Dimension Data bekrefter: Mark Cavendish vraket

Tirsdag kom Team Dimension Datas tropp til Tour de France, og ikke overraskende er Mark Cavendish vraket. Edvald Boasson Hagen er som ventet med.

Er du klar for å slå vennene dine? Sett opp ditt Tourmanager-lag her!

Lørdag starter årets Tour de France med åpningsetappen i Brüssel. Det blir uten Cavendish for første gang siden debuten hans i 2007.

Mannen som har 30 etappeseiere i Tour de France har slitt de siste sesongene, og i helgen ble han nummer 22 i det britiske mesterskapet. Før det syklet han Slovenia rundt der en 55. plass ble hans beste plassering.

Ifølge Daily Mail er Cavendish i sjokk etter vrakingen. De skriver at 34-åringen føler seg i like god form som han gjorde da han vant fire etapper i 2016.

Press Association forstår det slik at sportsdirektør Rolf Aldag ville ha med Cavendish til Touren, men at lagets sjef Doug Ryder besluttet at ikke briten fikk være med.

– Vel, hva kan jeg si? Jeg er helt knust av beslutningen som betyr at jeg ikke blir med i årets Tour de France, skriver Cavendish på Twitter.

Han mener selv at han har lagt opp sesongen slik at han skal være i toppform i juli.

– Jeg føler at det lå perfekt til rette, skriver 34-åringen. Han lover likevel å heie frem Edvald Boasson Hagen og co:

– Selv om jeg ikke kommer til å være der, vil jeg alltid støtte lagkameratene mine med alt jeg har. Jeg ønsker dem trygghet og suksess i Frankrike.

Pressemeldingen der laget ble annonsert inneholdt ingen ting om vrakingen av Cavendish, men i en senere uttalelse gjengitt av Daily Mail bekrefter laget at var en vanskelig prosess å ta ut laget.

– Valget av Tour-troppen var en vanskelig prosess, der et panel veide opp mulighetene både Mark og alle de andre rytterne kunne gi oss.

– Som man kan forvente i et slik panel, hadde mange forskjellige preferanser til hvem som skulle være med, men til slutt var det Doug Ryder som tok avgjørelsen. Laget tror uttaket er det som gir oss best mulighet til å nå de målene vi har satt.

Candish' kone Peta har siden vrakingen ble kjent retweetet flere meldinger om vrakingen av ektemannen, blant annet Daily Mail-artikkelen om at han er knust, og følte seg i god form.

– Det er ikke sikkert han kommer tilbake

TV 2-ekspert Mads Kaggestad er ikke sikker på om Cavendish kommer tilbake i Tour de France.

– Det er ikke sikkert han kommer tilbake. Han har slitt lenge. Det kan være at dette er kroken på døra. Jeg er usikker på om vi får se han i Tour de France igjen. Det er større sjanse for at vi ikke får se ham. Det kommer til et punkt der man blir mett. Jeg tror ikke han kommer tilbake, sa TV 2-ekspert Mads Kaggestad tidligere denne uken.

Selv om Cavendish nå vrakes, er det langt fra sikkert at Edvald Boasson Hagen får sjansen på de flate etappene. Den italienske spurteren Giacomo Nizzolo er med i Tour de France-troppen, noe som antakelig betyr at Boasson Hagen må belage seg på å kjempe om etappeseier på de kuperte etappene.

– Nizzolo er en av de få som har vunnet noe. Det er mange halvharde etapper i Tour de France. Han har mye bedre kapasitet enn Cavendish. Det er tre spurtere som utmerker seg: Groenewegen, Ewan og Viviani. De er de soleklart beste spurterne. Bak der er Sagan og Matthews. Kanskje også Nizzolo kan være med å kjempe om topplasseringer. Jeg tror også at han kan gjøre en opptrekksjobb for Edvald. Det kunne aldri Cavendish gjort, sier Kaggestad.

Sportsdirektør i Dimension Data Gino van Oudenhove bekrefter til TV 2 at Edvald må belage seg for å være opptrekker for Nizzolo på de flate etappene. Likevel vil Edvald få sine muligheter til å kjøre for egne sjanser i løpet av Touren.

– De etappene som passer han best er nok de der de beste spurterne ikke er med i finalen. Hvis det kommer en bakke 10-15 kilometer fra mål for eksempel. Han har også mulighet litt senere i Touren på etapper der det går større brudd, sier van Oudenhove.

– Etappe tre, fire og fem passer han bra, så det er gode muligheter i starten også.

Team Dimension Datas tropp: Edvald Boasson Hagen, Stephen Cummings, Reinardt Janse van Rensburg, Michael Valgren, Roman Kreuziger, Giacomo Nizzolo, Ben King, Lars Bak.