona.

Lagmannsretten tar ikke stilling til hva som var motivet for drapet, men de betegner drapet som «en henrettelse», blant annet fordi skuddet traff Janne midt i pannen.

DEN SISTE KVELDEN: Ekteparet var på fest på forsamlingshuset Veldrom i Brumunddal i timene før skuddet gikk av.
DEN SISTE KVELDEN: Ekteparet var på fest på forsamlingshuset Veldrom i Brumunddal i timene før skuddet gikk av. Foto: NTB Scanpix

Sønnen var hjemme

Ifølge Svein Jemtlands forklaring ble han truet med en pistol av kona. Idet han forsøkte å avvæpne henne på trappa utenfor huset, gikk skuddet av, forklarer han. Svein Jemtland nekter for at det var han som trakk av pistolen.

Parets eldste sønn var hjemme i huset da dette skjedde. Han så ikke hva som skjedde, men han hørte krangling og en pistol som ble avfyrt.

ÅSTEDET: Skuddet gikk av på trappa utenfor ekteparets bolig i Brumunddal.
ÅSTEDET: Skuddet gikk av på trappa utenfor ekteparets bolig i Brumunddal. Foto: NTB Scanpix

Sønnen har forklart at faren forsøkte å true ham til å lyve overfor politiet.

Mens Svein Jemtland nekter for å ha drept kona si, erkjenner han å ha gjort en rekke tiltak for å skjule det som skjedde.

Han la liket i en bil, kjørte til Eid bru i Våler kommune og dumpet Janne Jemtland over rekkverket. Hun hadde et stort batteri festet rundt livet da hun ble funnet på bunnen av Glomma den 13. januar i fjor.

FUNNET: 13. januar i fjor ble Janne Jemtland funnet død i Glomma. Kvelden i forveien hadde Svien Jemtland blitt pågrepet av politiet.
FUNNET: 13. januar i fjor ble Janne Jemtland funnet død i Glomma. Kvelden i forveien hadde Svien Jemtland blitt pågrepet av politiet. Foto: NTB Scanpix

Kan ha helt vann i henne

Hun ble dumpet i elva rundt ett døgn etter at skuddet gikk av. Rettsmedisinerne har konkludert med at Jemtland ikke døde av skuddskaden, men som følge av drukning.

Det må ha skjedd innen tre timer etter at skuddet falt. Dermed må tobarnsmoren ha vært død i rundt 20 timer da hun ble dumpet i Glomma.

En teori har vært at drukningen kan ha skyldtes snø eller kondens som ble dannet i plasten han pakket henne inn i, men dette mener retten er usannsynlig fordi Janne hadde rundt én liter vann i lungene.

Lagmannsretten åpner for at Svein Jemtland kan ha helt vann gjennom konas nese og munn. I dommen heter det:

«Fraværet av dødsflekker taler klart for at Janne raskt har blitt senket ned i vann og at hun har ligget i vann i flere timer, før hun eventuelt har blitt flyttet. Det var åpne vannkilder i området, selv om det var vinter. Det er imidlertid ikke påvist spor rundt vannkilder i nærområdet», før de skriver videre:

På grunn av mengden vann som er påvist i brysthulen, kan det etter lagmannsrettens syn utelukkes at tiltalte ikke har vært klar over at han utsatte Janne Jemtland for en dødelig mengde vann.

De mener han forsto at hun ikke døde som følge av skuddskaden, blant annet fordi han er drillet i å gi førstehjelp.

Kald og kalkulerende

I rundt to uker lette store mannskaper etter tobarnsmoren. I mellomtiden plantet Svein Jemtland blodflekker to steder i Brumunddal, han meldte kona si savnet til politiet, han vasket Makarov-pistolen som gikk av natt til femte juledag og han villedet familien sin.

PISTOLEN: Denne Makarov-pistolen gikk av natt til femte juledag. (Foto: Politiet)
PISTOLEN: Denne Makarov-pistolen gikk av natt til femte juledag. (Foto: Politiet)

I dommen heter det at «Hans systematiske og planmessige arbeid for å skjule spor gir et bilde av en kald og kalkulerende drapsmann».

Ekteparets to barn er tildelt 400.000 kroner i oppreisningserstatning. De tildeles også arven etter moren, samt to millioner kroner fra livsforsikringen hun hadde tegnet.