FORLATT: Fem katter, derav en jente og fire gutter, ble funnet forlatt langs veien mandag kveld.
FORLATT: Fem katter, derav en jente og fire gutter, ble funnet forlatt langs veien mandag kveld. Foto: Emilie Kringsrød-Hovden

Fant fem forlatte kattunger langs veien: – Sånn gjør man bare ikke

Stein og Ruth Kingsrød-Hovden har tatt hånd om fem kattunger etter at de fant de langs veien under en løpetur mandag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver eneste sommer hører vi om katter og dyr av ulike slag som blir dumpet og forlatt.

Denne sommeren er intet unntak, og senest for to uker siden kunne TV 2 fortelle at rekordmange katter blir dumpet akkurat nå.

Mandag kveld skulle også ekteparet Stein og Ruth Kingsrød-Hovden oppleve dette, da de var ute på en løpetur med hunden Bella ved Børtevann i Sarpsborg.

– Vi valgte å gå den siste kilometeren. Plutselig stoppet Bella i veikanten cirka 800 meter unna huset vårt, sier Stein til TV 2.

De fikk da øye på to kattunger langs veien. Deretter oppdaget de to til i et tre i nærheten, før en siste kattunge kom gående.

Det var Sarpsborg Arbeiderblad som først omtalte saken.

Dumpet og forlatt

Stein og Ruth bestemte seg raskt for å ta med kattungene hjem, som de tror er rundt 10-12 uker gamle.

Stein er overbevist om at noen har dumpet disse med viten og vilje.

FRISKE: Stein Kingsrød-Hovden forteller at kattene er friske og raske, og at planen er at de skal bo hos dem til de finner passende hjem over sommeren. Foto: Emilie Kingsrød-Hovden
FRISKE: Stein Kingsrød-Hovden forteller at kattene er friske og raske, og at planen er at de skal bo hos dem til de finner passende hjem over sommeren. Foto: Emilie Kingsrød-Hovden

– Vi bor to mil utenfor Sarpsborg sentrum. Det virker som at de har blitt kjørt hit, og blitt dumpet mellom huset vårt og nabogården. De er tamme katteunger, som er renslige, spiser tørrfôr og våtfôr og går på do i kasse. De luktet også litt parfyme, så det er tydelig at de har vært i nærheten av mennesker ganske kort tid i forveien, forteller han.

Noen timer etter at TV 2 snakket med Stein ringer han tilbake. En kvinne har funnet enda en kattunge, som trolig tilhører det samme kullet. Det er ennå usikkert om kvinnen beholder katten selv, eller om ekteparet skal ta seg av denne også.

– Feigt

Stein og kona har lite til overs for folk som utfører slike handlinger, og kaller de rett og slett for dumme.

– Det er så feigt. Folk må ta ansvar for de dyra de har i hus, og gjøre det som er nødvendig for å ha et bra dyrehold. Det går ikke an å holde på slik, for sånn gjør man bare ikke, slår han fast.

Stein forteller at de har tre voksne steriliserte katter fra før, i tillegg til hunden Bella. Nå bor de nye familiemedlemmene på badet til familien.

– De skal bo der til de har blitt kjent med oss og dyrene hjemme. De voksne kattene synes det ikke er så stas med de små, men Bella steller svært godt med dem. Etter hvert får de større areal å gå på, sier han.

Planen er å gi bort flokken på fem, som består av fire gutter og en jente. Etter funnet på mandag publiserte paret et innlegg på Facebook. På to dager har de fått flere henvendelser fra venner som ønsker et nytt familiemedlem.

– Den eneste jenta blir hos oss til over sommeren, men så er det et vennepar av oss som overtar henne. En i hestemiljøet ville gjerne ha en gutt, og får det. De tre resterende kattene vil bli kastrerte. De som kan forsikre oss om at de får gode hjem, må gjerne ta kontakt, oppfordrer Stein.

Fikk inn 8000 dyr

Ifølge Åshild Roaldset, daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, har de tatt hånd om godt over 8000 dyr bare i 2018. Det har kostet organisasjonen over 22 millioner kroner.

VIL HA ID-MERKING: Daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset, forteller at de kjemper for obligatorisk ID-merking av alle katter. Foto: Anne K. Harkestad
VIL HA ID-MERKING: Daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset, forteller at de kjemper for obligatorisk ID-merking av alle katter. Foto: Anne K. Harkestad

Hun forteller at i år har det vært en økning på 160 prosent ved lokalavdelingen i Bergen, og at alle lokalavdelingene rundt omkring i landet har sprengt kapasitet.

Roaldset erfarer at kattedumpinga starter i påsken på hytta, og at høysesong for dumping er når skoleferien begynner.

– Det er et stort omfang av dumping av katter utført av folk som ikke klarer å ta vare på dyrene sine. Problemet oppstår ofte når kattene får formere seg fritt, for det er ikke så mange som ikke klarer å ta vare på 12 katteunger, sier hun til TV 2.

For å få slutt på denne økningen jobber Dyrebeskyttelsen Norge nå for å innføre obligatorisk ID-merking av husdyrene.

– Det er kjempeviktig at eierne tar ansvar. Vi ønsker obligatorisk ID-merking av familiedyr. Da blir katten knyttet opp til en eier, og da blir eieren juridisk ansvarlig for katten, sier hun og oppfordrer alle eiere om å også kastrere katten sin:

– Det finnes faktisk ikke hjem for alle, og har du ikke mulighet til å gjennomføre en ID-merling eller kastrering, så må du takke nei til å få en katt, sier hun.

Alle har hjelpeplikt

Det er nok ikke siste gang et dyr blir dumpet i sommer. Dersom noen kommer over et dyr som trenger hjelp, har lederen flere tips i ermet.

– Alle har hjelpeplikt, og må derfor hjelpe de som trenger det. Det er finnes flere tilfeller der folk har vært vitne til dumpingen, og da er det viktig å for eksempel notere deg registreringsnummeret til bilen for å finne ut hvem som satt igjen disse dyrene. Du kan ta med deg kattene hjem eller kontakte en dyreklinikk. De fleste veterinærer tar i mot dyr og kan også gjennomføre en klinisk undersøkelse som dekkes av Mattilsynet. Dersom det blir aktuelt kan dyret omplasseres av Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdelinger eller andre organisasjoner.

I dag er det i strid med norsk lov å hensette dyr i hjelpeløs tilstand. Derimot hevder Roaldset at dyr som ikke er ID-merket i praksis ikke har rettsikkerhet. Lovverket fungerer ikke for disse dyrene, ifølge hun selv.