Jakob Fuglsang er Johan Kaggestads favoritt til å ta den gule trøya i årets Tour de France. Her fra Criterium du Dophine som dansken vant.
Jakob Fuglsang er Johan Kaggestads favoritt til å ta den gule trøya i årets Tour de France. Her fra Criterium du Dophine som dansken vant. Foto: Anne-christine Poujoulat/AFP

TV 2s kommentatorer er helt uenige om hvem som er Tour de France-favoritt

Det er forventet at årets Tour de France blir langt mer åpent enn de siste utgavene. TV 2s kommentatorpar er helt uenige om hvem som er den største favoritten før det hele braker løs lørdag.

Er du klar for å slå vennene dine? Sett opp ditt Tourmanager-lag her!

Lørdag starter årets Tour de France med åpningsetappen i Brüssel. Etter Chris Froomes stygge velt på trening under Critérium du Dauphiné forventes det en langt mer spennende kamp om sammenlagtseieren.

Faktisk er det så åpent om seieren at TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestads største favoritt ikke en gang når opp på topp fem-listen til kommentatorkollega Christian Paasche. Paasches favoritt får heller ikke plass på Kaggestads liste.

Har troen på dansk seier

Kaggestad holder nemlig danske Jakob Fuglsang (34) som den aller største favoritten før det hele braker løs lørdag.

– Han er stabilt god, og har hatt en kjempesesong. Han vant Critérium du Dauphiné greit, og har blitt enda bedre enn han har vært tidligere.

– Han har vært topp ti sammenlagt flere ganger, og nå er han god nok til å gå helt til topps. Han kjører for niende gang, og har hatt mye uflaks, men han har en sjuendeplass fra 2013. Unngår han uhell, er han vanskelig å slå. Han er min favoritt, sier Kaggestad.

Kaggestad holder den colombianske 22-åringen Egan Bernal som Fuglsangs største utfordrer.

TV 2-kommentatorenes Tour-favoritter:

Johan Kaggestad:

  • Jakob Fuglsang (34), Astana
  • Egan Bernal (22), Team Ineos
  • Thibaut Pinot(29), Groupama–FDJ
  • Adam Yates (26), Orica-GreenEDGE
  • Nairo Quintana (29), Movistar

Christian Paasche:

  • Geraint Thomas (33), Team Ineos
  • Egan Bernal (22), Team Ineos
  • Adam Yates (26), Orica-GreenEDGE
  • Thibaut Pinot(29), Groupama–FDJ
  • Nairo Quintana (29), Movistar

– Han er bare 22 år, men gjorde en formidabel hjelperytterrolle da han debuterte i Tour de France i fjor. Da ble han nummer to bak Pierre Latour i kampen om den hvite ungdomstrøya. Han tapte seksten minutter da han veltet på brosteinsetappen til Roubaix tidlig i rittet, og endte likevel høyt oppe i sammendraget.

– Han har vunnet Paris-Nice og Sveits rundt denne sesongen. Han har med seg Luke Rowe som skal passe på han, noe som har funket bra tidligere, sier Kaggestad.

Han tror ikke det blir noe problem for Bernal at Ineos kjører for både han og Geraint Thomas.

– Det kan være en ulempe, men jeg tror de er helt enige om det. Det blir det samme som da de kjørte for Froome og Thomas i fjor. Jeg tror Bernal er sterkere enn Geraint Thomas, men han er nødt til å holde seg på beina, for han har hatt noen spektakulære velt. Blant annet brakk han kragebeinet i starten av mai.

Tror det er muligheter for fransk seier

Som de fremste utfordrerne til Fuglsang og Bernal holder Kaggestad franske Thibaut Pinot (29) fra Groupama-FDJ, britiske Adam Yates (26) fra Mitchelton-Scott og colombianeren Nairo Quintana (29) fra Movistar.

– Pinot er litt undervurdert. Han har vært på pallen tidligere og vet hva det dreier seg om. Han klatrer bra, men har svakheter på tempo. Han virker usedvanlig sterk, mener Kaggestad.

– Yates er også solid. Han ble syk under Sveits rundt, ellers ville han kjempet om seieren. Han leverer alltid på topp, og nå har han med seg broren, som er en meget god hjelperytter.

Kaggestad tror også Nairo Quintana vil blande seg inn i toppen, men er i tvil om han vil henge med når de andre kanonene smeller til mot slutten av de harde etappene.

– Han har jeg trodd skulle vinne Tour de France, men det ser ikke ut som det skjer. Han er solid og god i fjellene, og vant en etappe i fjor. Det var en hard fjelletappe, men han sliter når de andre akselererer mot slutten av de harde etappene.

– Han brenner ofte kruttet litt tidlig i bakkene. Han har vunnet Giroen og Vueltaen, så han burde jo være med. Han har også to andreplasser og en tredjeplass fra Touren, så det burde liksom være hans tur, sier TV 2s sykkelekspert.

Har troen på fjorårsvinneren

Kaggestads kommentatorkollega Christian Paasche tror vi får se et langt mer åpent ritt enn vi har fått se de siste årene.

– Rittet mister to dominerende skikkelser i Froome og Dumoulin. Selv om Froome er ute, tror jeg vinneren kommer fra Ineos. Det er synd at de beste ikke er med, men det blir jo en helt annen dynamikk i rittet.

– Samtidig er det franskmennenes beste sjanse på lang tid til å vinne for første gang siden 1985. Det er litt sånn at det er i år Bardet eller Pinot må gjøre det, men jeg har ikke helt troen på det, sier Paasche.

I motsetning til Kaggestad tror Paasche Geraint Thomas blir sterkest i år som i fjor.

– Det er ikke noe styrketegn for Thomas at Bernal er likestilt, men jeg setter en knapp på han som den største favoritten. Det er veldig vanskelig å velge mellom de to.

Han tror heller ikke det blir et problem for Ineos at de kjører for to ryttere i sammendraget.

– Jeg tror det blir enklere å få det til med Bernal og Thomas i år enn med Thomas og Froome i fjor. Bernal tror jeg er ekstremt lojal og ydmyk, mens Thomas har vist før at han går gjennom ild og vann for kapteinene sine.

Selv om han tror på Ineos-seier i år også, tror han muligheten for at det blir noen andre er mye større enn tidligere.

– Jeg håper noen av de som snuser på pallen går all in på en av etappene i alpene, og at for eksempel Bardet eller Pinot klinker til og ser om det er mulig å knekke resten av feltet.

Tror ikke Fuglsang kan vinne

Paasche holder Adam Yates, Thibaut Pinot og Nairo Quintana som de to Ineos-rytternes største konkurrenter. I motsetning til Kaggestad, tror ikke Paasche at danske Jakob Fuglsang har det som skal til for å stå helt øverst på pallen i Paris.

– Jeg håper og tror han kan melde seg på i en pallkamp, men jeg tror ikke han vinner. Det har litt med erfaringen hans å gjøre. Han har aldri blitt bedre enn nummer sju, og det er en del år siden.

Paasche er også usikker på om laget rundt Fuglsang er godt nok.

– Jeg vet ikke helt om Astana har plukket laget sitt kynisk nok, slik som for eksempel Ineos gjør. Er for eksempel Lutsenko klink hjelperytter, eller får vi se han gå i brudd og kjøre for egne muligheter på noen av etappene? Det tror jeg vi får, og da kan det bli at det tipper litt feil til slutt. Det er jo sånt som Ineos aldri gjør, avslutter Paasche.