16 omkom i brann i første halvår

I alt 16 personer døde i brann i første halvår, ifølge foreløpige tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Dette er to flere branndøde enn i samme periode i fjor, men et resultat på nivå med første halvår i 2017.

– Ethvert dødsfall som følge av brann er ett for mye. Likevel er det grunn til å glede seg over halvårsstatistikken som de siste tre årene har holdt seg lav sammenlignet med tidligere år, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

Blant de omkomne i brann hittil år er tolv menn og fire kvinner. Det er ingen barn blant de omkomne. Selv om halvårsstatistikken bekrefter den positive trenden de tre siste årene, er Søtorp nøktern optimist med tanke på resultatet for året som helhet.

– Dødsbrannstatistikken inneholder forholdsvis små tall, og vi vet av erfaring at brannskadebildet kan endre seg mye fra en måned til den neste, påpeker han.

I perioden fra 1970 til 2018 er gjennomsnittstallet for omkomne i brann redusert fra 1,68 til 0,89 branndød per 100.000 innbyggere.

– I denne perioden er både brannregelverket og byggereglene forbedret. Dessuten er det iverksatt tekniske og organisatoriske tiltak som også har bidratt til økt brannsikkerhet i samfunnet. I tillegg kommer informasjonsprosjekter og holdningskampanjer som har rullet og gått i en årrekke, poengterer Søtorp.

Norsk brannvernforening er en uavhengig stiftelse som er opptatt av brannvern for alle.

(©NTB)